De stad van de Groene Stenen is Yaxchilán in Mexico

In 2004 was het tijd voor een rondreis door Mexico, Guatemala en Belize. Het was een groepsreis met een groepje Nederlanders, waaronder mijn moeder. Het beloofde wat dus ik kocht een digitale camera met een geheugenkaartje van 64MB ofzo, want dat was meer dan zat. Tijdens de reis zijn er heel wat plaatsen bezocht en heel wat foto’s gemaakt. Er moest regelmatig wat gewist worden zelfs, omdat het toch wel snel ging met de foto’s. De meeste kiekjes heb ik volgens mij geschoten in Yaxchilán…

Tijdens deze prachtige rondreis door drie verschillende landen hebben we tig plaatsen aangedaan. Groots en klein, de ene beter uitgegraven dan een ander en ook qua toerisme en het aantal mensen verschilde het nogal. Zo was Tikal één van de grootste ‘steden’ die we bezocht hebben, maar daar kwamen ook wel busladingen toeristen aan, die zich dan wel verspreiden dus het was geen massatoerisme, maar toch. Een veel kleinere ruïne in de wonderschone jungle is Yaxchilán.

Stadsstaat van de Maya’s
In een ver verleden was Yaxchilán een stadsstaat van de Maya’s en het ligt bij een grote rivier, de Usamacinta. Daardoor moesten we ook overvaren via een gammele pont, avontuurlijk natuurlijk. De naam betekent Groene Stenen in de taal van de Maya’s en dat kun je wel zien ook. Inmiddels is de stad al eeuwen verlaten en natuurlijk overwoekerd door de jungle, maar ook vroeg was het een groene massa. Bomen, lianen, varens en struiken met daarbij allerlei dieren die daar hun heil zochten. Je kunt dan denken aan slingerapen, vogelspinnen en vogels, maar ook allerlei hagedissen, duizendpoten en insecten.

De machtige Usamacinta-rivier
De machtige Usamacinta-rivier
Prachtige trappen
Prachtige trappen

Onze Nederlandse reisleidster vertelde over alle ins en outs van de stad, onder andere over de verschillende gebouwen en hun functie. Zo kun je denken aan tempels, terrassen en paleizen. Er zijn tientallen gebouwen te vinden, maar ook tientallen grafzuilen en lateien en die van Yaxchilán hebben uitermate goed de tand des tijds doorstaan. Hierdoor is veel informatie over die specifieke tijd bekend geworden, uiteraard allemaal interpretatie van vele archeologen. Nagenoeg al deze lateien zijn inmiddels ondergebracht in musea overal ter wereld, simpelweg om onder andere grafrovers tegen te gaan.

Overwoekerde ruïnes
Overwoekerde ruïnes
Natuur, zon en oude bouwerken
Natuur, zon en oude bouwerken

Overal had deze rustieke plaats heel veel te bieden. Geen toeristen, behalve onze groep, prachtige natuur en allerlei dieren. Daarnaast is Yaxchilán omgeven door prachtige natuur, wat deze plaats van de Maya’s zeker een hoogtepunt maakte.

Trap richting de zon
Trap richting de zon
Prachtige Maya-architectuur
Prachtige Maya-architectuur

Een gedachte over “De stad van de Groene Stenen is Yaxchilán in Mexico

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.