Must-do als je naar Texel gaat: meeuwen voeren op de boot

Als echte Noord-Hollandse heb ik een speciaal plekje in mijn hart voor ‘ons’ eiland: Texel. Maar, wat veel mensen vergeten wanneer ze naar Texel gaan, dat is de juiste voorbereidingen treffen. Ik heb het niet over muskietennetten en proviand (al kunnen die natuurlijk prima van pas komen), maar ik bedoel brood. Brood mee! Niet om zelf op te peuzelen, maar om mijn favoriete Texel-bezigheid te doen: meeuwen voeren. En dat doe je op de TESO-boot.

Het mag best een beetje oud brood zijn uit de keuken, al verkopen sommige supermarkten (waaronder de Albert Heijn op Texel, handig voor de terugweg) broden van gisteren voor 50 cent. Ik heb gewoon een heel brood meegenomen: het komt wel op. Wat je moet doen is als volgt: nog voor de boot vertrekt alvast een klein stukje brood gooien. Dan heb je de aandacht van die gekke vogels en dan vliegen ze terwijl de boot wegvaart gewoon met je mee, zolang je maar broodstukjes blijft gooien.

Meeuwen voeren

Het is leuk om sommige stukjes in de lucht te gooien, maar ook juist naar beneden, zodat de meeuwen een mooie duikvlucht nemen. Daarnaast kun je ook een bammetje in je handen houden en deze uitstrekken (pas wel op dat je de reeling goed vasthoudt en ga niet op je tenen staan), want dan merk je dat sommige dare-meeuwen wel met hun snavel een broodje uit je hand pakken. Pas wel op, ze grijpen soms vingers mee.

Wat het meeuwen voeren vanaf de boot zo leuk maakt, is dat je op een gegeven moment een heel leger meeuwen naast de boot hebt meevliegen. Ouders met kinderen komen erbij staan, die willen ook meedoen. En dan komt het van pas dat je een heel brood hebt meegenomen, want dan kun je wat kinderen ook een boterham geven voor de vogels. 

De TESO-boot naar Texel

Probeer wel om niet steeds dezelfde meeuwen te voeren, want hoewel het goed is om een vis te redden door die meeuwen dit te voeren, is het niet per se goed als ze te veel brood eten. Hoewel wetenschappers elkaar tegenspreken over of brood zo slecht is in het dieet van de meeuw, is het natuurlijk beter als ze één klein stukje brood krijgen, dan een half volkoren wegsmikkelen. 

Ik heb tijdens mijn laatste trip naar Texel weer erg genoten van die meeuwen. Sowieso is het heerlijk om de boot op te stappen: het kost maar 2,50 euro voor een retour (als voetganger) en het is een soort transitie: net als dat het vliegtuig je het gevoel geeft dat je echt weg bent, geeft de boot dat ook. 

Ik doe dan ook soms wel eens een dagtripje Texel, gewoon om even alleen te zijn als een soort micro-vakantie. Het is een heerlijk eiland, maar daarover vertel ik je de komende tijd hier op Reislist meer. En ook als je het eiland toch vindt tegenvallen: ik garandeer je dat het meeuwen voeren vanaf de boot je zal bijblijven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.