Inpaktip voor Tunesië: neem een boodschappentasje mee

Tunesië is een prachtig land, maar ik durf je op een briefje te geven dat er in je fotoalbum minstens een plastic tasje prijkt. Je ziet die dingen overal: niet alleen op de vele (vaak traditionele) medina’s, maar ook op straat. Of je nu op het strand bent of langs een haag cacti rijdt: plastic is overal.

In Nederland vragen we ons vaak af waar al dat plastic vandaan komt. Hoe kan een schildpad nou een rietje in zijn neus hebben, als we ons plastic allemaal netjes weggooien? Alle plastic die in de natuur terechtkomt, daar zien wij altijd maar weinig van. Toch is het er wel degelijk. De zee zit vol met zowel zichtbare als onzichtbare deeltjes plastic, die niet alleen in vis gaat zitten die vervolgens ergens dood ronddrijft. Het gaat ook in vis zitten die jij vervolgens weer opeet.

De invloed van plastic

Bij de mediterraanse zee zie je vooral enorm goed welke invloed plastic heeft en in Tunesië is dat nog een stukje erger. Hoewel veel jongeren werkloos zijn in dit land, wordt er weinig gedaan om de straten op te ruimen. Tegelijkertijd is daar ook bijna niet tegenop te werken: waar je ook maar komt, hoe klein datgene wat je koopt ook is: er moeten altijd overal plastic zakjes omheen. Zelfs als je bij een man die nog met een oude wegschaal met gewichtjes afweegt hoeveel nougat je koopt, krijg je alsnog een plastic tasje in je handen geduwd.

Nu is het bij nougat wel handig als het enigszins ingepakt is, maar voor een heleboel dingen in Tunesië is dat niet het geval. Waarom zou je een paar nep-Nikes of een doos koek per se in plastic willen vervoeren? Vandaar dat ik je aanraad om op vakantie een boodschappentas mee te nemen. Het kost soms wat moeite om de Tunesiërs ervan te overtuigen dat hun waar echt wel in je tasje past, maar dat scheelt in ieder geval weer een paar tasjes. Hoe grappig het ook staat om zo’n mini-tasje aan elke vinger te kunnen dragen, zodra je langs cacti komt die eigenlijk niet fotografeerbaar zijn door plastic, dan weet je dat je beter volhardend kunt zijn.

Stikkende cacti

Plastic zit zo om de mooie grote planten heen gewikkeld, dat het bijna niet meer te verwijderen is. Bovendien zijn het ook allemaal verschillende kleuren, waardoor het ook nog eens enorm afvalt. Hoewel het er ook best feestelijk uit kan zien, weet je al gauw dat het slecht is. Het ziet er uiteindelijk niet uit op je foto’s, het belemmert de plant om verder te groeien en het blijft waarschijnlijk nog járen ‘plakken’. Dus, neem als je naar Tunesië gaat lekker een eigen tas mee, zodat je in ieder geval niet bijdraagt aan die plastic ellende.

Zo is een cactus toch een stuk mooier
Zo is een cactus toch een stuk mooier

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.