Drijven in de Dode Zee, heerlijk maar ook opletten geblazen

In 2013 was ik te vinden in Israël en Jordanië, waar ik met twee vrienden een zelf uitgestippelde route volgde. Er zijn al verschillende blogs te vinden op Reislist over mijn avonturen daar en uiteraard hebben we ook even gezwommen in de Dode Zee. Alhoewel een baantje trekken geen aanrader is, maar heerlijk even drijven zonder wat te doen, dat zeker wel!

De Dode Zee is eigenlijk geen zee, maar een meer en het is het laagstgelegen meer ter wereld, ruim 400 meter onder de zeespiegel. Het heeft een grote van ruim duizend vierkante kilometer en ligt tussen verschillende landen in. Misschien denk je dat het meer is met de hoogste zoutconcentratie ter wereld, maar dat is niet het geval. Er zijn nog twee plekken op de wereld waar die concentratie hoger is, maar met een zoutgehalte van 33% heb je niks te klagen eerlijk gezegd.

Opletten als je even gaat dobberen is het trouwens wel en dat heeft verschillende redenen. Het zoutgehalte is zo hoog, dat een slokje ervan al dodelijk kan zijn, dus even lekker een baantje borstcrawlen, ik zou het je niet aanraden. Ook is het even goed kijken waar je dit natuurfenomeen induikt. Wij hebben er twee keer in gezwommen, maar de eerste keer was geen succes.

Dit was in het donker bij een plaats die hier niet voor gemaakt was. Dat betekende uiteraard dat je maar weinig zag en dat bleek niet heel erg fijn. De zoutkristallen die zich afzetten op de bodem zijn zo scherp dat ik nog littekens heb op mijn voeten en onderrug, heerlijk wel even zo’n baantje trekken. Daarbij is het opletten voor open wonden, want een schaafwondje is misschien niet heel interessant, maar met die hoge concentratie zout voel je het 100x zo erg.

Welkom bij de Dode Zee
Palmbomen groeien er nog wel

Door de hoge concentratie zout is de samenstelling van het water heel anders dan water in je eigen badkuip of in vele zwembaden of zeeën. Daardoor hoef je helemaal geen moeite te doen om te blijven drijven en dat is iets wat je alleen daar zult meemaken. Heerlijk een krantje lezen is geen probleem en je lijkt als het ware boven het water te drijven, best leuk. Je kunt er ook allerlei healings ondergaan, want het zout zou een helende werking hebben voor allerlei kuren, je kunt er excursies boeken om naar zoutwinningsinstallaties te gaan en in elk dorpje eromheen kun je allerlei soorten zout kopen.

Even dobberen in de Dode Zee
Even dobberen in de Dode Zee

De tweede keer zijn we de Dode Zee ingegaan via een aangelegd strandje, wat gewoon even heerlijk genieten was! Al met al een aanrader als je in de buurt bent en niet al teveel wondjes hebt op je lichaam. En kopje onder? Dat zou ik maar even niet doen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.