Vakantiekiekjes maak ik gewoon met mijn smartphone

“De camera van je smartphone is vaak de beste camera die je bij je hebt”. Die zin hoor ik regelmatig, op m’n werk, in m’n vriendengroep of lees je op het wereldwijde web. En dat is bij mij ook zeker vaak het geval. Ik maak graag een fotootje en plaats elke dag een foto op mijn persoonlijke Instagram of natuurlijk op die van Reislist. Dat terzijde ambieer ik geen duizenden volgers te hebben of een influencer te worden. En wat betreft die foto’s, ja die maak ik met mijn smartphone.

Dat een losse camera zoals een compactvariant of natuurlijk een spiegelreflex betere foto’s maakt dan een camera in een smartphone is veelal de waarheid. Ik werk in de telecomindustrie en heb dagelijks de nieuwste smartphones in mijn handen. Een fijne ontwikkeling op smartphonegebied is dat ook fabrikanten hier veel research in steken, evenals geld en tijd. Zo is de kwaliteit van foto’s die je kunt maken met smartphones de laatste jaren enorm gestegen en dat is wat mij betreft een fijne ontwikkeling.

Geen losse camera meer mee op vakantie
Zo liep ik jaren geleden nog met een losse compactcamera van Nikon in m’n rugzak, alles voor de mooie plaatjes. Volgens mij was mijn roadtrip in Australië mijn eerste vakantie, waar ik echt expliciet koos om een losse camera niet meer mee te nemen, maar alleen een smartphone om foto’s mee te maken. Dat was toen ter tijd met een OnePlus 3T, een apparaat dat redelijke foto’s maakte voor zijn prijs, maar voor mijn eisen was dat al meer dan genoeg. Inmiddels heb ik al weer heel wat smartphones versleten en de camera’s worden alsmaar beter.

Sensoren worden lichtsterker en kunnen ook in mindere lichtomstandigheden nog redelijke foto’s maken, je kunt van alles aanpassen in de promodus van een telefoon, waardoor je kunt spelen met de sluitertijd, diafragma of de ISO-waarde. Daarbij wordt er door middel van optische en / of elektronische stabilisatie ook voor gezorgd dat je prima kunt filmen met een smartphonecamera. Filmen in een hoge 4K-resolutie met prima stabilisatie is geen enkel probleem meer voor veel smartphones en ook het geluid is redelijk goed, doordat er meerdere microfoons in toestellen worden verwerkt om geluid op te nemen.

Je kunt ook nog allerlei accessoires gebruiken om betere foto’s te maken met je smartphonecamera, maar daar doe ik niet aan. Zo kun je opzetlensjes gebruiken om wat te zoomen of om foto’s te maken met een wijdere hoek door er een fisheye-lensje voor te plaatsen. Ik zie dat meer als gimmick en voor de fun, als ik dat wil Photoshop ik wel wat op de computer.

Beperkingen van smartphones
In Australië hadden we met de jongens met wie ik was nog wel één GoPro bij ons, leuk voor de wat avontuurlijkere foto’s zoals tijdens het duiken of in de zee. Dat is met een smartphone veelal not done; zwemmen. Er zijn wel devices met een IP6X-certificering, maar dat zegt zeker niet alles en zout water is helemaal  een no-go, dus wat dat betreft kan een smartphone zeker nog niet altijd thuis worden gelaten.

Uiteraard zijn de sensoren in losse camera’s ook veelal beter en bij bijvoorbeeld een spiegelreflex kun je ook nog allerlei lenzen gebruiken, die perfect zijn voor de specifieke situatie. Daarbij is zoomen nog niet echt te vinden in de huidige smartphones, waar dat veel betere resultaten oplevert met een losse camera. Ontwikkelingen op dat gebied zijn bij smartphones wel in volle gang, want er zijn al verschillende fabrikanten die techniek hebben laten zien, waarbij je tot 10x optisch kunt gaan zoomen met je smartphonecamera.

Omdat die ontwikkelingen best wel snel gaan, zie ik mij alhoewel het soms wel kriebels, voorlopig geen losse camera aanschaffen. Een smartphone is voor mij veelal genoeg, daarbij kun je foto’s direct doorsturen of bijvoorbeeld plaatsen op Instagram. Ik omarm deze ontwikkelingen op cameragebied van smartphones helemaal, jij ook? Of loop jij met een dedicated rugzak vol met cameragear om de mooiste foto’s die je kunt maken te schieten?

2 gedachtes over “Vakantiekiekjes maak ik gewoon met mijn smartphone

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.