Must-eat op de Zaanse Schans: vegan saucijzenbrood van het Zaanse Bakkertje

Nu we wat meer op ons eigen land zijn aangewezen, is de kans aanwezig dat je op een dag op de Zaanse Schans verzeild raakt. Het toeristische paradijs is al een jaar doodstil met hier en daar een verdwaalde expat of nieuwsgierige Nederlander die mooie dronebeelden hoopt te kunnen maken. Plan je een bezoek aan de Zaanse Schans, dan is er iets niet zo voor de hand liggends dat je niet mag vergeten. Het genieten van een vegan saucijzenbroodje van het Zaanse Bakkertje.

Je moet er wel even een blokje voor om, want je moet de brug over richting de Lagedijk. Sowieso is de Lagedijk een onontdekte parel, want deze straat biedt nog een heleboel prachtige Zaanse huisjes en onder andere de brouwerij en het restaurant De Hoop. Maar op die Lagedijk zit dus ook het Zaanse Bakkertje. Hoewel het nogal een kakofonie is van allerlei lettertypes en stijlen, is het zeker weten de moeite waard om deze verse bakker een bezoek te brengen.

Het Zaanse Bakkertje

Het Zaanse Bakkertje

Niet alleen omdat het allerlei prijzen heeft gewonnen, waaronder de Vegan Award 2018, maar omdat het heerlijke producten heeft voor een schappelijke prijs. Het Zaanse Bakkertje durft te experimenteren en houdt bovendien typisch Zaanse tradities in ere. Zo is er bijvoorbeeld ook duivenkater te koop, een soort zoetig wit brood. Ook hiervan bestaat een vegan variant bij deze bakker, maar er is ook een gewone. Uiteindelijk is dat ook de kracht van het Zaanse Bakkertje. Waar het eigenlijk in lettertypes, merkjes enzovoort veel te veel verschillende boodschappen zendt, is het tegelijkertijd logisch omdat het zoveel verschillende mogelijkheden heeft. Je kunt er ook gewone dingen kopen, dus het is niet alleen maar veganistisch.

Het Zaanse Bakkertje is ook bekend als de Dutch Vegan Bakery, waar je volgens mij ook online kunt bestellen. Het assortiment bestaat uit tientallen producten. Echter gaat er niets boven een warm vegan saucijzenbroodje en nog iets anders lekkers voor onderweg, terwijl je een fijne wandeling van een paar kilometer maakt op de Zaanse Schans. Dat veganistische saucijzenbroodje heeft weliswaar wat zachter bladerdeeg dan het gemiddelde saucijzenbroodje van de Hema (waarvan de heerlijke vegetarische variant trouwens weer te knapperig is), de smaak is fantastisch. Hoe ze precies worden gemaakt weet ik niet, maar de textuur en de smaak van de ‘saucijs’ zijn geweldig. Sowieso is een saucijzenbroodje een heerlijk typisch Nederlandse snack die eigenlijk altijd tussendoor kan.

Binnenkant Zaanse Bakkertje

De Zaanse Schans

Het begint er weer weer voor te worden, een mooie wandeling over de Zaanse Schans. Het is nu tijdens corona misschien niet de meest spannende plek, omdat het Zaans Museum, de klompenmakerij en de molens dicht zijn voor bezoek, maar je kunt bij molen De Kat bijvoorbeeld een warme chocomel drinken, Catharinahoeve verkoopt gewoon haar heerlijke kaas (ook voor weinig via Too Good To Go) en het zoete dingen bakkertje op de Schans zelf is ook open (soms zelfs met een kraampje met de beste oliebol die je ooit hebt gegeten, echt waar).

Het spijtige is dat de gemeente Zaanstad veel te weinig doet om te zorgen dat het leuke wandelpaadje over de bruggetjes wordt gemaakt. Dat is inmiddels al jaren dicht omdat de bruggen niet veilig zouden zijn. Erg jammer, want daardoor kon je een mooi groot rondje lopen over de Zaanse Schans en door het veld. Nu moet je dan toch de dijk op en af, wat niet helemaal ultiem coronaproof is omdat het pad zelf 1,5 meter is en iedereen denkt dat 1,5 meter even lang is als 30 centimeter. Ik raad je dan ook aan om lekker op het fietspad te lopen, maar wel goed aan de kant, zodat de vele Zaankanters die het fietspad gebruiken om naar werk of vrienden te gaan, er goed doorkunnen. Veel plezier!

Vegan Saucijzenbrood

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.