Ben jij een ‘Dark Tourist’?

Op Netflix is al even een serie te vinden van slechts één seizoen met acht afleveringen met de titel; ‘Dark Tourist’. Heel groots is de omschrijving van deze documentaireserie misschien niet; “Van een nucleair meer tot een spookachtig bos, journalist David Farrier bezoekt wereldwijd ongebruikelijke, en vaak macabere, toeristische plekken”. Het was vandaag een druilerige dag, dus met veel schrijfwerk voor de boeg heb ik deze serie eens opgezet en heerlijk gebingewatched.

Teveel spoilen ga ik natuurlijk niet, maar in deze serie gaat een onderzoeker op zoek naar de donkere zijdes van toerisme in verschillende continenten. Zo bezoekt hij townships in Zuid-Afrika om te kijken hoe veilig dat nou is en krijgt hij te maken met voodoo. In Japan gaat hij langs het bekende spookbos, waar veel zelfmoord wordt gepleegd en in Azië  checkt hij of je in Cambodja inderdaad op levende dieren kunt schieten met machinegeweren, zoals de verhalen de ronde doen.

Het zijn acht afleveringen en ze zijn allemaal echt niet even boeiend, maar sommige dingen vond ik wel interessant om te zien. Je ziet in sommige episodes meer van de inheemse cultuur dan andere eps en dat vind ik persoonlijk net iets interessanter. Een bezoek brengen aan een Charles Manson-liefhebber vind ik niet echt ‘dark’, maar ja wie ben ik. Het speelt natuurlijk ook mee of je zelf ook al iets kent van hetgeen wat bezocht wordt in de serie en of je dat interesseert. Zo zag ik in aflevering vier interessante bezienswaardigheden, waarvan ik van m’n leven nog nooit gehoord had.

Ik kan wel zeggen dat de serie niet echt bedoeld is om nou een fijne nieuwe vakantiehotspot te vinden, maar het is wel leuk om eens buiten de lijntjes te kleuren en te zien wat er allemaal op de wereld te ontdekken is. Er is niet echt één omschrijving voor een ‘Dark Tourist’, dus het is lastig om jezelf wel of niet als zo’n donkere toerist te bestempelen. Als je echter niet op zoek bent naar een normaal weekje strand of een rondreis van twee weken met een touringcar, maar op zoek bent naar wat ongebruikelijks, weinig bezocht en ontdekt, ja dan heb je misschien wel trekjes van een ‘Dark Tourist’.

Op IMDB krijgt het eerste seizoen van de serie een 7,6, terwijl het bij Rotten Tomatoes iets lager is met een 7,0. Al met al vond ik het prima om op te hebben staan, met mijn aandacht op misschien 50%. Soms keek ik even wat beter omdat de plek, het onderwerp of de gebeurtenis me meer aantrok dan een andere Dark Tourist-plaats, maar al met al vond ik het een aardige serie voor deze druilerige zaterdagmiddag. Of ik zelf zo’n type toerist ben, hmm lastig te zegen, maar ik denk wel dat er iets duisters in mij schuilt op het gebied van reizen…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.