Bijzonder overnachten in Nederland: Mot in Mokum

Af en toe verruilen we ons eigen bed voor dat op een vreemde locatie in Nederland. Denk bijvoorbeeld aan de havenkraan. Sinds kort is daar een mooie nieuwe plek bijgekomen en die raad ik ten zeerste aan: Mot in Mokum.

Voordat je denkt dat dit een soort bijeenkomst voor geliefden is om eens flink te ruziën, dat is niet het geval: Mot in Mokum is een tiny house middenin een geweldige vlindertuin. Je vindt het in een gebied tussen Amsterdam-Noord en Zaandam, genaamd Noord-Oogst. Het leuke is dat je daardoor gebruik kunt maken van al het mooie dat het Noord-Oogst landbouwgebied te bieden heeft: het gezellige pannenkoekenrestaurant Proost & Stroop (waar ze ook prima hamburgers en friet hebben, al raad ik toch echt pannenkoek Isabelle aan), een veld met biggetjes en varkens (die uiteindelijk bedoeld zijn om worst van te maken, die je weer overigens cadeau krijgt als je in de vlindertuin blijft slapen) en een geweldige natuurspeeltuin die ook voor volwassenen best vermakelijk is.

Het is heerlijk bij Mot in Mokum
Het is heerlijk bij Mot in Mokum

Mot in Mokum

Kortom, op het terrein Noord-Oogst kun je je prima vermaken, maar dat kan ook als je alleen bij Mot in Mokum blijft hangen. Het is een openbare vlindertuin, dus daar moet je wel rekening mee houden als je in het observatorium (zo heet het tiny house) verblijft. Toen wij er waren, en dat was op een van de mooiste dagen in hartje zomer, hadden we echter geen bezoekers. We konden dus heerlijk genieten van de tuin voor ons alleen.

Welkom in het observatorium van Mot in Mokum
Welkom in het observatorium van Mot in Mokum

De reden dat ik Mot in Mokum had geboekt, was niet alleen om romantisch te doen met vlinders in de buik enzo, het was vooral omdat ik eens wilde weten hoe het was om in een tiny house te slapen. We willen namelijk eigenlijk een tiny house laten bouwen en gaan verhuizen, dus dat was een goed probeersel. Aan de andere kant is dit tiny house wel wat anders dan wij nodig hebben: de douche is namelijk buiten.

Dat vond ik voor ons verblijf trouwens geweldig: er was verder niemand, dus je hoefde je niet al te veel zorgen te maken dat je gezien werd, en er is bovendien een prima gordijn om om je heen te draperen tijdens het douchen. Ik vond het in ieder geval een bijzondere ervaring om buiten te douchen: erg lekker. En het is ook een heel schattige douche, met een soort teiltje met stenen waarin je staat, heel bijzonder aangelegd, heel tof.

Dit is toch de mooiste douche ooit?
Dit is toch de mooiste douche ooit?

In een tiny house tussen de vlinders

Het tiny house zelf heeft een chemisch toilet en daarvoor kan alleen een gordijntje worden gehangen, dus wees je daarvan bewust. Het bed heeft een grappige vorm en is heel knus in het staartje van de tiny house gelegen. Het is een lekker dik matras dus het slaapt heerlijk, ondanks dat het een gekke vorm heeft, hebben we ’s nachts tijdens het slapen geen last van elkaar gehad.

Het leesvoer lag al klaar ;)
Het leesvoer lag al klaar 😉

Colin had alleen last van mij omdat ik graag nachtvlinders wilde gaan kijken. Wat namelijk zo leuk is aan Mot in Mokum, dat is dat er een heleboel manieren zijn om jezelf te vermaken. Er zijn spelletjes, er zijn rupsen om voor te zorgen (zo schattig! en als er eentje uit zijn cocon komt, dan mag je de vlinder loslaten), je kunt natuurlijk heel lang in de tuin rondbanjeren op zoek naar poppen, vlinders en rupsen, er is een microscoop waarmee je dingen kunt bekijken die in de tuin zijn gevonden (of die je zelf vindt) en je kunt dus op nachtvlinderjacht gaan.

