Holi vieren in India tijdens corona: blijft bijzonder

Wil jij in 2021 naar India om het holifestival mee te maken? Ik had dat plan in 2020 en dat was een groot succes. Zou ik het ook aanraden in 2021? Niet bepaald. Door de ontwikkelingen van het virus is het Indiase kleurenfeest niet meer te vieren.

In maart 2020 zat ik voor het laatst in het vliegtuig. Ik denk dat ik op die dag in 2021 even een kaarsje aansteek, want ik mis het enorm. Gelukkig was mijn laatste grote reis er eentje die ik voor de rest van mijn leven zal koesteren. In ging met Shoestring op een singlesreis naar India. We hadden een klein groepje, dus dat was perfect. Alleen voor Holi sloten we aan bij een grotere groep, want het liep allemaal net even anders dan normaal.

Op vakantie tijdens corona

Toen ik aankwam op Delhi airport werd al mijn temperatuur gecontroleerd. Het was 5 maart en corona was weliswaar een ding aan het worden: het was nog niet belachelijk om desondanks op vakantie te gaan. Wetende dat dit best eens een van mijn laatste reizen zou worden voor een poosje, was ik blij dat het allemaal doorging. Maar goed, ik moest dus wel (op mijn hoofd via een scanner) getemperatuurd worden en kreeg een briefje met een stempel mee om dat later in het airport (waar ik best wat tijd doorbracht) te bewijzen.

Terwijl we in India waren, werden de gevolgen van corona steeds meer duidelijk. Sommige grote toeristische trekpleisters waren toch iets minder happig op toeristen, mensen waren ook wat bang voor witte mensen omdat een paar Italianen corona naar India hadden gebracht en uiteindelijk was onze gids veel van zijn tijd bezig met het organiseren van het Holi-festival. Waar dit traditioneel erg veel op straat wordt gevierd, bleven mensen nu wat meer thuis. 

Geen Holi-kleuren uit China

Wat je je misschien niet realiseert, maar wat zeker wel een probleem was: veel Holi-poeder komt uit China en Indiërs wilden daar niets van hebben. Hierdoor was er ook minder poeder beschikbaar dan normaal: het moest allemaal van Indiase makelij zijn. Het was voor de gids echt even zoeken waar we Holi zouden gaan vieren, maar uiteindelijk hebben we dit bij familie van een andere gids gedaan. 

De rit ernaartoe was al een avontuur. We kregen allemaal witte kurta’s aan (een soort tunieken) en onderweg werd er op een van de auto’s (het waren expres open Jeeps) al flink poeder gegooid. Sowieso was de weg er naartoe erg leuk. Mensen zijn allemaal in zo’n goede bui, iedereen lacht, zwaait, de meeste mensen zitten onder de kleuren en het is al met al een vrolijk geheel. Je ziet weinig mensen op straat lopen of hangen, maar iedereen is wel ergens onderweg naartoe.

Heel veel gin met 7-Up

Eenmaal bij het huis aangekomen was het één dolle boel. Er was gigantisch veel gin met 7-Up, er werd constant een hand in je gezicht geduwd vol met poeder en soms stikte je er bijna in, al die poederdeeltjes in de lucht. Het ene moment is je hoofd roze, het volgende moment veegt iemand er wat oranje overheen. Je ziet het ook op de foto’s in dit artikel: soms zit het poeder als een dikke laag op je gezicht aangekoekt. 

Maar er komt ook nog iets anders kijken bij Holi en dat wist ik eigenlijk niet: water. Je gooit elkaar nat, zodat de kleuren lekker uitvlekken en je weer een heel andere look krijgt. We deden er bovendien nog stoelendans bij, waarin ik het nog tot tweede wist te schoppen. Het water werd wel hard gegooid, dus ik was blij dat ik er geen blauwe plekken aan overhield. Ha!

Holi vieren in India

Ik was er wel goed af van alle gin. We zijn na een halve dag ongeveer naar het hotel teruggegaan. Eén iemand was echt te dronken, een ander was inmiddels ziek en weer iemand anders was moe. Bovendien is het ook een beetje de regel -geloof ik- dat het water wel een soort afsluitend is. Je ziet het: ik heb het goed gevierd én goed afgesloten.

Hoewel deze Holi-viering echt niet helemaal was zoals normaal, was het wel een mooi Holi-feest in het klein. Ik was blij dat er toch ook wel veel Indiërs waren op het feest en het was tof om te zien dat echt iedereen meedeed met het feest. Zelfs onze buschauffeur kwam nog langs om met ons mee te vieren. Je kunt hieronder zien hoezeer onze gids losging: op het begin van de dag zag hij er uit als een Indiase prins, maar aan het einde van de dag was daar weinig van over.

De beste reisherinnering van 2020

Als ik de foto’s zie van dit feest, dan proef ik nog steeds de gin, voel ik nog steeds dat poeder in mijn speeksel en herinner ik me nog goed hoe veel liter water er tegen me aan werd gegooid. Bovenal herinnert het me echter aan een geweldig feest vol positiviteit en plezier, tijdens een reis die enorm veel indruk op me heeft gemaakt. Deze reis kwam misschien niet op het meest fantastische moment, maar het zorgt er wel voor dat ik iets prachtigs heb om op terug te kijken voor 2020, en die momenten zijn schaars dit jaar.

2 gedachtes over “Holi vieren in India tijdens corona: blijft bijzonder

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.