Snowboarden in Levi is een dikke aanrader

De meeste mensen die horen dat je naar Lapland gaat, denken dat je er komt om met huskies te knuffelen, rendierensledes te rijden en andere activiteiten te doen. Dat is voor sommige mensen echter maar een deel ervan: je kunt namelijk ook heerlijk wintersporten op diverse plekken in Lapland. Bijvoorbeeld in Levi, Finland, waar wij in januari waren voor een heerlijk weekje in de sneeuw.

In het laagseizoen snowboarden in Levi, dat betekent dat je minder geld kwijt bent aan je skipas, maar het betekent ook dat niet alle liften (en dus ook niet alle pistes) open zijn. Toch kun je er prima een week mee vullen, want elke dag zijn de omstandigheden weer net even anders. Soms is het ineens heel mistig en kun je beter iets eerder stoppen omdat je op een gegeven moment alleen maar wit ziet en dus geen verschil ziet tussen lucht en piste. Meestal zijn de omstandigheden echter prima.

De pistes liggen er goed bij
De pistes liggen er goed bij

Het is koud

Natuurlijk is het koud. Met je jas open, of zelfs in je bikini, zoals je weleens ziet in Oostenrijk, daar hoef je in Fins Lapland niet op te rekenen. Waar je wel op moet rekenen? Temparaturen van -12 tot -28. Het hangt wel af van waar op de berg je gaat skiën, want op de ene plek is beduidend meer wind dan op de andere. Het skigebied van Levi bestaat uit een berg met daarop 43 pistes en 27 liften. Een aantal zal je standaard nemen, want die heb je nodig om boven te komen, anderen kom je waarschijnlijk nooit. Het gebied heeft veel T-liften, maar ook een paar stoeltjesliften met bubbles erop. Die bubbles kun je zegmaar over de lift heentrekken, zodat je niet ijspegels aan je neus krijgt van het kwartier dat je in de lift spendeert.

Goed, het is dus een zeer acceptabel skigebied, al zitten er vooral voor snowboarders wel wat haken en ogen aan. Nou ja, eigenlijk een grote haak: als je helemaal naar beneden wilt boarden, en uit wilt komen bij het centrum van Levi, dan kan dat alleen door een groot gedeelte groene piste te pakken. Die is echter zo vlak, dat je regelmatig stukken moet lopen. Soms kun je wel wat op je board glijden, hoewel dat natuurlijk eigenlijk niet de bedoeling is. Pas daarmee wel op, want voor je het weet kukel je om en zeilt je board dertig meter offpiste. Colin kan je daar mee over vertellen. 😉

#FAIL ;)
#FAIL 😉

Boarden in het donker

Eigenlijk is dat een van de weinig nadelen aan snowboarden in Levi, al moet ik wel vermelden dat je wel een ander bioritme zal moeten aanmeten: een deel van de dag snowboard je namelijk in het donker. Het is eigenlijk om half 11 ’s ochtends pas echt licht en om 3 uur ’s middags is het alweer donker. Gelukkig zijn de liften wel normale tijden geopend en worden vele pistes verlicht. En ik vind het wel wat hebben: het is knus en het is ideaal om prachtige foto’s te schieten, zoals de onderstaande van een zon-engel, zoals dat heet.

Een sun halo
Een sun halo

Ga je dus naar Levi op vakantie, neem dan vooral lekker je board of je ski’s mee. Het allergrootste voordeel heb ik nog niet eens genoemd: er is bijna niemand op de piste. Er zijn wel pistes die wat drukker bezet zijn, maar regelmatig ben je vele minuten helemaal alleen op de piste. Het is zo heerlijk rustig, je kunt je gang gaan, je hoeft geen rekening te houden met vijftig kleuterklasjes of met tien skiërs die veel te dicht langs je gaan: en als je wat onzeker bent, dan hoef je niet bang te zijn dat iedereen ziet hoe je de grootste kluns allertijden uithangt.

Je bent vaak helemaal alleen op de piste
Je bent vaak helemaal alleen op de piste

Ik heb inmiddels twee keer met heel veel plezier in Levi gesnowboard en ik zou zo terugwillen voor nog meer wintersportplezier op die ene, mooie berg. Natuurlijk ook omdat het zo gezellig is in de warmtehut. 😉

Een gedachte over “Snowboarden in Levi is een dikke aanrader

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.