Roaming, wat ben je toch handig

Laura en ik werken thuis en onderweg veelal met laptops, wat mij betreft een ideale reisgenoot. Je hebt hier in Nederland op veel plaatsen een prima (gratis) WiFi-verbinding om te werken, maar in het buitenland is dat zeker niet zo. Als we op reis zijn, al dan niet voor werk, maken we dan ook gretig gebruiken van roaming. Wat dat precies is en hoe dat werkt, lees je hier.

Roaming
Grote databundel, handig voor onderweg en roaming

Roaming is inmiddels al even bruikbaar, maar wat is het precies en hoe werkt het? Het is simpelweg het feit dat je je Nederlandse mobiele data-abonnement kunt gebruiken in een andere land in de Europese Unie. Vroeger moest je nog veelal een speciale bundel aanschaffen, zodat je wat kon sms’en, bellen of mobiel internet kon gebruiken.

Met roaming is dat niet meer het geval, dus je kunt gewoon overal internetten in Duitsland, Frankrijk of bijvoorbeeld Spanje, mits je een goede dataverbinding hebt. Op veel plaatsen is dat vaak nog een stuk sneller dan een WiFi-verbinding en het maakt werken daardoor een stuk fijner. Afbeeldingen uploaden, bronnen checken, een videogesprek voeren is daardoor gewoon mogelijk.

In welke landen je exact gebruikt kunt maken van roaming, oftewel je Nederlandse data-abonnement gebruiken, is afhankelijk van je provider. Wil je daarover echt 100 procent uitsluitsel hebben, check dan de website van jouw provider. Onderstaande tabel geeft echter al voor veel landen aan of je wel of niet kunt roamen.

In de EUBelgië, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Verenigd Koninkrijk, Zweden
Niet in de EUIJsland, Liechtenstein, Noorwegen
EU landen buiten Europa Guadeloupe, Martinique, Frans Guyana, Réunion, Mayotte, Saint Martin, Azoren, Madeira, Canarische Eilanden, Gibraltar
Tabel met landen waar je wel of geen roaming kunt gebruiken

Hoe stel ik een hotspot in?

Om roaming te gebruiken op een tablet of laptop, moet je een hotspot opzetten met je smartphone. Hoe je dat precies instelt kan wat verschillen per fabrikant en toestel. Veelal open je de instellingen en ga je naar ‘wifi en netwerk’. Vervolgens kies je daar voor ‘hotspot’ en zet je dat aan.

Let er dan wel op dat je een goed wachtwoord invoert en een handige naam geeft aan je hotspot. Als je een ander apparaat wilt verbinden met jouw mobiele internetverbinding van je telefoon, doe je dat gewoon zoals je normaal een wifi-verbinding opzet. Succes!

PS. Als je veel reist kun je ook eens denken aan dual sim-telefoon, waarover ik al eerder schreef. Daarin is plaats voor twee simkaarten. Zo kun je naast je eigen simkaart een tweede sim gebruiken. Dat is handig in landen, waar geen roaming mogelijk is. Mobiel internet gebruiken via je eigen provider kost dan handen met geld en het is dan slimmer om een simkaartje te gebruiken van een lokale provider!

Advertentie

Een gedachte over “Roaming, wat ben je toch handig

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.