IJsland in 2010: geld terug en schone lucht

In 2010 wilde ik en wat vrienden naar IJsland, het eiland rondrijden in een Hummer, genieten van de natuur, Reykjavik, andere steden en de heerlijke thermobaden. Alles was geboekt, de route was uitgestippeld, maar toen… Toen kwam moeder natuur om de hoek kijken en de vulkaan onder de gletsjer Eyjafjallajökull besloot om uit te barsten en dat had nogal wat gevolgen.

Het leidde tot een van de grootste luchtvaartstoringen van afgelopen decennia in Europa en het vliegverkeer lag enkele dagen plat. Uiteindelijk werden er maar liefst 63.000 vluchten geannuleerd, waaronder die van ons en ook een dag of wat meer later dan gepland weggaan kon allemaal niet.

Dat betekende simpelweg dat onze vakantie niet meer doorging, want met vier mensen, die alles hadden geregeld met werk, boekingen van hostels en dergelijke ging dat niet meer lukken.

Restitutie of ‘ overmacht’

Een vulkaanuitbarsting is weer eens wat anders dan vertraging van twee uurtjes of een halve dag, maar wat dat nou precies zou betekenen voor bijvoorbeeld restitutie van onze vliegtickets?

Geboekt bij KLM wel, waar je dan nog enigszins blij mee bent misschien en ondertussen waren er op allerlei internetfora allerlei topics te vinden over het wel of niet terugkrijgen van het geld, want ja het was toch immers natuurgeweld, oftewel ‘overmacht’.

Hoe het exact zit weet ik niet meer precies, maar dat we het geld voor de tickets redelijk rap terug hadden weet ik nog wel. Alles geboekt qua overnachtingen via Booking, wat ook allemaal makkelijk geannuleerd kon worden en ook de huurauto afzeggen was geen probleem.

Een schone lucht

Naar IJsland gingen we toch niet meer die ronde, dus het was af en toe wat nieuws volgen over alle aswolken, de windrichtingen en updates, maar vooral genieten. Dat weekje vrij heb ik lekker laten staan, het was ook in Nederland vrij prima weer meen ik me te herinneren.

En de mooiste herinnering van die week, waar ik eigenlijk in IJsland had moeten zijn? Dat is het feit dat in de lucht eens, maar waarschijnlijk nooit meer, geen enkel vliegtuig of spoor van een vliegtuig te zien was. Een kraakheldere lucht en waar je ook keek geen spoortje van zo’n zilveren vogel.

Een jaar later in nagenoeg dezelfde periode zijn we wel richting dit machtige eiland vertrokken, een magische ervaring, waar ik een hele losse blog over zou kunnen starten. Verschillende van die avonturen gaan komende tijd uiteraard ook hier op Reislist.nl verschijnen, stay tuned!

3 gedachtes over “IJsland in 2010: geld terug en schone lucht

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.