The Grand Tour: we missen de Mekong

Mijn favoriete werelddeel is Azië. Ik voel me er fijn, ik vind het er prachtig en er is zo’n verscheidenheid aan landen en culturen. Eén van die mooie landen is Vietnam. Een land dat onlosmakelijk is verbonden met de Vietnam-oorlog met de Verenigde Staten en waarvan wat mij betreft veel te weinig bekend is. Er zijn namelijk heel mooie plekken in Vietnam, waar je het niet hoeft te hebben over Agent Orange en boobytraps.

Ik schreef al eerder hier op Reislist over Halong Bay, wat ook een adembenemend stukje Vietnam is. Hoewel dat alles met water te maken heeft, staat dat los van de Mekong. De Mekong-rivier is 5.000 kilometer lang en loopt niet alleen door Vietnam: hij start in Tibet, gaat dan via Laos, Thailand en Cambodja naar Vietnam. Alleen dat is al indrukwekkend, dat hij in zoveel landen stroomt.

The Grand Tour in Vietnam

Nu ben ik in 2016 in Vietnam geweest, dus dat is wel even geleden, maar ik werd erop gewezen toen ik keek naar The Grand Tour. Deze show op Amazon Prime is een soort Top Gear met de originele presentatoren, maar dan gaat het niet per se die-hard over auto’s. Zo keek ik een aflevering waarin het helemaal nooit over auto’s ging, omdat de mannen per boot de opdracht hadden om de Mekong te vinden.

Natuurlijk ging er weer vanalles mis, waaronder een boel ‘sla’ in de motor van de boot en het feit dat veel rivieren op een x moment heel ondiep worden. Het was weer een dolle boel met de mannen en het maakte eigenlijk niet uit dat het niet om auto’s ging. Ik liet me in ieder geval volledig meevoeren met de rivier waar naar de mannen op zoek waren. Ik dacht terug aan de reis die ik had gemaakt en hoe magisch die eigenlijk was. 

De Mekong in Vietnam

Vietnam wordt vaak gezien als een manusje van alles: een soort Azië 1.0. Dat vind ik heel onterecht. Vietnam is een heel eigen land met eigen bezienswaardigheden, een goed klimaat en vriendelijke mensen. De Marble Mountain is prachtig, maar daarover vertel ik op een later moment wel meer. Nu ging het even om de Mekong. Die enorme boten die er varen, de drijvende markten die je in vooral de aftakkingen tegenkomt: je kunt de Mekong omschrijven als een grote stroom met bruine drap, maar dat is het niet.

De Mekong betekent leven. Hoewel het een feit blijft dat de ene persoon erin poept terwijl de volgende op 100 meter afstand zichzelf in datzelfde water wast, is het een enorm belangrijke levensader binnen Vietnam. Het betekent, zoals je ziet op de foto’s in dit artikel: aanlevering van goederen. Het betekent werk. Het betekent vervoer. Het zorgt bovendien voor voedsel: eenderde van al het eten in Vietnam is mogelijk gemaakt door deze bijzondere rivier.

Vakantiekiekjes kijken

Helemaal nu we niet kunnen reizen, is het fijn om tv-programma’s te zien waarin die mooiste plekjes van de aarde worden belicht, ook als dat door een stel mannen is die vooral met boten bezig zijn. Het deed mij in ieder geval weer even speuren in mijn foto’s van Vietnam, om even te bewonderen hoe prachtig het land is. Ik zal binnenkort zeker nog een blog schrijven over Vietnam, want ik heb weer zoveel moois gezien op die foto’s… Wordt vervolgd!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.