Hoe moet dat nou met reizen straks?

Het is al bijna een jaar geleden dat ik voor het laatst in een vliegtuig zat. Ik ging naar India en toen ik aankwam werd mijn temperatuur gebliept. Geen koorts, dus met een stempel op een formuliertje kon ik door naar de douane. Inmiddels vind ik het steeds moeilijker worden om me voor te stellen hoe dat straks gaat met reizen. Er is echter wel te bedenken hoe.

Net als dat je in sommige landen moet kunnen aantonen dat je een bepaalde injectie moet hebben gehad, kan ik me zo voorstellen dat je in de toekomst een soort corona-vaccinatieboekje bij je draagt. Of beter nog: dat dat digitaal beschikbaar te maken is wanneer je ervoor kiest om te reizen. Immers gaat hier hier om medische gegevens, dus het is van belang dat je zelf toestemming geeft dat die mogen worden gebruikt.

Reizen tijdens corona

Inmiddels zijn verschillende landen al met hun eigen oplossingen bezig. Iets wat niet per se erg handig is: het zou veel beter zijn als dit juist een wereldwijde aanpak kreeg. Het is net als op vliegvelden sinds 11 september 2021: op het ene vliegveld moet je je schoenen uit, op het andere vliegveld hoef je niet eens vloeistoffen uit je tas te halen. Je weet uiteindelijk nooit helemaal waar je aan toe bent als je op een airport aankomt, tenzij het ons eigen oude vertrouwde Schiphol is.

Ik ben geen fan van het idee dat ik straks als ik naar Griekenland ga een coronapaspoort bij me moet hebben dat is uitgegeven door de overheid aldaar, maar als ik naar Duitsland ga dan moet ik een immuniteitspaspoort hebben als ik corona heb gehad. Geen idee wat we in Nederland moeten verwachten, maar zolang we van de overheid niets horen, gebeurt er weinig. De ANVR heeft wel besloten om zelf met een plan te komen, maar het feit dat het alleen maar aankondigd dat het met een plan komt, in plaats van dit ook meteen te presenteren, zegt al hoe ingewikkeld het eigenlijk is.

Vliegen na de coronavaccinatie

De ANVR denkt dat het een combinatie wordt van vaccineren en verplicht testen. Dat testen zou dan zijn als je vertrekt én als je aankomt. Maar ja, moet dan in één keer de hele wereld -of tenminste heel Europa- zijn grenzen weer open gooien? De ANVR denkt dat het goed is om eerst met Turkije en Curaçao te beginnen, of de Dominicaanse Republiek. Blijkbaar heeft de ANVR door dat mensen na al het winterweer op zoek zijn naar een beetje zon in hun leven.

Ik moet zeggen, als ik droom van wat ik qua vakantie wil doen als het eenmaal weer kan, dan is dat inderdaad die zonvakantie naar Curaçao met mijn vriendinnen. Londen is ook leuk, maar dat lijkt qua klimaat zo erg op Nederland. Bovendien heb ik behoefte aan een beetje vitamine D. Na al dat alleen thuiszitten zou het me sowieso leuker lijken om met vriendinnen op pad te gaan, dan die solotrip naar Japan te boeken. Ik heb echt honger naar vakantie, zeker nu het in maart een jaar geleden is dat ik in een vliegtuig zit, vertrekt mijn brein steeds vaker naar zonnige bestemmingen met flamingo’s en gekleurde huisjes. Zodra het kan, pak ik mijn coronapaspoort met liefde in.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.