Oh Easyjet – Denk goed na als je vliegreis geannuleerd is

Anderhalf jaar geleden boekte ik een reis naar Sicilië. De vertrekdatum naderde, het enthousiasme groeide, maar toen: “Your easyJet flight EJU7966 has been cancelled” in mijn mailbox. Geen reden waarom, geen alternatief: niks. Alleen het begin van een wilde rit op het internet.

Het ging in dit geval om de terugreis die niet doorging. De vlucht ging vanaf Catania, maar in de Easyjet-app is het dan ook alleen een optie om zelf te wijzigen als je vanaf Catania vliegt. Maar goed: laat Easyjet daar nou meerdere dagen de vluchten van hebben geschrapt… Dus ik dacht: er is altijd nog Palermo. Daarin had ik gelijk, maar hiervoor kon ik niet online een aanpassing doen, dus zat ik een uur in de wacht bij de Nederlandse lijn en een uur in de wacht bij de Engelse lijn van Easyjet om dat alsnog te veranderen.

Hoezo, online organisatie?

Dat is vrij irritant, want Easyjet doet zelf heel stoer met ‘we are an online organisation’ en dat je het allemaal maar online moet regelen, maar zelf maakt het zijn tool niet zo slim dat je dat ook daadwerkelijk kunt doen. Bovendien zijn de mensen in hun servicecenter zo hard aan het kwetteren, dat je bijna complete gesprekken van andere agents kunt horen (en jouw agent hoort jou dan weer totaal niet). 

Het is al met al een niet al te prettig proces. Ik vroeg de agent om de vlucht dan maar naar Palermo om te boeken, maar dat zou dus betekenen dat de heenreis naar Catania was en de terugreis vanaf Palermo. Op zich geen ramp, we wilden toch al naar allebei. Echter was de terugreis vanaf Palermo dan wel een dag eerder. Balen natuurlijk, maar goed, geen man overboord, we konden in ieder geval nog iets veranderen. 

Nadat de agent me aangaf dat ik 50 euro moest betalen als ik vanuit een ander land wilde terugvliegen, en ik hem meerdere malen had uitgelegd dat het hetzelfde land is en welke vliegveldcodes Catania en Palermo hebben om nog duidelijker te maken waar ik het over had, was het uiteindelijk gelukkig toch geregeld. Een gelukje, want ik had de vluchten voor 140 euro gekocht (heen én terug voor 2 personen), en de vlucht terug vanaf Palermo was nu 222 euro per persoon.

Van Catania naar Palermo

Waar ik echter geen rekening mee had gehouden, dat is het domino-effect. Ik had drie hotels geboekt voor deze trip, en precies het hotel van die laatste avond was niet meer annuleerbaar. Na heel veel onduidelijke gesprekken in het Italiaans via de chatfunctie van de boekingssite is het uiteindelijk gelukt om de overnachting te verplaatsen, maar daardoor moest ik een ander hotel een nachtje korter boeken. Dat kon niet, dus moest ik weer op zoek naar een ander hotel. 

En dan was daar nog de huurauto. We hadden een auto geboekt van Catania en terug naar Catania voor de hele trip, maar we moesten de auto nu elders inleveren en een dag eerder. Dat kon allemaal niet zomaar worden gewijzigd. Onze auto was eigenlijk 300 euro, maar werd door een dag eerder terug te gaan en op een andere plek in te leveren maar liefst 500 euro. Dank u Easyjet. Uiteindelijk hebben we besloten om de auto helemaal te annuleren en hebben we toch een autootje kunnen boeken voor 1 dag (voor 80 euro), maar het domino-effect was wel duidelijk merkbaar.

Zeker omdat er ook nog allemaal automatisch gegenereerde berichtjes van het ene hotel kwamen via Booking, waardoor ik bang was dat ze de nacht niet hadden verplaatst maar gewoon verdubbeld. Gelukkig bleek dat niet het geval, maar ook daar moesten weer wat gebrekkige Google Translate-Italiaans gesprekken aan te pas komen om dat duidelijk te krijgen.

Zoveel administratieve rompslomp

Kortom, hoe blij ik ook was dat ik nog een andere vlucht kon regelen via Easyjet (en met een heleboel geduld): ik had me flink verkeken op de verdere rompslomp die eruit voortkwam. Wat ik namelijk daarnaast ook nog allemaal moest uitzoeken, omdat huurauto’s zo kort van te voren onbetaalbaar waren geworden, was hoe het openbaar vervoer op Sicilië werkt. En achteraf gezien bleek dat ook geen pretje, maar daarover later meer. 

Mijn advies voor als je vlucht is geannuleerd is dus vooral om niet als een kip zonder kop iets anders te willen regelen, maar even goed na te denken over je opties zijn en wat er allemaal meedominoot met de wijziging van je vlucht. Succes!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.