D-reizen failliet: een icoon verdwijnt

De kogel is door de kerk: D-reizen is failliet. Het reisbureau van Dirk van den Broek is omgevallen door de gevolgen van het coronavirus. Het is één van de eerste grote reisorganisaties die we hierdoor zien verdwijnen, maar het zal helaas zeker niet de laatste zijn. 

We voelen uiteraard enorm met het personeel mee, dat helaas door alle reisverboden nagenoeg geen reizen meer verkocht. Toch zit er ook een zuur randje aan dit faillissement. Het lijkt ook te wijzen naar de Nederlandse overheid, dat volgens D-reizen te laat kwam met het voucherfonds. Hierdoor moest het bedrijf toch het faillissementstraject in en moeten de 1150 mensen vertrekken. Althans: tenzij het de curator nog lukt om een doorstart te organiseren.

D-reizen failliet

Laatst waren veel mensen die bij Corendon nog geld open hebben staan al bang dat het hem niet meer ging worden met de terugbetalingen van reizen die exact een jaar geleden zouden plaatsvinden, maar Corendon heeft inmiddels toegezegd te starten met het terugbetalen. Hoe dat bedrijf er nu verder financieel voor staat en of Corondon straks ook onderuit gaat is onbekend. Ik houd in ieder geval mijn hart vast, ook voor toffe reisorganisaties als Shoestring.

Terug naar D-reizen, want een faillissement is vaak een moment waarop mensen moord en brand schreeuwen, terwijl als je ze vraagt of ze zelf wel eens met D-reizen eropuit gingen, het antwoord waarschijnlijk ‘nee’ is. Dat geldt ook voor mij. Ik keek vaak op D-reizen, hoewel hun website de laatste paar jaren best irritant was (met prijzen die overal vandaan worden gehaald en lange laadtijden met veel kliks). Wel kon je er goede koopjes vinden, als je op het goede moment op de goede plek was.

Disneyland, met de D van D-reizen

Ik vroeg Colin of hij wel eens met D-reizen weg is geweest en zijn antwoord was: “Vast wel een keer met mijn moeder”. Zelf kan ik me eigenlijk maar één reisje bedenken dat ik heb gemaakt met D-reizen, namelijk toen ik 14 jaar was. Toen ben ik met mijn eerste vriendje naar Disneyland Parijs geweest met de bus via D-reizen. We hadden natuurlijk geen cent te makken, dus we zijn niet blijven slapen in the happiest place on earth. We stapten geloof ik dan om 10 uur ‘s avonds de bus in, en dan kwam je ‘s ochtends aan in Disneyland. 

Vervolgens had je dan 8 uur de tijd om daar rond te lopen en dan ging je weer hup de bus in, naar huis. En dan natuurlijk overal die ellendige stops, die drukke andere mensen in de bus en het feit dat je gewoon een depressie moet bevechten omdat je weer uit Disneyland moest vertrekken. Het was verschrikkelijk, maar we hebben het volgens mij heel leuk gehad. Helaas laat mijn geheugen me weer eens in de steek, want echte details weet ik niet. Wel weet ik dat ik het desondanks zo weer zou doen. Kon het maar hè?

Overgenomen

Nu is het bij zo’n ‘dagtrip’ niet heel interessant welke reisorganisatie je kiest, want dit zijn vrij rechttoe-rechtaan activiteiten, maar ik vond het geen onaangename ervaring. Het is dus geen bewuste keuze dat ik daarna nooit meer met D-reizen ben weggeweest. Wel lees ik in de nieuwsberichten dat eigenaar Jan Henne De Dijn D-reizen eind vorig jaar heeft overgenomen van een Duits reisconcern. Interessant, want toen ging het waarschijnlijk al heel slecht. Hij had ongetwijfeld grootse plannen om dit om te keren, maar dat is niet gelukt. Dat moet voor hem ook een flinke domper zijn. 

In tegenstelling tot wat veel mensen denken (ik in ieder geval wel) is D-reizen al een eeuwigheid niet meer van Dirk van den Broek. Al zeven jaar geleden verkocht de supermarktketen het bedrijf, dat nu dus niet meer is. Mensen die een pakketreisvoucher hebben van D-reizen, krijgen deze automatisch vergoed via Stichting Garantiefonds Reisgelden. Dat zal waarschijnlijk wel even duren en je moet daarvoor ook zelf actief een claim indienen wanneer je hiertoe wordt opgeroepen. Ook kan het zijn dat een bij D-reizen geboekte reis nog doorgaat, maar daar zal je als klant ongetwijfeld van op de hoogte worden gesteld. Sterkte aan de medewerkers en we hopen natuurlijk met zijn allen dat het domino-effect (veel touroperators zijn enorm afhankelijk van D-reizen) meevalt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.