Een kijkje in het Sydney Opera House

In 2016 ging een vriend van me trouwen in Australië en dat was een mooie reden om direct een deel van het prachtige land mee te pakken. Daarover zul je nog vaker lezen op Reislist en in die vakantie hebben we ook genoten van Sydney en de omgeving. Het iconische Opera House is één van de meest gefotografeerde objecten in de stad, maar je kunt er ook binnenin een kijkje nemen.

Je kunt van allerlei tours boeken, variërend van enkele tientjes tot luxueuze tours met diner en een opera erbij. Wij kozen voor de wij-zijn-goedkoop-op-vakantie-variant en die kostte omgerekend zo’n drie tientjes ofzo. Omdat het zo’n druk bezocht gebouw is, moet je ook een specifiek tijdsvak kiezen, waarin jouw tour gaat plaatsvinden. Alles is perfect geregeld en de groep had een grootte van een mannetje of 15/20, prima dus wat mij betreft.

Sydney Opera House
Sydney Opera House

De architect heeft het gebouw nooit bezocht
De historie van het prachtige gebouw heeft nogal wat voeten in de aarde gehad. In de jaren ’50 van de vorige eeuw werd er een wedstrijd uitgeroepen om een Opera House voor in de haven te ontwerpen. De uiteindelijke winnende architect was Jørn Utzon, die tijdens de bouw afhaakte en het hele Sydney Opera House nooit heeft bezocht. Hierop werd ingegaan door onze tourgids die zo kort inging op de historie van dit gebouw dat in 1973 werd geopend door de nog steeds regerende Koninging Elizabeth II.

De gids nam ons mee naar verschillende ruimtes van het gebouw, waarin nagenoeg elke avond verschillende voorstellingen worden gegeven. Het Opera House kent zo’n 1000 ruimtes, maar die hebben we uiteraard niet allemaal gezien. Zo hebben we de meest bekende zaal bezocht; The Concert Hall, een ruimte met een kleine 3000 stoelen, waarbij de akoestiek tot in de puntjes is geregeld, zodat elke gespeelde noot perfect klinkt.

The Concert Hall - Sydney Opera House
The Concert Hall – Sydney Opera House

De daken zijn de muren
Ook werd er van alles uitgelegd over het prachtige witte dak, dat bestaat uit honderdduizenden tegeltjes en ook over de opbouw van het hele gebouw. De daken fungeren namelijk ook als muren en ook hebben we verschillende van de restaurants en bars aangedaan. Ook een rondje lopen om het Opera House is erg impressive en laat je letterlijk allerlei hoeken van het gebouw zien. Een leuk feitje is nog dat het gebouw tien jaar te laat werd opgeleverd en dat men het budget zo’n 15 keer heeft overschreden.

Rondleiding Sydney Opera House
Rondleiding Sydney Opera House

Alles in het gebouw heeft een functie in plaats van alleen een vorm en dat is erg mooi aan dit gebouw. Het ziet er daarnaast dus ook allemaal erg mooi uit, waardoor je je ook nog eens in een museum waant. Utzon heeft alles tot in de puntjes ontworpen op de tekentafel en uitgezocht en het is dan ook jammer, dat er tijdens de bouw zoveel issues waren, waardoor hij uiteindelijk niks meer met het hele project te maken wilde hebben. Al met al duurde de tour zo’n 1,5 uur en is wat mij betreft zeker een aanrader als je even in het prachtige Sydney kan vertoeven!

Sydney Opera House - alles heeft een functie
Sydney Opera House – alles heeft een functie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.