Is het boek Lonely Planet’s Best Ever Travel Tips de moeite waard?

Hoewel ik eigenlijk nooit mezelf de tijd gun om te gaan zitten voor een goed boek, ben ik stiekem een beetje een Lonely Planet-freak. Ik wil sowieso dat we van alle bestemmingen waar we zijn geweest zo’n reisgids in de kast hebben, maar ik ben ook erg gecharmeerd van de wat meer cadeau-achtige boeken van Lonely Planet. Vandaar dat ik ze af en toe hier op Reislist bespreek: ditmaal gaat het om Lonely Planet’s Best Ever Travel Tips. Dat belooft wat.

Ik vind het heerlijke boekjes om weg te geven, want iedereen houdt van reizen en als je een beetje een Hollander bent, dan wil je waarschijnlijk ook nog eens de beste ervaring voor het minste geld. Of de beste inpaktips zodat je een keer wat meer spullen kan meenemen op een goedkope Ryanair-vlucht. Ik heb het idee dat je altijd wel iets kunt halen uit zo’n boekje.

Geschreven door Tom Hall

Ik ga natuurlijk niet alle tips verklappen die je erin kunt vinden, maar schrijver Tom Hall heeft een paar dingen geschreven die ik me in ieder geval veelal ter harte neem. Dat ze ook nog eens met grappige illustraties zijn vergezeld, maakt helemaal dat ik de tips goed kan onthouden. Dit boekje is ook lekker klein, waardoor het een heel leuk kleinigheidje is om te geven, en waardoor het heel handig in tassen past.

Maar goed, terug naar de tips, ik dwaal alweer af. Ik vind de tip dat je het beste vijf weken vantevoren kunt boeken een heel interessante. Ik geloof ook wel dat het waar is. Vroeger boekte je een reis al een half jaar vantevoren. Hartstikke leuk voor de voorpret, maar tegenwoordig ben je een dief van je portemonnee als je dat doet. Tenzij je iets heel specifieks wil, want ik zal die Shoestring-trip naar Costa Rica waar ik al een jaar of twee mijn oog op heb ook echt niet een paar weken vantevoren boeken. Maar ons tripje naar Bangkok was wel maar een paar weken vooraf vastgelegd.

De tips in dit boekje staan heel handig gecategoriseerd. Van wanneer kun je nou het beste een vlucht boeken tot hoe krijg je nou de beste stoel in het vliegtuig: er staat per onderwerp bij elkaar welke tips Tom voor je heeft. Zo sla ik een gedeelte als hoe je de beste stoel in het vliegtuig krijgt vaak over, want hoewel ik graag voordeeltjes heb en het hartstikke grappig zou vinden om eens wel die first class-upgrade te krijgen (gaat natuurlijk nooit gebeuren), hoef ik niet per se een andere behandeling dan andere mensen. Bovendien zit ik in de meeste vliegtuigen prima. En ja, ik ben 1.81 meter.

Reislisten van anderen

Tom heeft die tips trouwens niet zelf verzonnen. Hij laat juist mensen uit de reisbusiness aan het woord. Zo is de geweldige tip van Doug Dyment (ook een schrijver) over hoe je het beste je kleding kunt meenemen bijvoorbeeld (die ook geheel in mijn levensstijl als sloddervos past trouwens) ook lekker kort en bondig opgeschreven, zoals eigenlijk alle tips. En toch weten ze in die korte stukjes tekst heel levendig te schrijven: je ziet het helemaal voor je.

Wat ik wel jammer vind is dat het boekje wel heel erg veel uitlegt over heel logische dingen. Zo staat er dat als je nog niet in je hotelkamer kunt, je het beste kan vragen of je tenminste je bagage ergens kwijt kunt. Tja, je hoeft volgens mij geen wereldreiziger te zijn om dat te realiseren. Of bij een stuk over wat je echt bij je moet hebben volgens bepaalde mensen, staat een heel specifiek horloge genoemd. Ik reis prima met mijn telefoon alleen hoor. En liever nog met een stappenteller-horloge om mijn arm.

Maar ja, dat is het lastige: enerzijds moet je het heel algemeen houden, waardoor je soms te veel uitleg geeft, anderzijds moet je het ook niet te persoonlijk maken, want dan spreekt het niet genoeg mensen aan. Al met al staan er gelukkig zoveel tips in het boekje, dat je er wel even mee zoet bent en dat je er altijd wel iets uit kunt halen wat je nog niet wist. Of iets wat je eigenlijk wel wist, maar een beetje was kwijtgeraakt.

Zo'n klein boekje biedt toch meer leesvoer dan je zou verwachten
Zo’n klein boekje biedt toch meer leesvoer dan je zou verwachten

Soms vergeet je waarom je ervoor koos

Ik wil nog even één tip uitlichten, en dat is er eentje die voor de een heel voor de hand liggend zal zijn, terwijl hij dus bij mij wel even binnenkwam. Deze komt van Imogen Hall (reislustig typje en schrijfster) over hoe je als vrouw het beste alleen kunt reizen: “Weet waarom je hebt gekozen om alleen te reizen en wees blij met die beslissing aangezien je dit helpt bij de vele honderden keuzes die je op je trip gaat maken.”

Ik weet nog wel dat ik in mijn up in Los Angeles was. Ook al was het maar een paar dagen, je kan jezelf helemaal gek maken met nare gedachten: ook als je normaliter helemaal zeker bent van je kunnen en als je superveel zin hebt om lekker alleen te reizen. Soms vergeet je dan helemaal waarom je ervoor koos, terwijl dat juist het belangrijkste is en waarschijnlijk het meeste kracht geeft.

Kortom, dit boekje vol met tips en tricks is er eentje die we als Reislisters erg kunnen waarderen. Natuurlijk staan er heel wat ‘captain obvious’-opmerkingen in, maar daarvoor krijg je ook wel weer een heleboel pareltjes van tips terug. Bovendien voelt het stiekem ook best lekker toch, als je een heleboel reistips allang kende en gebruikte. 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.