De wonderen van de oude Mayastad Tikal

Toen ik 18 werd, slechts enkele jaren geleden, kreeg ik één van de grootste cadeaus ooit. Samen met mijn moeder heb ik een rondreis gemaakt door Mexico, Guatemala en Belize. Dit omdat ik daarna ging studeren en de Zuid-Amerikaanse archeologie, geschiedenis en historie van de volkeren daar me erg interesseert. Die rondreis zal ik nooit vergeten en één van de vele mooie plaatsen die we toen hebben aangedaan is Tikal, ook wel El Petén genoemd door de inwoners van de stad zelf.

Met de historie van het prachtige Mayavolk, de opkomst en de vrij rappe neergang zal ik jullie niet verblijden, dat is vast en zeker mijn eigen passie, maar Tikal. Dat is toch zeker wel een heel mooie plaats om te bezoeken als je de kans krijgt. De stad is herontdekt in 1848 en de eerste grote archeologische opgravingen zijn begonnen in de jaren 50 van de 20e eeuw. Een leuk weetje is dat je momenteel al van alles kunt zien qua uitgegraven tempels en complexen, maar naar schatting is dat slechts het topje van de ijsberg. Zo’n 15 tot 20% van de bouwwerken is nu te zien in de Guatemalteekse jungle, heel erg weinig dus.

Doorkijk in Tikal, Guatemala
Doorkijk in Tikal, Guatemala

Herinneringen voor altijd
Het is dus al jaren geleden en dat is op sommige punten wel jammer, waaronder de kwaliteit van de foto’s, die is om te huilen, terwijl ik toen net een spiksplinternieuwe camera had. Dat terzijde, de herinneringen aan die reis zijn voor altijd. Als ik aan Tikal denk, denk ik aan jungle, apen en vogels in de bomen, neusbeertjes op de grond en tarantula’s en duizendpoten die overal krioelden en hun weg zochten tussen alle bomen, bladeren en wortels.

Rode neusbeer in de jungle
Rode neusbeer in de jungle

We waren onderdeel van een groep van zo’n 15 Nederlandse reizigers gedurende de hele trip, met een Nederlandse gidse die al jaren in Zuid-Amerika woonde. Fijn altijd, want zo krijg je veel meer informatie dan in de standaardboekjes is te vinden of in zo’n informatiecentrum aan het begin van het immense park.

Daarnaast zijn er enkele gebouwen die je kunt beklimmen, waardoor je boven het dek van prachtige bomen kunt kijken. En als je dan ook nog eens de juiste kant op kijkt zie je zo hier een daar prachtige andere toppen van bijvoorbeeld tempels. Tevens was ik nooit op de gebaande paden te vinden, ook al mocht dat eigenlijk niet vanwege gevaar voor giftige dieren. Colin was naast het pad, Colin hing in een boom, Colin klom op een muurtje voor net een andere hoek om foto’s te maken, oftewel Colin was in z’n element.

Prachtige vergezichten
Prachtige vergezichten

Tempels, pleinen & complexen
El Petén kent allerlei verschillende complexen en tempels, elk met hun eigen historie en betekenis. Daarnaast zijn er ook verschillende pleinen en complexen aangelegd. Welke gebouwen ik exact gezien heb kan ik hier ook wel allemaal gaan neerpennen, maar ook van die specifieke info moet je echt houden om het interessant te vinden. Wij hebben een volle dag door deze prachtige junglestad mogen zwerven en hebben enkele van de hoogtepunten mogen ontdekken, een droom die uitkwam.

Tempelcomplex El Petén, Guatemala
Tempelcomplex El Petén, Guatemala

Hoe het inmiddels is gesteld met het toerisme in Tikal is mij onbekend, maar toen wij er waren was dat er natuurlijk wel, maar niet in zulke mate dat ik mij eraan geïrriteerd heb. Vanuit het bezoekerscentra kon je alle kanten op en op de heenweg zagen we genoeg Guatemalteken die allerlei koopwaar probeerden aan te bieden, variërend van kleding tot fruit en van handwerk tot postkaarten. Al met al hoort ook dat bij een beleving vind ik en die was wat betreft Tikal zeker geslaagd!

Blootgelegde ruïnes in de jungle
Blootgelegde ruïnes in de jungle

Een gedachte over “De wonderen van de oude Mayastad Tikal

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.