Daarvoor is een speciaal soort ‘scene’ opgezet met een lamp waarbij je een witte doek ophangt, en inderdaad, ’s avonds als het goed donker is dan komt de ene na de andere nachtvlinder buurten. Let wel, er komen ook andere insecten langs, dus zorg dat je je goed insmeert tegen muggen. In het tiny house stond wat muggenspul klaar, maar je kunt ook zelf wat meenemen. Er staat trouwens naast de eerdergenoemde worst ook een fles wijn klaar, dus je kunt lekker even buiten vertoeven. Er is zelfs een soort speciale rode lamp waarvan we denken dat deze muggen verjaagt, maar dat weten we niet zeker. Het leek wel te werken in ieder geval.

Het is wel een zoekplaatje, maar we hebben veel lol beleefd aan het nachtvlinderen
Het is wel een zoekplaatje, maar we hebben veel lol beleefd aan het nachtvlinderen

Met liefde bijgehouden

Ik was erg gecharmeerd van het verblijf in het tiny house. Eigenaar Nicky is niet alleen heel prettig over de mail, hij legt duidelijk heel veel liefde in de tuin en het tiny house. Hij wil duidelijk mensen op een leuke, ongedwongen manier meer leren over vlinders: overal staan bordjes en is uitleg te vinden. Zo stonden wij op zondagochtend met een boormachine te helpen een bijenhotel te maken in een boomstam (hopelijk hebben we het goed gedaan). Nicky laat je heel erg vrij om zijn spullen te gebruiken. Daarvoor betaal je trouwens wel een borg van 200 euro, maar die boekt hij netjes terug als alles in orde is na het uitchecken.

Ik was erg blij verrast met hoe mooi het tiny house er van binnen uit zag, hoe gezellig Nicky het heeft aangekleed en hoe duidelijk alle informatievoorziening was. We hebben hem nooit om iets hoeven vragen, want hij had van te voren gemaild hoe en wat met de rupsen, hij heeft overal boekjes liggen die je zo kunt doorbladeren en al met al spreekt het allemaal ook wel weer voor zich. Het voelt allemaal heel natuurlijk, mede door het mooie groen om je heen, natuurlijk.

Je mag lekker op ontdekkingstocht
Je mag lekker op ontdekkingstocht

Mot in Mokum kost 90 euro per nacht, waarvoor je helaas geen ontbijt inclusief hebt. Aan de andere kant heb je dan weer een extra excuus om langs Proost & Stroop te gaan, dus zo’n ramp is dat niet. Bovendien ben je vrij zelf eten mee te nemen naar Mot in Mokum: er is zelfs een tosti-ijzer. Je kunt er echt een beetje kamperen en dat is niet alleen heel gezellig, maar ook nog eens heel knus. Ik vond het in ieder geval het geld meer dan waard, al kan ik me voorstellen dat het verblijf wel heel anders is als het weer grauw en regenachtig is. Dan is het ook lekker knus, maar dan mis je toch die paar uren tussen de bloemen in de zon liggen waar ik enorm van heb genoten.

Je gaat eigenlijk zelf een beetje in een cocon door bij Mot in Mokum te slapen. Hoewel je naast Amsterdam bent en zelfs naast een snelweg, heb je daar helemaal geen last van. De prachtige bloemen om je heen, de insecten die allemaal druk aan het werk zijn, het is allemaal heel rustgevend. We waren er nog geen 24 uur, maar het voelde echt alsof we een mini-vakantie hadden gehad toen we eenmaal terugwaren. En de vlinders zijn zo mooi en vrolijk, de onderstaande foto is niet gephotoshopt, bijzonder toch?

Het perfecte plaatje, toch?
Het perfecte plaatje

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.