RLLY: één van de leukste corona-uitjes in Nederland

We lopen allemaal een beetje op ons tandvlees de laatste tijd. De avondklok maakt het toch al wat saaie coronaleven nog saaier en de uitzichtloosheid van de situatie maakt het er niet beter op. Toch kom je met creativiteit al een heel eind en soms krijg je daar wat hulp bij. Zo ging ik laatst met een vriendin naar dat Fletcher-hotel in Wageningen, waarna we de RLLY van Ede deden.

Je hoeft niet ‘HARD LEFT, HARD LEFT!’ te schreeuwen terwijl de chauffeur plankgas door de straten van Ede rijdt: zo’n rally is het niet. Hoewel, ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik dat eerste niet heb gedaan. Ik was de bijrijder en mijn bff had de belangrijke taak om ons veilig en wel op de het volgende punt te krijgen. Punt is eigenlijk spott, want dat is hoe de plekken waar je naartoe rijdt heten bij RLLY.

RLLY op SocialDeal

RLLY kende ik eerst niet, maar we kwamen het tegen op SocialDeal. Het is een soort puzzeltocht die je via een app krijgt voorgeschoteld. Je kiest eerst welke je wil doen: er is er eentje in ‘t Gooi, in de Zaanstreek (al raad ik die af) en er zijn er nog veel meer. Je kunt ze met de auto doen, maar er zijn ook speciale RLLY’s voor wandelaars. Kortom: het hoeft niet per se zo ‘milieu-onvriendelijk’ te zijn. 

We waren natuurlijk in Wageningen uitgecheckt uit ons hotel en besloten de RLLY van Ede te doen. Normaal kost dat 29,50 euro, maar via SocialDeal 18,95 euro. Het is wel waar voor je geld: we waren wel vijf uur onderweg. Nu hangt het er wel vanaf in welke omstandigheden je op pad gaat: wij reden op die dag dat heel Nederland besloot dat coronaparties op het ijs prima geaccepteerd waren. Kortom, er lag hier en daar nog wel wat sneeuw op de weg, waardoor we niet zo snel waren als normaal. Bovendien kenden we de omgeving echt totaal niet, waardoor je ook langer aan het zoeken bent. 

RLLY is een puzzeltocht die je niet laat rijden op navigatie, maar op kompas met een landkaart. Op die landkaart zie je hemelsbreed ongeveer waar je naartoe moet, en er wordt afgeteld (of opgeteld) hoeveel kilometer je daar vanaf zit. Je kunt dus goed zien of je wel of niet de goede kant op rijdt, zonder dat het je te makkelijk wordt gemaakt. Zeker als je op een gegeven moment vastzit in een woonwijkje of net het verkeerde boerenlandweggetje kiest, dan kun je aardig wat kilometers moeten terugrijden.

RLLY pont

Spotts zoeken rondom Ede

Zeker de RLLY van Ede is dat waard, want het is een leuke puzzeltocht met 17 stops. Tenminste, niet alle spott’s zijn ook daadwerkelijk plekken om te stoppen. Soms staat er alleen maar waar je naartoe moet, maar meestal wordt er wel een vraag gesteld die ook echt op die plek te beantwoorden is. Je moet vaak echt even de auto uit om informatieborden te lezen en je komt echt op prachtige plekjes. We moesten op een bepaald moment zelfs met een pontje over. Dat kostte wel een rijksdaalder extra ongeveer, maar dat was het wel waard.

Zoals ik net al schreef raad ik die van de Zaanstreek niet aan. Ik heb RLLY inmiddels gemaild erover, want die RLLY vond ik erg tegenvallen. Vaak waren antwoorden niet te vinden op de plek waar je moest zijn, dus moest je aan het Googlen slaan. Ook kom je in de Zaanstreek-RLLY helemaal niet in de Zaanstreek, dus ik heb aangeraden er iets van Waterlandroute van te maken. Wel jammer dat dus niet alle RLLY’s evenzeer de moeite waard zijn, maar daarom schrijf ik dit blog ook: ik wil je graag die van Ede aanraden. 

RLLY zoeken

Leuk voor samen of juist tegen elkaar

RLLY is leuk om te doen met zijn tweetjes in de auto, maar het is eigenlijk nog leuker om er een wedstrijdje van te maken met anderen die dan ook in een auto dezelfde RLLY doen. Kijken wie er eerder is. Er schijnt trouwens ook een prijs te winnen te zijn, maar we zijn er niet helemaal achter gekomen hoe en wat. Wel zie je aan het einde waar je in het klassement eindigt. 

Wij hadden wel een vraag fout en eentje overgeslagen wegens drukte, dus we wisten al dat we konden fluiten naar die eerste plek. Maakt ook helemaal niet uit, het was een supergezellige middag in de auto met lekkere muziek, gekakel over de route en het nodige zoekwerk naar routes en antwoorden. Bovendien voelt het even net alsof je op vakantie bent, met de landkaart onderweg in de auto: zeker als een regio kiest waarin je zelf niet zo bekend bent. Lekker doen dus!

2 gedachtes over “RLLY: één van de leukste corona-uitjes in Nederland

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.