Must-eat in Athene: Fresko yoghurt

Je zou het in Nederland niet zo snel bedenken, hoewel we wel Yogurt Barn en Frozen Yogurt hebben, maar even naar een bekende straat of plein gaan om daar op een terras een bakje yoghurt weg te lepelen: het klinkt niet heel aanlokkelijk. Maar, stiekem is dat het wel. Wel als je in Athene bent.

Ik had er zelf waarschijnlijk wel naar binnen gegaan als ik er alleen was langsgelopen: Fresko. Kijk op de onderstaande foto naar het geweldige naambord en je weet waarom. Het mixt mooi mozaiek (er is zoveel lelijk mozaiek), met een vrolijke naam en een enorm schattig logo van een lepeltje met een lachend gezichtje. Dat spreekt me om meerdere redenen aan. Niet in de eerste plaats omdat mijn lievelingsoom in Griekenland woont en overal in zijn huis smileys heeft, omdat hij met mij toen ik klein was een keer een heel rare smiley-ketting heeft gekocht -die hij nog steeds draagt-. Dus ja, Griekenland en smileys in combinatie doen al iets met me, maar als ze ook nog op artikelen staan waardoor die nog schattiger worden, dan heb je me helemaal.

Fresko is een plek om heel blij van te worden
Fresko is een plek om heel blij van te worden

Maar goed, waarom ik dit hypothetisch zeg, is omdat ik er niet zelf langs zou zijn gelopen. We kwamen er voorbij omdat we een geweldige fietstocht in Athene hebben gedaan, waarover ik binnenkort een uitgebreider blog zal tikken. Een kleine pauze tijdens het fietsen was dus bij Fresko op de Dionysiou Areopagitou bij Acropolis in de buurt. Eerst dacht ik: maar ik heb net ontbeten! Maar toen ik die medewerkers eenmaal bezig zag met een honinglepel, was ik verkocht.

Je kunt een heleboel verschillende smaken en varianten kiezen qua yoghurt, maar de bekendste is natuurlijk de Griekse yoghurt met honing. Dat is niet goedkoop trouwens, al is het goedkoper dan menig ander lekkernij om op een terrasje te eten (er was trouwens een terrasje voor het tentje, waar je op een erg leuke straat keek, maar daar heb ik geen foto van gemaakt, suffie). Uit mijn hoofd ben je wel zo’n 3,50 tot 5 euro kwijt voor een bakje. Dat is vrij veel voor yoghurt, maar vergis je niet: Griekse yoghurt is wel iets duurder dan gewone yoghurt. Toch is het alsnog best prijzig, maar dat is het echt waard.

Fresko ziet er al gezellig uit om binnen te stappen, toch?
Fresko ziet er al gezellig uit om binnen te stappen, toch?

Ik vind de winkel al prachtig om te zien: die grote aardewerken potten waarin de yoghurt zit, en dan rechts allemaal toppings en zelfs de mogelijkheid om ijs te nemen in plaats van yoghurt. En natuurlijk lekker wat drinken, hoewel ik me prima vermaakte met mijn flesje water van de gids en die bak yoghurt die we kregen. Het leek een bescheiden bakje, maar eigenlijk is het een complete maaltijd. Aan de andere kant heb ik ook de halve bak van mijn vriendin opgegeten, waardoor ik qua energie gezien berg Olympia op had kunnen fietsen.

Even terug naar de yoghurt, want die was heerlijk romig, met lekker wat krokant-achtige walnoten erdoor en een flinke scheut honing erop. Ik dacht dat het veel te veel honing was, maar uiteindelijk was die gewoon opgegeten door little miss zoetekauw. En het was lekker! Het fijne aan yoghurt is dat het lekker koud en verfrissend is, terwijl je er niet meteen supervol van zit.

Er zijn allerlei varianten verkrijgbaar.
Er zijn allerlei varianten verkrijgbaar.

Grieken eten hun yoghurt ook graag klassiek, en zo is hij ook op zijn best. Je hebt dus wel allerlei toppings, maar dat zijn geen heel vreemde dingen. Zoals je hieronder ziet is dat vooral honing, noot- en muesli-achtige dingen en iets wat lijkt op chocolade. Hoewel ik nog steeds niet zeker weet wat ik vind van chocolade met yoghurt (tenminste, Danio is echt niet zo lekker, maar verse chocolade met goede yoghurt? Hmm…), is dat waarschijnlijk voor Grieken ook al een gewaagde keuze.

Met allerlei verschillende toppings...
Met allerlei verschillende toppings…

Als ik alleen al naar de foto’s in dit artikel kijk, dan loopt het water me alweer in de mond. Ik heb sinds ik thuis ben uit Griekenland ook elke dag als ontbijt Griekse yoghurt met walnootstukjes en honing gegeten. Het vult, het is heerlijk en het voelt niet zo slecht als een Snickers wegwerken, hoewel het ongetwijfeld qua calorieën niet al te best is. Toegegeven, ik ben van Fage 5% inmiddels maar overgestapt op Fage 0%…

Maar eigenlijk moet je gaan voor the one and only: Griekse yoghurt met walnoot en honing
Maar eigenlijk moet je gaan voor the one and only: Griekse yoghurt met walnoot en honing

Dus ja, het is misschien niet het eerste wat je denkt als je naar Athene gaat, maar vergeet alsjeblieft geen stop te maken bij Fresko. Het is dat het nou eenmaal niet zo lekker blijft als je het op de post doet, want anders had ik dat nog aan je gevraagd ook: zo lekker is het. En wat ik zeg: het lijkt misschien een duur bakje yoghurt, maar het is erg veel, erg goed van kwaliteit en je bent er echt wel een paar uur lekker gevuld van. Ideaal om lekker op te fietsen dus. Of toch die beklimming naar de Acropolis in te zetten.

Waarschijnlijk niet erg gezond, maar het is toch gezonder terrassen dan met kaas en alcohol...
Waarschijnlijk niet erg gezond, maar het is toch gezonder terrassen dan met kaas en alcohol…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.