Dit moet je eten in Japan: okonomiyaki

Hoewel wij een wat minder leuke associatie hebben met yaki als we aan eten denken, is dat heel wat anders in Japan. Vooral in de regio van Hiroshima is yaki juist heel beroemd: okonomiyaki, om precies te zijn. Dat betekent zoiets als “gebakken (yaki) hoe jij het wil (okononomi)”, maar in de meeste tentjes waar je het eet, komt het vrijwel op hetzelfde neer.

Het hangt er trouwens wel vanaf waar je okonomiyaki (je spreekt uit: ookoonoomiejakkie) eet. Ga je richting Kansai/Osaka dan krijg je een dik deeg met alles door elkaar, maar ben je zoals ik in Hiroshima, dan wordt deze heel mooi in laagjes opgebouwd. Op een gloeiende bakplaat (waar je als het even kan ook nog aan kunt zitten) wordt dan eerst een soort pannenkoekdeeg gespoten en daarop wordt dan kool, varkensvlees en vis gedaan, met nog wat sauzen erop (speciale okonomiyakisaus) en ei. Ook kan er nog een berg noedels op, waardoor het echt een wat stevigere maaltijd is.

Okonomiyaki wordt gemaakt op een gloeiende plaat
Okonomiyaki wordt gemaakt op een gloeiende plaat

Een hartige pannenkoek

Het is heel lekker hartig, maar toch ook weer fris door de aanwezigheid van kool. Veel kool ook, want op de variant van Hiroshima schijnt wel vier keer zoveel kool te worden gedaan als op die van Kansai. En, waar ik dan weer heel blij van word: je kunt er vegetarische varianten van krijgen. Dat komt omdat elk restaurantje weer zijn eigen ingrediënten bepaalt, waarbij jij (zoals dat woord okonomiyaki al zegt) zelf kiest wat je erop wil.

Ik ben echt dol op kool, zeker als het op zijn Aziatisch is geprepareerd, waardoor dit echt een kostje is dat ik zeer kan waarderen. Het heeft ook wel een bijzondere geschiedenis, het schijnt namelijk al heel lang te worden gegeten. Onder andere na een grote aardbeving in 1923, wanneer mensen niet zoveel in huis hadden en dan vanalles bij elkaar gooiden. Sowieso is een pannenkoek natuurlijk ideaal om klaar te maken op momenten van schaarste, en okonomiyaki is een soort pannenkoek. Ook in de Tweede Wereldoorlog werd dit veel gegeten, toen er niet zoveel rijst verkrijgbaar was.

Gebakken zoals jij dat wilt ;)
Gebakken zoals jij dat wilt 😉

Ketchup, Worcestershire en soya

Ik vind het dan ook bijzonder om dit fijne kostje met mijn ouders te hebben gegeten in Hiroshima zelf, maar ook toen we hertjes gingen kijken in Miyajima, waarover ik laatst al schreef. Het is heel makkelijk gerecht, snel gemaakt, en je kunt het thuis ook bereiden. Maar dan moet je natuurlijk wel weten hoe je dan die speciale saus prepareert. De okonomiyaki-saus is makkelijk om zelf na te maken: drie eetlepels ketchup, één eetlepel Worcestershire sauce en een eetlepeltje soyasaus. Itadakimasu! (eet smakelijk)

PS: kom je trouwens tijdens je trip naar Japan Tokio niet uit, dan kun je alsnog genieten van dit lekkere kostje. Ga naar Tsukishima district en je kunt op meerdere plekken heerlijk eten: gebakken zoals jij wil! 😉

Een gedachte over “Dit moet je eten in Japan: okonomiyaki

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.