Thee drinken boven de ‘Schatkamer’ in Petra

Enkele jaren geleden ben ik met twee vrienden afgereisd naar Israël en Jordanië, om daar te kunnen genieten van de cultuur, gastvrijheid, het eten de zon en historie. Aangezien ik in een ver verleden ook archeologie heb gestudeerd, was Petra het hoogtepunt van die trip, letterlijk en figuurlijk welteverstaan. Andere verhalen over deze reis zijn er genoeg, maar laat ik beginnen met onze trip naar Petra, de verborgen rode stad uitgehakt uit prachtig gesteente.

Misschien bij jullie wel bekend van Indiana Jones and the Last Crusade die daar gedeeltelijk is opgenomen. Maar deze magische stad heeft veel meer te bieden dan dat mooie herkenningspunt, excited! Nachtelijk bezoek aan Petra Je kunt een bezoek aan Petra brengen voor een middagje, een dag, enkele dagen of weken wat mij betreft, maar je kunt op sommige avonden ook een gedeeltelijk bezoek brengen aan deze verborgen stad. Je wordt dan opgewacht bij het bezoekerscentrum en loopt door de 1,2 kilometer lange Siq richting de Khazneh, oftewel de bekende schatkamer die op elke folder over Petra te vinden is en waar Indiana Jones in 1989 de grootste avonturen beleefde.

Je wordt begeleid door enkele gidsen die al van alles te vertellen hebben over de Siq, dat Petra vroeger een grote handelspost was, maar ook over vernuftige watervoorziening van deze verborgen stad. Na een korte wandeling kom je op het grote ‘plein’ bij de schatkamer die waarschijnlijk werd gebouwd voor koning AreTas III rond 85 voor Christus , waar honderden kaarsjes zijn neergezet, voor een magisch effect.

Verschillende verhalen worden er verteld en het lonkt gewoon om daar de hele nacht te blijven, maar dat kan en mag helaas niet. Doordat het grotendeels donker is, zijn niet alle details van de voorgevel van Khazneh te zien, wat trouwens een imposant gebouw is met zijn 25 bij 40 meter.

Avond bij de Schatkamer - 'Khazneh'
Avond bij de Schatkamer – ‘Khazneh’

Wakker worden met een wandeling

De grote meute bezoekt Petra via de hoofdingang, waar je door de kloof richting de schatkamer loopt, maar dat niets voor ons. We kozen ervoor om de dag ruim voor zonsopgang te beginnen in Klein Petra, kilometers aan rotsen en bergen, maar ook rotswoningen waar de Nabateeërs vroeger leefden. An sich erg interessant, maar ik wilde alleen maar naar het echte Petra en onze gids nam ons dan ook verder mee die richting op.

Zoals ik zei kwamen we niet binnen via de normale ingang, maar klommen we richting het Klooster, oftewel Ad Deir. Dit magische monument is te vinden aan de andere kant van het uitgebreide Petra en na een klim via de oudste stenen trappen die je ooit zult zien en het meemaken van de zonsopgang, waren we daar. Een gebouw waar je u tegen zegt, ten Noordwesten van het centrum van de stad en waar al tientallen documentaires over zijn gemaakt. Er zijn te veel details over te delen, maar als je weet hoe ze dit honderden jaren geleden allemaal klaargespeeld hebben en wij nu met allerlei technologische hulpmiddelen werken, sta je toch versteld.

Het Klooster - 'Ad Deir'
Het Klooster – ‘Ad Deir’

Tempelcomplex, de hoge offerplaats en thee boven de Schatkamer

Petra is groot, uitgestrekt, ruig en prachtig gekleurd. Je kunt er kilometers dwalen door het prachtige landschap en er is genoeg te zien. Zo is er een tempelcomplex waar hele theorieën over te vinden zijn op het internet, met voor wie dit werd aangelegd en wat het precieze doel ervan was. Ook de hoge offerplaats is aan te raden, maar wel alleen als je een vitaal persoon bent, want je moet honderden steile treden omhoog klauteren. Overal lopen trouwens ook ezels die je kunt huren en die je omhoog of door Petra heen vervoeren of als je niet omhoog wilt kun je ook op een kameel deze rode stenen stad verkennen. Niet voor ons natuurlijk en daarom besloten we ook om de jongen op te zoeken ‘die boven Petra woont’.

Uitzicht op de Schatkamer - 'Khazneh'
Uitzicht op de Schatkamer – ‘Khazneh’

Het is bijna een legende, maar hij bestaat dus echt. De ‘rotsjongen’ of give it a name van Petra, die je na een klim en zoektocht pas kunt vinden. Hij heeft een klein kampement opgebouwd in de loop der jaren op de rots aan de overkant van de Khazneh en dagelijks komen er slechts een handjevol mensen bij ‘m op bezoek. Je kunt zelfs bij hem blijven slapen, maar de vraag is of dat wel mag volgens alle regels daar. Dat terzijde heb ik dat helaas niet kunnen doen vanwege de tijd. Als ik nog een keer naar Petra ga, wat zeker gaat gebeuren, dan print ik wat foto’s van mijn eerste bezoek uit bij hem, voor in zijn kampement.

Hoofdingang - 'Siq'
Hoofdingang – ‘Siq’

Al met al is Petra zeker aan te raden als je richting Jordanië gaat en ook een combinatie met Israël is erg fijn. Zelf heb ik misschien wat meer met deze stad, de historie en de archeologische waarde en zelf een week in Petra vertoeven zie ik dan ook zeker zitten in de toekomst. Dan zal ik ook weer gaan slapen in ons prachtig Jordaanse onderkomen van toen, maar daarover later meer op Reislist!

5 gedachtes over “Thee drinken boven de ‘Schatkamer’ in Petra

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.