Reislist: wat voor kleren trek je aan in Tunesië?

Voor we naar Tunesië gingen, twijfelde ik over wat ik allemaal in moest pakken. Ik ging er wel vanuit dat het overal megawarm zou zijn; het is wel een land met vooral moslims en ik wil er dan niet als een soort bimbo bijlopen. Dat is voor hun niet leuk, en voor mezelf ook niet. Niet dat ik er in het dagelijks leven bijloop als een bimbo, maar als het warm is dan worden er toch al sneller korte broeken en spaghettibandjeshemdjes uit de kast getrokken. Kan dat in Tunesië?

Op toeristische resorts in Tunesië zie je regelmatig mensen in de bovenstaande outfit lopen, maar dit zijn meestal geen Tunesiërs. Hoewel er hier en daar wel wat Tunesische jeugd is die wel met blote buiken loopt, is het toch echt niet gebruikelijk om veel lijf te laten zien. Of het nu gaat om borsten, billen of benen: beter trek je toch wat langere outfits aan. Zeker als vrouw. Dat zeg ik niet om seksistisch te doen, maar mensen gaan echt vervelend tegen je doen en naar je staren en mogelijk zelfs roepen als je er iets te opvallend bijloopt.

Je hoeft echt niet gesluierd, maar dat zegt niet dat je alle fatsoensregels aan je laars moet lappen
Je hoeft echt niet gesluierd, maar dat zegt niet dat je alle fatsoensregels aan je laars moet lappen

Iets bewonderends

Ik had zelfs een keer -toen ik gewoon een maxidress aanhad met een vest- dat een man die me tegemoet kwam lopen op de stoep recht voor me ging lopen, stilstond en iets tegen me begon te zeggen. Nu liep Colin achter me dus hij was ook alweer gauw klaar, maar het is opvallend dat ze zich niet per se direct laten tegenhouden om iets bewonderends tegen je te zeggen waar je liefje bij is. Het is niet naar of vervelend hoor, maar ik kan me voorstellen dat het wel een beetje heftiger wordt als je minder kleren draagt. Buiten dat vind ik dat je respect moet opbrengen voor de mensen aldaar: als niemand er daar zo bij loopt, dan betekent dat meestal wel iets.

Je hoeft echt niet gesluierd te gaan, want veel vrouwen daar laten ook hun haar zien, maar ik vond het erg fijn om lange kleding aan te hebben. Denk aan een luchtige lange broek, lange rokken en niet teveel blote schouders. Overigens hebben Tunesiërs als het 23 graden is alsnog een jas aan. Reden daarvoor is heel simpel: het is verschrikkelijk koud zodra de zon ook maar even achter de wolken schuift.

Temperatuursverschillen zijn enorm

Het is echt bizar hoe groot dat temperatuursverschil is in Tunesië. Zo zaten we op een dakterras in Sidi Bou Said thee te drinken, en het ene moment zat ik met kippenvel omdat het enorm hard waaide en koud was als de zon even was verdwenen, en het volgende moment zat ik in de zon alsof we in Miami Beach waren. Het is bijzonder hoe groot dat verschil is, maar daar moet je dus ook in je kledingkeuze rekening mee houden. Waar ik geen jas mee had en twee vestjes voor ‘in het vliegtuig’, liep ik regelmatig met een vestje omdat ik anders zat te bibberen van de kou.

Het is niet constant koud hoor, eigenlijk is het voor onze begrippen meestal heerlijk warm. Het is grappig om te zien dat voor Tunesiërs 23 graden gewoon winter is. Ze dragen veel donkere kleding, allemaal lang, lagen over elkaar, soms zelfs winterjassen. Wij liepen onderhand (want gelukkig was het niet constant koud-koud) in iets luchtigere kleding met zomerse kleuren. Maar goed, je pikt ons er natuurlijk wel meteen uit:

Er zit nog wel wat verschil tussen, maar je ziet het: de meeste mensen lopen er netjes en in donkere kleuren bij
Er zit nog wel wat verschil tussen, maar je ziet het: de meeste mensen lopen er netjes en in donkere kleuren bij

Lange kleding

Dus ja, wat je in je koffer moet doen dat is sowieso veel lange kleding, maar een aantal vesten die ook echt wel wat winterser aandoen, dat is zeker geen overbodige luxe. Je kunt in de toeristische resorts wel iets minder kleding aan doen, en een rok tot de knieën is ook echt wel oke, maar houd er rekening mee dat Tunesiërs zelf niet een volk zijn die van nature veel huid laten zien. Ik heb het idee dat de jongeren daar wel losser in zijn, maar als je goed oplet dan zie je ook daar dat het grootste deel lange jeans dragen en geen blote schouders laten zien. Oh en nog een tip: neem een sjaal mee (zoiets bijvoorbeeld), die kun je altijd handig in een soort hoofddoek omtoveren wanneer je een moskee bezoekt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.