Een geweldige plek om foto’s te maken: Hang Sung Sot Cave

Eergisteren schreef ik al over Halong Bay, maar het is niet alleen magisch om die enorme rotsen boven het water te zien uitsteken. Er is namelijk ook een grot genaamd Hang Sung Sot die je zeker moet bekijken. En: vergeet je camera niet!

Een schatkist in de Halong Bay
Een schatkist in de Halong Bay

Het is even klimmen om door die grot heen te gaan, dus ga niet op je naaldhakken. Dat naar boven gaan heeft een groot voordeel. Niet alleen toont Hang Sung Sot je stalactieten en stalagmieten waar de natuur duizenden jaren over heeft gedaan het zo “aan te leggen”, je hebt er ook een fantastisch uitzicht over de baai. Natuurlijk heb je al een heleboel mooie vergezichten gezien onderweg met de boot, maar zo’n mooie rots met her en der nog wat bootjes van een hoger plateau bekijken, dat is de klim dubbel en dwars waard. Mijn foto’s zijn eigenlijk niet mooi genoeg, dus aan jou om betere te maken 😉

Een prachtig uitzicht vanuit de grot
Een prachtig uitzicht vanuit de grot

Hang Sung Sot

De grotten zelf zijn binnen ook indrukwekkend. Juist omdat je net een tijdje op een warme boot hebt gezeten, is het lekker om even in de koude grotten te gaan. Hang Sung Sot is een grot die je bezoekt met een gids, die je binnen allerlei mooie verhalen vertelt over de betekenis van de stalactieten en stalagmieten. En natuurlijk de betekenis die mensen eraan geven. Zo is er een penisvormige die wordt gezien als een teken van vruchtbaarheid.

Er zit een kunstmatig elementje in de grotten en dat kan je tegenstaan. Dat is namelijk dat er een aantal stalactieten en stalagmieten wordt aangelicht met felgekleurde lampen. Ik vind dat erg mooi en het toont ook tof op foto’s, maar het is uiteraard niet de meest euh, natuurlijke manier om de spotlight te richten op deze mooie natuurlijke verschijnselen. Het is echter niet overal zo heftig. En het is wel nodig: er is een gedeelte in de grot waar de gids heel even het licht uitdoet, zodat je ziet dat je dat licht wel nodig hebt. Het is best griezelig in die enorme grot in het donker.

De stalagtieten en stalagmieten zijn er in de gekste vormen
De stalactieten en stalagmieten zijn er in de gekste vormen

Verrassingsgrot

De Franse ontdekkers van de grot hebben het een surprisegrot gedoopt. Dat is ook geen wonder: het is bijzonder ruim van binnen en er zijn drie kamers die samen 10.000 m2 beslaan. Je begint enigszins klein, maar het wordt steeds groter. Omdat de trappen redelijk smal en ongelijk zijn, ga je niet met rijen van vijf supersnel door de grotten heen. Je moet voorzichtig lopen, vaak achter elkaar, en dat zorgt ervoor dat je wel wat geduld moet hebben. Maar goed, ondertussen kijk je je ogen uit, dus dat moet geen probleem zijn.

Overigens zijn het veel trappen, maar je doet ze steeds in kleine hapjes. Voor oudere mensen is het misschien een uitdaging, maar voor de meeste mensen is het aantal trappen eigenlijk nagenoeg niet noemenswaardig. Bovendien heb je waarschijnlijk net een tijd op een boot gehangen, dus er mag wel wat worden bewogen. Vergeet vooral geen foto’s te maken, want als dat nog niet duidelijk was: het is mooi. Heel erg mooi.

Een regenboog aan kleuren in de grot
Een regenboog aan kleuren in de grot

Halong Bay is een natuurgebied dat je je hele leven niet zal vergeten. Volgens de legende zijn al die eilandjes gekomen door een draak die met zijn staart het land gedeeltelijk het water introk. Dat moet je gezien hebben toch? Het is maar 4 uurtjes rijden vanaf Hanoi, waarbij je eventueel een nacht kunt slapen op een boot. Veel toeristen doen dat, zodat je je nog meer één kunt voelen met dit bijzondere, Vietnamese gebied.

Het is lekker fris in de grot, heerlijk!
Het is lekker fris in de grot, heerlijk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.