Overnachten in Space Night Capsule Hotel in Berlijn is niet ideaal, wel tof

Ik had mijn debuut in een capsulehotel eigenlijk willen doen in het land waar dit concept vandaan komt, maar dat zat er door corona niet in. Dat is niet erg: ik heb in Berlijn alsnog een heel gave ervaring in een capsulehotel gehad, namelijk in Space Night Capsule Hotel. Tenminste: voor het grootste deel was het dik in orde.

De binnenkomst bij dit bijzondere hotel is ook al bijzonder. Het ligt in een soort buitenwijkje slash winkelcentrum in Berlijn, waarbij je een roltrap op moet naast de supermarkt om uiteindelijk getransporteerd te worden naar die andere wereld. Dat voelt een beetje raar, die entree, maar als je eenmaal in die andere wereld bent, dan ben je dat allang weer vergeten. Welke wereld dat is? Die van de ruimte.

Space Night Capsule Hotel

Wandel je eenmaal de deur door, dan ben je daar meteen. Rechts in de hoek staat een astronaut, daarnaast is een groot scherm met ruimtebeelden en de receptie lijkt wel de stuurhut van een ruimteschip. Erg sfeervol en dat stopt niet bij de entree van deze speciale plek.

Je wordt door de receptionist naar je pod gewezen, via de kluisjes en de badkamers. Daar staan ze dan: meerdere rijen met allemaal capsules waar maar een persoon in kan liggen (hoewel ik denk dat het met zijn tweeën zeker niet onmogelijk is in een eenpersoonscapsule. Er zijn trouwens ook speciale tweepersoonscapsules (maar dat is valsspelen, toch?). Er staat er steeds een op de grond en een erbovenop waar je met een grappig trapje bij kunt komen. De pod opent door de sleutel tegen een speciaal daarvoor aangewezen gebied op de capsule te houden.

Je klapt de deurtjes van je capsule open en daar ligt je bedje op je te wachten. Meer niet, zou je denken, maar de capsule is van meer gemakken voorzien dan je zou denken. Zo kun je onder andere een tafeltje uit je muur schuiven en openklappen als een soort dienblad, zijn er verschillende lichtknopjes en lampjes om aan en uit te doen en hangt er een grote spiegel. Heel slim, want hierdoor lijkt de capsule veel ruimtelijker. En het is handig als je ’s ochtends je make up wil doen voor je uit de pod stapt.

Capsulehotel in Berlijn

Verder vind je binnen een tweetal manieren op de capsule te openen van binnen. Je pasje moet in een hoesje worden geschoven om te zorgen dat niet alleen de lampen werken, maar ook de luchttoevoer. Zuurstof is best fijn als je je in een soort hoge doodskist bevindt. Overigens voelde het voor mij geen seconde als een doodskist of iets dat heel claustrofobisch was. Al komt dat waarschijnlijk ook door iets wat de enige niet zo positieve ervaring was in deze nacht.

Het is gehorig in de pods. Heel erg gehorig. Je hoort niet alleen precies wanneer je buren binnenstappen: je hoort ze tassen openritsen, op chips kauwen, enzovoort. De pods zijn niet bepaald goed geïsoleerd, waardoor je alles van iedereen meekrijgt, dus ook die Berlijnse party animals die half drie snachts thuiskomen. Op zich geen groot probleem als je een beetje vast slaapt, maar die capsule is zo’n gekke ervaring dat de kans aanwezig is dat je juist net die nacht wat lichter slaapt.

Veel kluizen

Verder niets dan lof over deze slaapervaring. Het viel me op dat er erg veel kluis-achtige systemen zijn. Zo kan je capsule op slot, zit er een klein kluisje in je capsule en is er ook nog een hele wand met voor elke pod een kluis. Uiteindelijk kun je je spullen over t algemeen gewoon kwijt in de pod: ik heb de kluis niet gebruikt.

Naast die kluisjes was er natuurlijk ook nog de badkamer. Het klinkt altijd een beetje griezelig, een gedeelde badkamer, echter heb ik er weinig van gemerkt. Er zijn een stuk of tien exact dezelfde badkamers. Je doet ze op slot, je kunt er douchen, er is een wastafel met zeep en een wc. Alles was enorm netjes (en toegegeven, wel redelijk hufterproof gemaakt) en ik vond de badkamers echt bijdragen aan hoe fijn het verblijf was.

Zou ik het nog een keer doen? Absoluut, maar het is wel zodanig gehorig dat ik niet een hele vakantie zou boeken in een capsule. Daarnaast heb ik het geluk dat ik bijna overal wel doorheen slaap, al ben ik ook wat meer alert op zo’n gekke slaapplek met allemaal vreemden. Wat ik daarnaast ook niet megahandig vond, was dat er geen stopcontact in de pod zit.

Hoewel dat is uit veiligheidsoverwegingen, is het toch een beetje onhandig om het ‘verlengsnoer’ te gebruiken dat boven je pod hangt. Je kunt daardoor namelijk je pod niet afsluiten en laden tegelijk. Er zitten wel USB-poorten in de pod zelf, maar ik had helaas niet de juiste kabel mee om daar gebruik van te kunnen maken.

Een nachtje in deze capsule kost je zo’n 55 euro en dat is de ervaring zeker waard. Ik raad je zeker aan om dit een keer te proberen. Zeker hier, want je bent in een mum van tijd in het bruisende centrum van Berlijn (bijvoorbeeld met het OV, maar lopend kan ook). De medewerkers zijn erg vriendelijk, de gasten zijn allemaal redelijk op zichzelf en alles is schoon en netjes in orde. Het is heel bijzonder om hier te slapen, dus zeker doen!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.