Free walking tours: hit and miss

Als je op vakantie gaat kun je natuurlijk van alles en nog wat doen. Lekker zonnen aan het strand, het land verkennen en als je een leuke stad aandoet kun je daar ook je eigen plan trekken. De stad ontdekken met de Lonely Planet in je hand, Googlen op lijstjes of gewoon op de bonnefooi rondhobbelen. In veel steden kun je echter ook kiezen voor een ‘free city walk’. Daarmee loop je een uurtje of twee door een stad, waarbij een gids dan van alles uitlegt. Kosten? Wat jij ervoor over hebt!

Veel van die free city walks heb ik nog niet gedaan, dus mijn ervaringen zijn misschien wat te weinig voor een hele blog. Laura heeft echter al tig van zulke tours gedaan en heeft dus wat meer ervaring opgedaan, wel zou ik het zeker aanraden. Is het niet leuk, dan kun je namelijk gewoon altijd tussentijds afhaken, net zo makkelijk toch?

We zijn in Dublin geweest met een vriend van ons en hebben daar een prima tocht gehad van een ruime twee uur, waarbij de persoon van alles vertelde. Van politiek tot historie en van het huidige rechtssysteem tot gekke feitjes. Onze gids was een leuke dude, vol humor en de groep was ook nog prima behapbaar, wat natuurlijk weleens kan schelen. Het ligt er natuurlijk ook aan wie je treft, hoe het weer is en hoeveel mensen er die ronde meegaan, maar dat was een prima ervaring. Na de tour wordt er nog een afscheidswoordje gedaan, leuk en aardig, bedankt allemaal en dan is het klaar. Daarbij kun je als gierige Nederlander natuurlijk weglopen zonder een fooitje te geven of je geeft juist wel iets en wat, dat is aan jou.

In Wenen hebben Laura en ik ook een free walking tour gedaan, maar die groep was immens wat al niet zo’n heel lekkere start was. Ook de gids was niet heel erg denderend, zijn manier van vertellen was langdradig, weinig inspiratievol en daar zijn we onderweg dan ook lekker weggesneakt om op eigen houtje de stad verder te ontdekken. Ik moet daarbij ook wel zeggen dat het zo immens koud was, dat als je vijf minuten stil stond je al bevroren was, dat hielp natuurlijk ook niet echt mee.

Dit jaar staan er nog verschillende stedentripjes gepland en mocht het zo uitkomen dat we tijd hebben voor zo’n tour en het wordt aangeboden in die steden dan zijn we er vast en zeker bij om te ontdekken wat we daar kunnen verwachten! Even Googlen zou ik zeggen, want al met al vind ik het concept erg leuk en interessant en de ervaring, ja die zal natuurlijk verschillen per persoon en stad. Succes!

Een gedachte over “Free walking tours: hit and miss

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.