Power to de paarden: Fujinomori Jinja in Kioto

Kioto kent vele tempels en andere heilige plekken. Zoveel, dat je ze echt niet allemaal kunt bezoeken als je er een paar dagen vertoeft. Ik ben met mijn ouders naar Fujinomori Jinja geweest, een een heiligdom dat in het teken staat van paarden.

In de wijk Fushimi in Kioto ligt deze geweldige shrine die al 1.800 jaar oud is. Het is ook een van de meest in het oog springende shrines, omdat hij overwinning viert en dat zorgt ervoor dat samurai hier vaak kwamen. Er is binnenin deze tempel vanalles te zien: vooral schatten in de vorm van wapens, maar ook oude samurai-harnassen (sommige wel 700 jaar oud). Omdat de god van deze tempel in verband wordt gebracht met paarden, zijn er overal paarden te vinden. Geen echte, maar beelden. Soms met mooie gouden details op hun flank.

Perfect bijgehouden bomen in Fujinomori
Perfect bijgehouden bomen in Fujinomori

Tori

Er zijn tori (poorten) te vinden, waarvan ik er een heb gefotografeerd. Ik weet helaas niet meer zeker of het deze is, maar er is er eentje die vroeger las Fujinomori Daimyojin, geschreven door keizer Gomizunoo. Iedereen die onder de tori doorging, moest dat respectvol doen. Dat betekende bijvoorbeeld dat je van je paard afstapte. De tekst is echter verdwenen in het jaar 1800.

De tori zijn zo statig
De tori zijn zo statig

Je kunt natuurlijk een tof paardenbeeldje meenemen uit de Fujinomori shrine, maar dat is helemaal niet nodig. Het souvenir zijn de vele mooie foto’s die je zal kunnen maken op dit landgoed. De mooie tori, de paardenbeelden en natuurlijk die samurai-uitrusting zijn enorm indrukwekkend. Wat bovendien heel mooi is, dat is de zentuin, die netjes wordt bijgehouden. De bomen krijgen zelfs een VIP-behandeling, zoals je hieronder kunt zien.

Een oude boom met een... wandelstok
Een oude boom met een… wandelstok

Samurai

Het is heerlijk om even te wandelen en je ogen uit te kijken bij Fujinomori, want je waant je echt even in de tijd van samurai. Hoewel samurai vaak gewelddadig worden afgebeeld, zijn het ook mensen van eer, respect en zen, en dat zie je terug op deze rustgevende locatie. Verwacht trouwens geen enorme, toeristische trekpleister: deze shrine is juist mooi in zijn eenvoud en het feit dat er (daardoor?) juist niet zoveel toeristen komen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.