Hoe komt een negatief reisadvies tot stand?

Met het afschuwelijke nieuws uit Sri Lanka komt ook het nieuws dat er nu een negatief reisadvies geldt voor dit steeds populairder wordende land. Nu kun je je waarschijnlijk wel voorstellen waarom hier een negatief reisadvies geldt, maar hoe wordt dat eigenlijk bepaald?

Een negatief reisadvies wordt vaak gegeven wanneer je in een land ofwel het risico hebt om met geweld, aanslagen en oorlogen geconfronteerd te worden, of wanneer er bijvoorbeeld een gezondheidsrisico is. Denk bijvoorbeeld aan die mazelenuitbraak die we nu gelukkig alleen nog in het klein hebben meegemaakt (de laatste jaren dan…): als er een bepaald gebied is waar enorm veel mensen besluiten niet in te enten, waarna groten getale mensen ziek worden of zelfs sterven, dan zal er voor dit gebied ook een negatief reisadvies gelden.

Ministerie van Buitenlandse Zaken

De instantie die zo’n advies mag uitspreken, dan is het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Zij hebben constant contact met ambassades en lokale autoriteiten om inschattingen te blijven maken over de veiligheid van een land. Zeker in landen die vatbaar zijn voor orkanen, kun je je voorstellen dat de weerberichten goed in de gaten worden gehouden. Want ja, het zijn niet altijd menselijke redenen dat een gebied niet de beste plek is om te zijn: vaak heeft het ook te maken met natuurrampen.

Op een kaart kun je van het land waar je heengaat zien wat er veilig wordt geacht en wat niet. Is het groen, dan zijn er geen bijzondeheden. Als het geel is, dan is het vooral zo dat de veiligheidsrisico’s anders zijn dan je thuis gewend bent, waardoor je dus beter extra kunt opletten (maar ja, dat doe je waarschijnlijk al, want je bent in het buitenland en wil nou eenmaal niet je paspoort of geld kwijtraken). Oranje betekent dat je alleen als het noodzakelijk is naat die gebied moet gaan en rood is gewoon: doe maar helemaal niet. Dat is bijvoorbeeld het geval bij oorlog.

Je kunt hier zien welk reisadvies er voor jouw vakantieland geldt. Op dit moment zijn bijvoorbeeld Haïti, Irak en Noord-Korea rode landen. Er zijn nu maar zestien landen met een negatief reisadvies. Gedeeltelijk negatief, dus oranje, zijn er een stuk meer. Ook landen waarvan je het waarschijnlijk totaal niet verwacht: Indonesië, Thailand, Egypte, Tunesië, Japan en India bijvoorbeeld. Dat klinkt heel heftig, maar dat kan heel plaatselijk zijn. In Japan gaat het alleen om het gebied rondom Fukushima. Bij andere landen zijn het vaak de grensgebieden, omdat hier het meeste geweld plaatsvindt door conflicten met andere landen.

Groepsreis

Ga je trouwens met een groepsreis, dan is de kans klein dat je naar een gebied gaat met negatief reisadvies. Neem bijvoorbeeld Kras: die gaan niet naar gebieden die worden afgeraden door het Ministerie. En als het in een gebied is dat toch ineens de rode status krijgt, dan zal het meteen iedereen naar huis sturen. Er is een app van het ministerie waarmee je alerts kunt aanzetten voor jouw vakantiebestemming, mocht je het advies graag willen opvolgen of tenminste op de hoogte willen zijn van wat het advies is.

Eén ding dat zeker is, dat is namelijk dat je wel moet weten welk advies er geldt in het land waar jij naartoe gaat. Mocht er iets gebeuren, dan kan het zijn dat je reisverzekering geen schade dekt wanneer je je niets van het negatieve reisadvies hebt aangetrokken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.