Een afternoon tea in het Ritz in Londen is alles wat je hoopt

Natuurlijk roep ik weleens dat iets een bucketlistdingetje is en dat ik dan heel blij ben dat ik dat heb gedaan of nog graag wil doen. Dat klopt ook: ik heb echt een bucketlist en daar staan de gekste dingen op. Een van de topdingen is een afternoon tea (een high tea) in het Ritz in Londen. En die is afgestreept: het is alles wat je wil en meer.

Bij zo’n afternoon tea gaat ook een heleboel pret in de voorpret zitten. Het begint al met de officiële boeking die je maakt via de prachtige website van het hotel. Op het moment dat we boekten was de Traditional Afternoon Tea van 57 pond al uitverkocht, dus had ik gekozen voor een Celebration Afternoon Tea. Ik was er immers om mijn vriendschap met mijn beste vriendin te vieren, dus waarom ook niet. Voor 68 pond per persoon (ja, het is nogal een bedrag), kregen we de hele rambam, plus apart nog een Celebration Cake.

De gang van het Ritz is alsof je door een schilderij loopt
De gang van het Ritz is alsof je door een schilderij loopt

De Celebration Cake van het Ritz

Die taart is hilarisch, want voor je komt zal het Ritz je mailen om te vragen wat je voor taart wil. Je hebt drie keuzes, en je mag er dan nog zes woorden op laten schrijven. Die taart was heel erg goed, we hadden gekozen voor witte chocolade met frambozen, als ik me dat goed herinner, en ik vond hem epic. Het grappige is dat het Ritz al weet dat je tijdens je Afternoon Tea absoluut geen trek hebt in die taart, hoe klein hij ook is. Dus je krijgt er een mooie doos omheen. Daar hebben we nog een wandelingetje mee gemaakt naar Buckingham Palace en ’s avonds bij het naar huis gaan zijn we er ook mee door de douane gegaan (wat prima ging trouwens, mocht je met zo’n verrukkelijk taartje gaan rondreizen).

Wat in de voorbereiding goed is om te weten, dat is dat het Ritz niet een Hilton is. Daarmee wil ik zeggen dat het geen luxe hotel is waar je alsnog in een spijkerbroek kunt komen opdagen. Het Ritz is fancy, de afternoon tea is fancy en je kunt je maar beter een beetje fancy aankleden. Nu gingen mijn vriendin en ik misschien wel een beetje ver, we hadden parels om, lange handschoenen aan en we waren in cocktail/avondjurken. Lekker upper class. Grappig detail: in de ochtend stonden we in onze iets minder nette kleding met een fles drank te dansen op Notting Hill Carnival.

Maar goed, we waren all dolled up, klaar om dat prachtige hotel waar ik al vijfhonderd keer langs ben geweest met bussen en taxi’s te betreden voor dat ene ding dat al zo lang op mijn bucketlist stond. Het is in Londen, mijn tweede thuis, het heeft thee, het heeft zoetigheid, het heeft een soort thema: het heeft bijna alles waar ik van houd. Eenmaal aan tafel in the Palm Court van het Ritz werden we meteen keurig geholpen, alsof er drie butlers tot onze beschikking waren.

Hier zit een heel gelukkige lady
Hier zit een heel gelukkige lady

Echte afternoon tea-klassiekers

Het mooie servies en zilverwerk stond al op tafels om ons heen en daar lag ook een menu. Zo kregen we sandwiches met cheddar cheese en chutney op tomatenbrood (een klassieker), en een van mijn favorieten: komkommer met cream cheese en dille. Mijn vriendin, die niet vegetariër is, had ook nog sandwiches met gerookte zalm en citroenboter en met ham en mostermayo. Het was allemaal erg lekker, precies zoals je dat wil: geen korstjes, zacht brood. Yum.

Mooi op maat gesneden sandwiches in de lekkerste smaakcombinaties
Mooi op maat gesneden sandwiches in de lekkerste smaakcombinaties

Daarna kwam mijn momentje pas echt, want toen kwamen de scones. Precies zoals ze horen en op hun lekkerst zijn: met clotted cream en aardbeienjam. Zo heerlijk. Als ik naar de foto kijk, dan krijg ik het een beetje warm van binnen. Het overige banket was ook heerlijk en het zag er allemaal even spotless and clean uit. Mooie vormen, goede smaken en allemaal precies genoeg. We hebben er heerlijk zitten smikkelen, met natuurlijk een pot warme thee van geweldige kwaliteit.

Dit is perfectie.
Dit is perfectie.

Het eten was -natuurlijk- voortreffelijk en datzelfde geldt voor de service. We hebben daar een stuk of anderhalf/twee uur zitten genieten. Vooral de ambiance maakt het helemaal af, als je daar opgedirkt zit met allemaal rijke mensen om je heen. Het grappige is ook dat niemand er zoveel plezier in leek te hebben als wij. Er werd maar weinig gelachen en er werden ook niet eens zoveel foto’s gemaakt, terwijl mijn beste vriendin en ik een soort time of our life aan het hebben waren. Dat was wel een beetje vreemd, maar ja, de Britten hebben niet voor niets ‘keeping up appearances’ bedacht natuurlijk.

De zoetigheid van het Ritz is perfect
De zoetigheid van het Ritz is perfect

Een geweldige herinnering

Hoewel ik me geen universum kan voorstellen waarin dit niet in de top 3 van mijn bucketlist zou staan, kan ik me voorstellen dat het niet voor iedereen is. Ten eerste omdat je er een extreem hoog bedrag voor betaald, maar ook omdat de omgeving niet geschikt is voor bijvoorbeeld heel drukke families of grote groepen (waarbij altijd wel iemand dan aankomt in een t-shirt). Ook als je niet heel erg dol bent op zoetigheid, dan zal je een groot deel van de Afternoon Tea niet fantastisch vinden.

Heb je echter een speciaal persoon in je leven die in Nederland al graag naar high teas gaat en waarvoor je eens iets extra’s wil doen als jullie in Londen zijn, dan is een Afternoon Tea in het Ritz de ideale verrassing. Het is zo bijzonder: ik denk er met zoveel positieve gevoelens aan terug en ik kijk nog regelmatig naar de enorme fotoshoot die mijn vriendin en ik er hebben gedaan tussen het smullen door. En natuurlijk die taart die we toen nog helemaal naar Nederland hebben weten over te brengen in bussen, metro’s, vliegtuigen en treinen. Het is een rib uit je lijf, maar het heeft mij in ieder geval iets opgeleverd wat ik dat geld meer dan waar vind.

Zo ziet de Palm Court van het Ritz eruit
Zo ziet de Palm Court van het Ritz eruit

2 gedachtes over “Een afternoon tea in het Ritz in Londen is alles wat je hoopt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.