Doen: breng op vakantie eens een bezoek aan een fabriek

Als je op vakantie bent, dan wil je natuurlijk wel wat van het land zien, anders had je net zo goed op een mooie zomerdag naar Zandvoort kunnen gaan. Tenminste, dat is mijn devies. Een paar stranddagen, prima, maar er moet ook wat getoerist worden. Dat kun je natuurlijk doen door in een hop-on-hop-off-bus te stappen, maar er zijn ook wat andere bijzondere manieren om een land beter te leren kennen. Zo ga ik graag naar een fabriek als ik op vakantie ben.

Fabriek klinkt trouwens wat minder charmant dan het eigenlijk is. Ik bedoel meer: een plek waar iets (natuurlijk graag een kenmerkend product van dat specifieke land) geproduceerd wordt. Zo was ik in België bij de brouwerij van Duvel in Moortgat, in Pilsen (Tsjechië) bij de brouwerij van Urquell en in Griekenland in Kalamata voor de olijven en olijfolie van Iliada (maar ook andere merken komen hier vandaan). Niet dat ik van bier houd trouwens, dat is nou eenmaal typisch voor die landen. En ik vind het alsnog een geweldig proces om te zien.

Jonge olijven aan de boom
Jonge olijven aan de boom

Olijfbomen

Recentelijk was ik in Kalamata om te kijken hoe je van een olijfboom tot olijfolie komt en dat was een erg mooi bezoek. Ten eerste zijn die olijfbomen natuurlijk prachtig om te zien. In grote getalen stonden ze op het landgoed, met nog kleine groene olijfjes die pas eind oktober zullen worden geplukt (en de oogst belooft goed te zijn dit jaar!). Geweldig om te zien, ook al moet je er wel een brandende zon voor trotseren.

Olijfbomen zijn wel tegen de brandende Griekse zon bestand.
Olijfbomen zijn wel tegen de brandende Griekse zon bestand.

Daarnaast is er in veel plaatsen een aparte molen die door diverse boeren wordt gebruikt om olijfolie te maken of om alleen de olijven te ontdoen van alle bladeren en andere zaken die je er niet tussen wilt hebben. Vervolgens worden de olijven heel of in olievorm naar fabrieken in de omgeving gebracht om gebotteld te worden. Het is een heel bijzonder iets om te zien: allemaal vrouwtjes om een loopband die druk olijven aan het uitzoeken zijn en ergens anders weer andere dames die zich bekommeren om welke fles olijfolie waar heen moet.

Olijven sorteren wordt gedeeltelijk met de hand gedaan
Olijven sorteren wordt gedeeltelijk met de hand gedaan

Het heeft ook iets verdrietigs, want Griekenland staat er zo slecht voor dat de lonen zo laag zijn, dat het goedkoper is om een legertje dames aan het werk te zetten dan te investeren in een machine. Aan de andere kant ook wel weer goed, want zo hebben deze vrouwen financiële zekerheid, in plaats van alleen het bedrijf.

 

Trots

Het is bijzonder om zo een belangrijk gedeelte van Griekenland te zien: het grootste exportproduct is namelijk olijfolie. Daar zitten af en toe hele maffia-achtige praktijken achter, zelfs. De Grieken vonden het ook maar al te leuk om zich te vergelijken met Spanje, en dan natuurlijk vooral in hoe zij het beter doen. En ze vertelden ook graag dat ze veel exporteren naar olijfolieland Italië. Die trots op producten van eigen land zit er diep ingebakken bij de Grieken en dat is eigenlijk vooral heel mooi om te zien. Zeker als je tussen de jonge olijven staat, waarbij een oude man die eigenaar is van al die bomen, trots lachend laat zien wat zijn levenswerk inhoudt.

De trotse eigenaar
De trotse eigenaar

 

Kortom, ik raad je absoluut aan om eens te kijken of er niet toevallig een fabriek van iets is, in de buurt van waar je op vakantie gaat. Je zal zien dat je zo weer net even een ander kijkje in een land krijgt, en tegelijkertijd meer leert over een product dat je misschien zelf thuis ook wel elke dag gebruikt.

Prachtige Kalamata-olijven
Prachtige Kalamata-olijven

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.