5 dingen op om Texel te doen als het regent

Texel is een prachtig eiland, maar het weer is er wel vaak wat onstuimig: veel wind, want ja het is eiland, maar ik tref er ook erg vaak regen. Dat heeft er ook mee te maken dat ik vaak buiten het seizoen ga, dus op momenten dat het wat minder duur is er om er te overnachten. Dat betekent echter ook dat ik een expert ben geworden op het gebied van wat je op Texel kunt doen als het regent. Deze vijf dingen zijn aanraders op het Noord-Hollandse eiland.

Naar Ecomare

Het is een klassieker op Texel: de zeehondenopvang Ecomare. Hoewel je voor het zien van zeehonden inderdaad naar buiten moet, is er ook heel veel binnen te zien: zo is er een leuke expositie over vervuiling, zijn er allerlei opgezette dieren te zien en kun je meer leren over de bijzondere fauna van het eiland. Ecomare is natuurlijk wel het leukst als je ook de zeehonden gaat zien, en gelukkig regent het zelden een dag echt de hele dag door: je kunt tussen de buien door hopelijk een gaatje vinden om even naar buiten te gaan in de opvang, maar er is dus binnen ook een heleboel te leren en te bekijken, waaronder vissen, garnalen, zeesterren, een soort mini-haaitjes, roggen en zelfs zeepaardjes. En er is ook een hele leuke winkel in Ecomare, waarmee je het goede werk wat het doet nog meer kunt steunen.

Bonbons uitzoeken bij Smidt

Chocolaterie Smidt in Den Burg is een begrip op het eiland en niet voor niets. Ze maken niet alleen fantastische bonbons: ze hebben ook nog eens een heleboel keuze. Zo zijn er bijzondere smaken zoals mosterdhoning, maar ook lekkere drankbonbons met Texels kruidenbitter. Ook schijnt het de enige plek in Nederland te zijn waar de vullingen (ganache) voor de bonbons worden gemaakt met schapenmelk. Natuurlijk van echte Texelaars, die heerlijke dikke schapen waarvan er meer op Texel wonen dan mensen. Het is heerlijk om op een druilerige dag even Den Burg in te gaan, lekker bonbons uit te zoeken bij Smidt en die thuis op te peuzelen. Je zou er zelfs een soort blinde test van kunnen doen: wat zit er in deze bonbon? Het antwoord zal je regelmatig verbazen.

Naar kaasboerderij Wezenspyk

Wezenspyk (je zegt: wezenspiek) is een van de leukste toeristische trekpleisters van Texel. Het wordt ook steeds verder uitgebreid. Zo kun je er tegenwoordig zelfs een schapenmuseum bezoeken, kun je even op visite bij de schapen in de stal (en de lammetjes, als het weer die tijd van het jaar is) en is er in de kaasmakerij vanalles te leren over het proces van kaas maken. Je kunt in het aangrenzende kaascafé terecht voor heerlijke broodjes, geweldige boterkoek en een kaasfondue, maar je moet ook zeker langs het winkeltje waar je een Texels Hollefie kunt kopen: een half kaasje bestaande uit vier soorten van de Texelse kazen die bij Wezenspyk worden gemaakt. Heerlijk. Juist omdat je zowel dieren ziet, als een museum kunt bezoeken en ook nog van kaas kunt genieten, is dit voor veel mensen een zeer geslaagd uitje. 

De vuurtoren in (en op)

Helemaal in het noorden van Texel heb je de vuurtoren. Het is een rood icoon waarvandaan je zelfs allerlei andere eilanden kunt zien liggen, als het tenminste mooi weer is. Kom je met slecht weer op het eiland, dan kun je alsnog vanalles leren en bekijken in de vuurtoren. Een heel lang uitje is het niet, want na 118 traptreden en wat gehijg ben je er wel, maar de vuurtoren is onderverdeeld in etages waarop je meer kunt leren over de vuurtoren. Zo kun je zelfs tussen de buitenmuur en de vol met kogelgaten zittende binnenmuur wandelen. Bij veel wind blaas je buiten op de top van de vuurtoren wel bijna uit je jas, maar het is de moeite waard voor het prachtige uitzicht (ook over het strand, mocht de lucht erg dichtgetrokken zijn).

Naar de bierbrouwers van Texels Skuumkoppe

Texel staat bekend om zijn alcohol: er wordt heerlijke wodka gemaakt, het bekende kruidenbitter, maar ook heel veel bier. Texels Skuumkoppe is waarschijnlijk het meest beroemd en je kunt dan ook op het eiland terecht voor bierproeverijen en rondleidingen in de brouwerij. Je moet wel echt van bier houden, want heel veel andere ervaringen zijn er niet, maar ook als je er niet van houdt, dan is het interessant om meer te weten te komen over het proces van bierbrouwen. En het is binnen, waardoor je zelfs met de grootste regenbui iets leuks te doen hebt. 

Zo, nu heb je genoeg leuke dingen om te doen als het regent, maar je zou bijvoorbeeld ook kunnen gaan bowlen bij een van de bungalowparken, of gaan zwemmen, naar de bioscoop of lekker uitgaan in het gezellige De Koog. Ook al krijg je wel een bui op je hoofd: je kunt altijd naar je bungalow, je hotel of je tent terug om je te verkleden. Maar als je dat echt niet wil, dan zijn de bovenstaande vijf opties zeer geschikt om je alsnog volledig onder te dompelen in alles Texel. Veel plezier!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.