Het probleem met de Indiase e-visa

India is zijn visumproces al enige tijd flink aan het verbeteren. In plaats van een bezoek aan een consulaat om je biometrische gegevens te laten vastleggen, kun je nu een elektronisch visum aanvragen. Dit e-visa is bovendien vrij laag in prijs: voor 25 euro en natuurlijk de juiste achtergrond heb je toegang tot dit bijzondere land. Hoewel, je moet er nog wel twee uur voor over hebben als je eenmaal bent geland.

Ik was helemaal blij toen mijn e-visaproces gelukt was, want ik wilde het per se zelf doen en niet via een bureau laten verlopen. Dat had wat voeten in aarde, want je mag het pas een maand van tevoren aanvragen, ik kreeg een error met Paypal en dan is het natuurlijk ook nog de vraag of je je foto’s wel in het juiste formaat en de juiste bestandsgrootte aanlevert.

Taj Mahal

Toen ik echter de mail ontving dat alles in kannen en kruiken was, was ik helemaal klaar voor mijn reis. Dat ik een overstap van 4 uur op Instanboel had, dat boeide me niet: ik kon eindelijk naar de Taj Mahal en hopelijk iets van de viering van Holi meemaken. Ik had een groepsreis via Shoestring geboekt (waarover later meer) en ik zou worden opgehaald door een chauffeur, omdat ik als enige van mijn toch al vrij kleine groepje op een ander vluchtschema zat.

Eenmaal in India aangekomen was de drukte op het vliegveld groot. Heel groot. Dat komt mede door het coronavirus (ook daarover schrijf ik nog een apart blog), maar ook omdat het visumproces niet bepaald efficiënt verloopt. Daar brengen we natuurlijk met zijn allen alle respect voor op: het is immers bedoeld om te zorgen dat de veiligheid van het land blijft zoals het is. Aan de andere kant is het wel iets waarvoor ik je vast wil waarschuwen, mocht je, zoals in mijn geval, aankomen op het imposante vliegveld van New Delhi.

Indiaas paspoort

Als je bovenaan de hal van de douane staat, dan zie je indrukwekkende hindoe-kunsthanden aan de rechterzijde van de muur komen. Ze zijn prachtig! Daaronder ligt een zaal die helemaal vol staat met mensen: mensen met een Indiaas paspoort die terugkeren naar huis. Ga je rechts een gangetje in, dan is daar de douane voor toeristen. Ik heb de balie voor toeristen met een gewoon visum niet gezien, maar er zijn er wel een stuk of tien voor mensen met een e-visum. 

Die rij lijkt erg kort en dat is hij ook: er staan maar een stuk of 20 tot 30 mensen voor je, dus dat moet appeltje-eitje zijn, toch? Niet helemaal. Afhankelijk van hoeveel douane-beambten er zijn, heb je wel wat geduld nodig om het proces te doorlopen. India wil namelijk alsnog je biometrische gegevens, waardoor er een foto van je wordt gemaakt en je je vingerafdrukken moet achterlaten. Daarnaast wordt natuurlijk zoals het hoort ook het een en ander gecheckt voor je die felbegeerde stempels in je paspoort krijgt.

Het wachten is lang en gelukkig zijn er hier en daar wel airco’s als je met je jas nog aan en je lange broek en dikke schoenen in de rij aansluit. Er is echter iets wat je eerst moet doen voor je de rij instapt. Misschien heb je het al in het vliegtuig gekregen, maar de mensen in mijn rij hadden dat bijna allemaal niet: een soort klein formuliertje met je toeristengegevens. Dus je naam, de vlucht waarmee je arriveerde en je eerste verblijfplaats met nog je paspoortinfo en contactgegevens. Vul dit in, want zonder dit papiertje kom je India niet in. Het ligt ergens op een tafel en er staat niet duidelijk aangegeven dat dit formuliertje nodig is, dus vandaar dat ik je vast de tip geef. 

Veel formulieren

In totaal heb je dus een aantal dingen die je aan de douane-beambte geeft. Je paspoort, dat zojuist beschreven formuliertje, een geprinte versie van je e-visum en tot slot in mijn geval nog het formuliertje waarop staat dat je eerder op het vliegveld gecontroleerd bent op het coronavirus en ‘oke’ bent bevonden. Veel formuliertjes nodig dus, en het is aan te raden om ook een brief bij je te dragen waarop staat welke vluchten je allemaal hebt genomen en gaat nemen om India te bereiken en te verlaten. 

Als het allemaal goed gaat, dan mag je India in. En dan heb je waarschijnlijk een douche nodig en een bed, want na zo’n lange reis en… dik twee uur bij die ene balie wachten ben je waarschijnlijk even toe aan bijkomen, zeker als je daarna het fantastische New Delhi nog ingaat voor bijvoorbeeld een stadstour. Nogmaals, natuurlijk is het heel goed dat de douane-beambten hun werk zeer zorgvuldig doen. Zorg echter wel dat je er voldoende tijd voor uittrekt en dat je niet al een taxi besteld terwijl je net achteraan in de rij aansluit: dat wordt dan namelijk een dure.

Een gedachte over “Het probleem met de Indiase e-visa

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.