Vis is niet het lekkerste uit Spakenburg

“Vis is moord!” Ik zeg het regelmatig tegen mijn vrienden, maar gelukkig is er nu Netflix-docu Seaspiracy om ze hier verder van te overtuigen. Echter lijken ze die in het visovergoten Spakenburg nog niet van op de hoogte. Geeft niks, want gelukkig maak je de keuze om al dan niet vis te eten nog altijd zelf. Ik ga je nu vertellen dat je twee veel lekkerdere dingen uit Spakenburg kunt halen. Met stip op één als favoriete snack in Spakenburg: Spakenburgs Hart-koek.

Voor we naar Spakenburg gingen, had ik stiekem een vriend van me uit het dorp geappt. Het is nu met corona natuurlijk niet zo gezellig als normaal en musea zijn dicht. Toch hebben we ons prima vermaakt. Het was nog wel spannend of we wel overal heen wilden, want de bekende markt op zaterdag is wel populair en dus wat drukker bezocht. We konden gelukkig redelijk goed afstand houden. 

Spakenburgs Hart

Die vriend van mij had me ook een tip gegeven waar ik het beste Spakenburgs Hart kon halen: bij warme bakker Klaas Hartog. Spakenburgs Hart is een Jan Hagel-achtige, kleffe koek met daarop een soort suikericing in een sierlijke vorm. Spakenburgers kopen een gigantisch exemplaar van zo’n koek voor verjaardagen met dan een speciale boodschap erop. Maar je kunt ook gewoon een vierkant uitgesneden stuk van zo’n koek kopen voor 80 cent. Smullen!

Wees gewaarschuwd, want deze bakkerij is prachtig om te zien, bijna idyllisch. Hetzelfde geldt voor alle brood, banket, gebakjes, koekjes en andere lekkernijen die er liggen. Heerlijk. Houd de focus vooral op het Spakenburgs Hart, want er is nog een andere fijne stop in Spakenburg voor iets zoets, namelijk ijssalon De Spatel. Deze ijssalon zit echt in het historische haventje van Spakenburg en je kunt dan ook heerlijk op de kant zitten met een ijsje in de hand. Ze hebben zelfs Jan Hagel-ijs, maar ook klassieke heerlijke smaken zoals chocolade, after eight en unicorn.

Geen visserij in Spakenburg

Dus ja, op een mooie dag even door Spakenburg wandelen met een ijsje in de hand en een zak Spakenburgs Hart in de tas, dat is beter dan wat dan ook. Veel beter dan vis, wat sowieso niet zo meer bij Spakenburg past, omdat dat in 2008 al volledig is gestopt met de visserij. Het is dan ook jammer dat je het nog zoveel verkocht ziet worden in het dorp (inclusief de lucht die daarbij komt). Zeker omdat er veel betere dingen te vinden zijn in dit mooie dorpje.

Een gedachte over “Vis is niet het lekkerste uit Spakenburg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.