Achternamen in IJsland, lastig of handig?

IJsland is een bijzonder land door vele factoren. De prachtige natuur, de rust, de aardige mensen, de mythen en de taal. Iets anders fascinerends zijn de achternamen van de IJslanders, want dat werkt heel anders dan in Nederland. Zo wordt er daar al eeuwen gewerkt met patroniemen (of metroniemen), waardoor het kan zijn dat vier gezinsleden allen een andere achternaam hebben. Hoe werkt dat? Lees verder!

Van te voren was het me niet opgevallen, maar als ik een Lonely Planet had gehad van IJsland had het er vast en zeker ingestaan. Bij de achternamen van dit prachtige volk valt er op (als je het weet natuurlijk) dat deze allemaal eindigen op ‘son’ of ‘dottir’, wat staat voor zoon of dochter. De IJslanders gebruiken voor de achternamen namelijk patroniemen en / of metroniemen. Dat betekent weer dat je uit de achternaam kunt afleiden hoe de vader of moeder van die persoon heet.

Op die manier kan het dus zijn dat je als zoon van het gezin een andere achternaam hebt dan je oudere zus, waarbij een voorbeeld denk wel het beste werkt. Stel dat je vader Sigur Jónson heet, en jouw voornaam Arnór is. Dan wordt jouw achternaam dus Sigurson, wat staat voor zoon van Sigur. Je volledige naam is dan dus Arnór Sigurson. Je zus Karén is echter de dochter van Sigur en krijgt dus als achternaam Sigursdóttir.

Het is gebruikelijk dat je de naam van je vader krijgt, maar er kan inmiddels ook gekozen worden voor de achternaam van je moeder (metroniem). IJslanders spreken elkaar ook aan met de voornaam, omdat de achternaam niet los gebruikt mag worden. In een ouderwets telefoonboek zijn de namen dan ook gerangschikt op de voornaam, heel anders dan bij ons dus. Al met al een vrij simpel systeem, maar soms is het wat apart voor mensen die hier zelf niet mee te maken hebben, bijvoorbeeld bij een familiegraf, waar dus mensen zijn begraven met een verschillende achternaam.

Wat zou jouw achternaam zijn als je in IJsland zou wonen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.