Het leukste museum in Londen: Natural History Museum

Normaliter ben ik niet iemand die per se alle musea platloopt in het buitenland, maar ik kom minimaal een keer per jaar in Londen. Om nou elke keer weer in het Eye plaats te nemen, dat is op een gegeven moment niet alleen saai: ook heel erg prijzig. Dat terwijl de hoofdstad zoveel geweldige musea telt, die voor het grootste deel nog gratis zijn ook!
Walvis Natural History Museum London
Walvis Natural History Museum London

 

Ik moet er nog naar een heleboel, maar ik kan me niet voorstellen dat er musea zijn die een groter plezier bieden dan het Natural History Museum. Je kunt er ook nog eens gratis in, dus dat is al geweldig. Er is wel een gedeelte waarvoor je moet betalen, maar je kunt het museum ook prima bekijken zonder die tijdelijke expositie (gaat over nachtdieren, dat is dan wel weer cool). Maar in het gratis gedeelte is het allermooiste te zien: de botten van een walvis, een bijzonder grote collectie edelstenen en allerlei dinosauriërs.
Skelet Natural History Museum London
Skelet Natural History Museum London

T-Rex-tijd

De hoofdrol is natuurlijk voor de T-Rex, al vond ik dat die een beetje vreemd is afgebeeld. Waar ik een grote T-Rex in botten verwachtte, was dit er alleen eentje op electriciteit, die vooral heel spannend was voor de kinderen, met zijn knipperende ogen, griezelige gromgeluiden en verder zeer realistisch bewegend voorkomen. Maar goed, voordat je daar bent, heb je eerst nog drie etages aan ander moois te bekijken.
 
Het museum is heel anders dan wat we in Nederland gewend zijn. Er loopt niet overal bewaking, je hoeft niet stil te zijn en alles zit achter glas als dat nodig is, waardoor je niet bang hoeft te zijn dat je per ongeluk te dichtbij een object komt of het wordt aangeraakt terwijl dat niet mag. Het is daardoor ook heel kindvriendelijk, dus reken er wel op dat je wordt omringd door kids in dat museum.
Giraf Natural History Museum London
Giraf Natural History Museum London

 

Natural History Museum: groots

Alles is lekker groot opgezet, waardoor je zelfs bij enorme drukte eigenlijk geen last hebt van anderen. Soms moet je natuurlijk wel even wachten om iets te lezen, maar je kunt er redelijk op eigen houtje zonder je al te veel aan anderen te hoeven ergeren doorheen. Tenminste, tot je bij de dino’s komt op de begane grond, want daar is alles wel iets minder ruim opgezet en valt er wat meer te lezen. Gewoon geduld hebben, als het goed is ben je er aan het einde van je museumbezoek, dus een beetje rustig lopen kan dan geen kwaad.
 
Ik vind niet alleen de collectie en het onderwerp (onze aarde, de natuur, dieren…) heel erg interessant, de teksten hebben ook indruk gemaakt. De schrijfstijl en de manier van uitleggen is heel toegankelijk. Er worden bijvoorbeeld bij de dino’s heel veel verbanden gelegd met dieren die we vandaag de dag op onze planeet zien rondlopen. Het is erg knap hoe het enerzijds voor kids heel geschikt is, maar ook voldoende diepgang biedt voor volwassenen om van te leren.
Kinderen in het Natural History Museum London
Kinderen in het Natural History Museum London
 

Hoe kan dit gratis zijn?

En tot slot: alles ziet er goed uit. Het museum is in een geweldige staat. Ik kon het hele bezoek alleen maar denken: hoe kan dit gratis zijn? Vooral de hal waarin de walvisbotten hangen is imposant, met enerzijds klassieke ruimtes en anderzijds moderne inrichtingen. Het is een museum waar je wel zeker anderhalf uur voor moet uittrekken, maar het is zo interessant dat je dat met plezier zal volmaken. Ideaal te combineren met ene wandeling in Hyde Park of een bezoek aan de Royal Albert Hall (of het mooiste warenhuis ter wereld: Harrods).
Natural History Museum London
Natural History Museum London

Een gedachte over “Het leukste museum in Londen: Natural History Museum

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.