Creepy: dwalen in de catacomben van St. Stephens Cathedral in Wenen

Wenen is een heerlijke stad voor een citytrip en ik had het geluk dat Laura me daar een weekendje mee naartoe heeft genomen. Het is een prachtige stad qua architectuur en cultuur, je vind er leuke restaurants, we sliepen er drie nachten in een ander hotel en je kunt er van alles doen. Eén van de dingen die we daar gedaan hebben is een rondleiding door de catacomben van St. Stephens Cathedral, een aanrader!

Onder verschillende delen van Wenen zijn catacomben te vinden, uit de tijd dat de Black Death er heerste, oftewel de pest. Intrigerend en luguber misschien, maar het is mogelijk om kleine delen ervan te bezoeken. Wij hebben een korte tour gedaan, waarbij de ingang te vinden was in de prachtige St. Stephens Cathedral. Al met al duurde het niet al te lang, maar het kostte ook maar €6 euro per persoon. Verzamelen doe je bij de trap die naar beneden loopt, de catacomben in.

De trap naar de catacomben in St. Stephens Cathedral
De trap naar de catacomben in St. Stephens Cathedral

Ze zijn de afgelopen jaren flink bezig geweest met renoveren en dat brengt wel iets leuks met zich mee. Het oude gedeelte van de catacomben bevindt zich onder de kathedraal, terwijl het nieuwere gedeelte zich bevindt onder het plein naast de kerk. Dat nieuwere gedeelte is enkele honderden jaren nieuwer, maar lijkt echter veel ouder, dat moeten ze nog renoveren namelijk.

Uiteraard is er een gids bij die wat vertelt over de verschillende ruimtes die je betreedt. Er worden onder andere nog bepaalde diensten gehouden in een ondergronds kapelletje en ook bezoek je de grafkamer van verschillende royals en bisschoppen. Verschillende verhalen gaan de ronde over hoe de lichamen werden gebalsemd en dat in de kannen en kruiken naast je nog de organen worden bewaard van deze belangrijke personen. Leuk allemaal, je ziet er eerlijk gezegd weinig aan. Alles is schoon, netjes opgesteld en je ziet eigenlijk maar weinig van het verhaal.

Dieper de catacomben in
Waar je wel wat van ziet, zijn de diepere catacomben onder deze kerk, waarvoor je nog enkele trappen dieper naar beneden zult moeten gaan. Er hangt hier en daar een lampje en het is allemaal goed te zien, maar verwacht geen high-tech belichting en daardoor geeft het wel een wat duister gevoel. Hier zijn verschillende ruimtes te vinden, waar eeuwen geleden duizenden lijken op elkaar werden opgestapeld, omdat er gewoon te weinig ruimte was om alle Pestdoden te herbergen in een eigen plaats. Foto’s maken mag er eigenlijk niet, maar ondertussen schiet iedereen wat snapshots met zijn telefoon en ja, zo ben ik ook. Er werden honderden lichamen in één kamer opgestapeld, waarna deze volledig werd ommuurd.

De belichting brengt ook duister
De berlichting brengt ook duister

Je komt uiteraard maar in een klein gedeelte van dit immense doolhof, maar het geeft wel een beeld van hoe ze eeuwen geleden besloten om duizenden mensen hun laatste rustplaats te geven. Op een gegeven moment werd er trouwens besloten dat men niet langer alle lichamen op kon slaan op deze manier. Dit had simpelweg te maken met de immense stank die uit de grond kwam, waardoor het in, maar ook rondom de kathedraal zo erg stonk dat men er wel klaar mee was. Daarnaast was de pest er zelf ook weleens klaar mee, laten we het maar houden op; eind goed al goed.

Resten van duizenden lijken op hun laatste rustplaats
Resten van duizenden lijken op hun laatste rustplaats

Na verschillende van deze ruimtes bezocht te hebben, was het weer tijd om via oude stenen trappen naar boven te klimmen, waarna je de St. Stephens Cathedral verlaat via een kleine zij-uitgang. Al met al was het zeker interessant om een kijkje te hebben genomen in de donkerste delen van Wenen. Als je in je achterhoofd houdt dat het slechts €6 kost, kun je ook wel begrijpen dat dit niet de beste tour is die je ooit zult meemaken en je ook geen uren zult ronddwalen.

Overblijfselen van slachtoffers van de pest
Overblijfselen van slachtoffers van de pest
Advertentie

Een gedachte over “Creepy: dwalen in de catacomben van St. Stephens Cathedral in Wenen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.