Het is eindelijk gelukt: mijn IKEA lijstjesproject vol reisfoto’s

We liepen een keer in IKEA en toen zag ik een muur vol met zwarte lijstjes met daarin de bekende IKEA-foto’s. Ze waren zwart-wit en hoewel het bij IKEA slechts een klein muurtje vol was, wist ik het: dit wil ik in mijn woonkamer. Tadaa: nu is dat gelukt!

Ik ben wel een wat zielig persoon, want ik heb door dyscalculie niet de beste meetskills. Gelukkig was Colin zo lief om de boel helemaal uit te meten en te tekenen. Ik heb heel veel aan dat sjabloon gehad, want zo zijn de lijstjes uiteindelijk ook precies opgehangen. Hoewel het er uitziet als een simpel gefixte muurversiering, gaat er veel meer werk achter schuil dan je denkt.

Fiskbo-lijstjes van IKEA

Het begint allemaal met de lijstjes: je moet bedenken welke je wil, je moet beseffen dat het snel oploopt in kosten. Gelukkig heeft IKEA de Fiskbo-lijstjes. Ik kocht er 11 van 13 x 18 cm (0,99 euro per stuk), 11 van 21 x 30 cm (2,49 euro per stuk), 5 van 30 x 40 cm (3,49 euro per stuk) en nog 5 van 40 x 50 cm (4,49 euro per stuk). In totaal had ik ongeveer 80 euro aan lijstjes.

Echter ben je er dan nog niet, want je wil natuurlijk je eigen foto’s in die lijstjes. Het betekende voor mij dat ik veel foto’s van al mijn reizen heb bekeken, ze heb geselecteerd en toen nog eens zwart-wit heb gemaakt in Photoshop (hoewel dat volgens mij ook een optie is bij de HEMA Fotoservice). Dat selecteren is nog best een karwei, want je moet er ook nog rekening mee houden dat de ene lijst horizontaal en de andere verticaal wordt geplaatst.

Toen het eenmaal was gelukt had ik tientallen euro’s aan foto’s. De twee kleinste formaten voor de lijstjes waren op zich te doen qua prijs, maar zodra je boven de 30 centimeter gaat kom je in het ‘posterformaat’ en dat zijn dure prenten. Bovendien ben ik er niet zo handig mee omgegaan: ik had mijn foto’s opgehaald en niet gecheckt of alles wel klopte. Aangezien ik steeds geen tijd had voor het project (en geen lef om aan dat meetwerk te beginnen), heb ik uiteindelijk de foto’s pas bekeken toen ik ze ook echt in de lijstjes stak. Helaas: toen kwam ik pas tot de ontdekking dat HEMA daar een fout had gemaakt.

Fotos knippen

Foto’s bestellen bij de HEMA

Hartstikke dom van mij natuurlijk, dus snel nieuwe foto’s besteld. Sommige foto’s moesten overigens alsnog worden geknipt, want HEMA heeft helaas niet de exacte formaten beschikbaar zoals IKEA ze verwacht in Fiskbo. Geen probleem: het is slechts een klein reepje wat je van de foto moet afknippen. Daarnaast moet je zorgen dat je het plastic van beide kanten van het ‘raampje’ van het lijstje trekt.

Ik vond het meteen al tof om te zien, die foto’s zo in die lijstjes, zoals je hierboven kunt zien. Het is even een werkje, maar als het er eenmaal inzit dan ben je er al bijna! Het moeilijkste start dan nog. Het ophangen van de lijstjes is namelijk op meerdere gebieden een flinke uitdaging: mijn muur heeft reliëf, waardoor gewone TESA Powerstrips eigenlijk niet voldoende zijn. Uiteindelijk had ik die echter al besteld en bleek het wel te werken, als je er maar veel op deed. Protip: knip ze even door de midden (in de lengte), dan passen ze perfect op het lijstje en heb je meerdere punten waarop hij tegen de muur kan plakken.

Daarnaast is de uitdaging natuurlijk dat je het allemaal wel goed op elkaar moet laten aansluiten. Als er ook maar één lijstje niet goed hangt, dan verpest die het vaak volledig. Gelukkig zijn die TESA-strips wel makkelijk te verwijderen, al kun je ze daarentegen zeker niet herbruiken. Ik raad je trouwens sowieso aan om even niet aan geld te denken en de speciale dikkere TESA-strips te bestellen die specifiek helpen bij een muur met reliëf. Die werkten voor mijn lijstjes in ieder geval stukken beter.

Lijstjes work in progress

Tevreden met mijn reisfotowand

Uiteindelijk ben ik er bij het ophangen van de lijstjes achter gekomen dat ik misschien nog wel een paar foto’s wil veranderen, maar dat vooral omdat ik vind dat ik zelf te veel op de foto’s sta. Bovendien heb ik twee vrij grote foto’s van dezelfde reis hangen: Tunesië. Eigenlijk wil ik van elke reis één foto, dus ik weet niet wat daar precies ‘verkeerd’ is gegaan. Maar goed, dat geeft niet, want ik ben megablij met het eindresultaat. Het hangt, het ziet er superstrak uit en ik vind de zwart-witfoto’s ontzettend goed werken in de zwarte lijstjes.

Helemaal nu we zelf niet kunnen reizen, is het fijn om al die herinneringen aan mooie herinneringen elke dag te zien als ik uit bed kom. Ik ben er in ieder geval enorm gelukkig mee. Deze muur heeft waarschijnlijk wel zo’n 200 euro gekost om zo te krijgen, maar vergis je niet: dit is een flinke muur. Kleinschaliger heeft dit project ook enorm veel impact, waardoor je het dan wat goedkoper kunt houden. Hoe meer kleine foto’s, hoe goedkoper: de lijstjes kosten amper iets, de foto-afdrukken idem.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.