De reis naar Japan die niet door kon gaan

Eigenlijk zou ik nu net een paar dagen terug zijn van een reis naar Japan. Ik had het al helemaal uitgedokterd: op mijn verjaardag naar Osaka vliegen, doorreizen naar mijn favoriete stad Kyoto om vervolgens op het midden van de reis naar de omgeving van Nagano te gaan. Daar zijn namelijk de bekende aapjes die met zijn allen lekker in de geisers hangen. Het leek me geweldig om te zien.

Toen het coronavirus ervoor zorgde dat ik met mijn vriendinnen niet naar Curaçao kon, toen probeerde ik met alle macht vast te houden aan dat idee: even deze zomer uitzitten en dan ga ik mooi op mijn verjaardag die droomreis naar Japan maken. Dat wil ik. Lekker authentieke okonomiyaki eten bijvoorbeeld. Een mooi verjaardagscadeau na een nogal turbulente tijd. 

Japan

Dat pakte natuurlijk anders uit. Als er een land is dat traditioneel gezien erg gesloten is, dan is het Japan. In de geschiedenis is het land zelfs een heel lange tijd dichtgeweest. Ik ben ervan overtuigd dat Japan mede daarom zo’n sterke, authentieke cultuur heeft en daar ben ik blij om. Ik kan dan ook alleen maar respecteren en accepteren dat het land nu waarschijnlijk voor een heel lange tijd de grenzen volledig dichtgooit. Zeker voor mensen uit het dichtbevolkte en coronarijke Nederland.

Toch doet het wel een beetje pijn. Als ik op het Instagram-account van Voyaged die prachtige herfstkleuren in Japan voorbij zie komen. Hoe zo’n rode tempel perfect lijkt te passen tussen de rood- en geelgekleurde bladeren. Het is zo prachtig om te zien. Ik ben één keer in Japan geweest en dat was in de tijd van de sakura, de kersenbloesem. Kortom: de lente. Een tijd waarin niet alleen die bomen bloemen, maar eigenlijk heel Japan bloeit. Mensen trekken erop uit om met collega’s buiten te lunchen en overal zie je romantische dates plaatsvinden, want sakura is natuurlijk de boom van de bloeiende liefde.

Herfstkleuren in Japan

In de herfst is dat natuurlijk helemaal anders. De geweldige Japanse esdoorns geven een heel andere kleur en je kunt tal van plaatjes vinden van de mooiste bosrijke omgevingen die wel 25 verschillende kleuren zijn. Het okunoin cemetary moet ook prachtig zijn in die herfstkleuren. Ik had het zo graag in het echt gezien. Dat gaat natuurlijk ook gebeuren, gewoon even niet nu. Op zich heb ik me er natuurlijk bij neergelegd, maar elke keer als ik nu ga hardlopen en ik zie een vliegtuig overvliegen, dan krijg ik een klein steekje jaloezie van binnen. 

Aan de andere kant heeft het coronavirus me nog meer bewust gemaakt van iets waar ik al meer mee bezig was: moeten we allemaal wel zoveel vliegen? Van mij mag het best wat duurder worden, zodat je het pas doet als het echt de moeite waard is. Maar vooral: zodat we het met zijn allen minder gaan doen en bijvoorbeeld vaker kiezen voor de trein. Er zijn zoveel Europese reizen die je met gemak met de trein kunt doen. Londen bijvoorbeeld: geen enkele reden om daarheen te vliegen. De trein is zoveel relaxter, zeker nu hij ook van Amsterdam rechtstreeks naar Londen gaat.

Even geduld voor corona

Voor zelfs een ‘simpel’ tripje naar Londen kan, moeten we ook nog even afwachten. Ondertussen proberen flink te sparen, hoewel ik door al dat thuiszitten ook ineens een nieuwe hobby van home improvement heb opgepakt. Het is moeilijk om niet te kunnen reizen, maar het feit dat het niet kan om redenen die geheel buiten mij om zijn ontstaan, maakt het aanzienlijk beter te accepteren. Dan toch maar genieten van de plaatjes van Voyaged, hopen dat Japan mijn liefde alsnog voelt vanaf een afstandje.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.