Niet echt voor vegetariërs: restaurant NiliPoro in Levi

Wanneer je in Levi bent, dan word je doodgegooid met rendieren. Levende exemplaren zie je niet vaak in het wild (al ben ik er een keer bijna tegen eentje aangesnowboard), maar je ziet ze vooral op foto’s, in leervorm en als vlees bij het diner. Een van de ultieme plekken in Levi om rendiervlees te eten, dat is bij restaurant NiliPoro in het centrum, zegt Tripadvisor. Vinden wij dat ook?

NiliPoro ligt middenin het centrum van Levi
NiliPoro ligt middenin het centrum van Levi

Ik moest wel lachen toen we binnenkwamen in het restaurant. Het was vrij vroeg: we waren net terug van onze huskytocht, dus waarschijnlijk was het een uurtje of half zes. Er zaten twee andere mensen in het restaurant, dat in totaal plek heeft voor 24 personen. Maar ja, omdat het een klein en redelijk exclusief tentje is daar in Levi, vroeg ik toch maar of er nog plek was voor twee. Daarop grinnikte de gastvrouw: ja hoor. Dus we kregen een mooi tafeltje bij het raam. Na twintig minuten gingen de andere mensen weg en waren we de enigen in het restaurant.

Romantisch met zijn tweetjes
Romantisch met zijn tweetjes

NiliPoro: lekker rustig

Nu waren wij half januari in Levi, wat het laagseizoen betekent: de dagen zijn kort (qua licht) en iedereen is hard aan het werk. De restaurants zitten dus ook niet afgeladen en de pistes zijn ook heerlijk rustig. Skipassen zijn goedkoper, want niet alle liften zijn open. Een logische keuze, want er is bijna niemand en je kunt je alsnog prima een week vermaken met de liften en pistes die wel geopend zijn. Bovendien heeft het wel wat, die korte dagen: het is knus.

Het NiliPoro-restaurant is trouwens ook erg knus. Het heeft kleine tafeltjes en stoeltjes en de aankleding is best typisch Fins, zoals je kunt zien op de foto’s. Grappig genoeg is de wc dan weer een soort tegenovergestelde daarvan: het lijkt wel een disco. Het is ruim, er staat een kerstboom met fel licht en de aankleding is even helemaal anders. Toen Colin lachend uit de wc kwam en drie keer zei dat ik ook naar de wc moest gaan, ben ik maar gaan kijken en heb ik de foto gemaakt.

Heerlijk hysterisch
Heerlijk hysterisch

Rendiervlees

Verder is NiliPoro vooral een heel authentieke ervaring. De kaart bevat eigenlijk alleen maar gerechten met rendiervlees. Niet goedkoop, maar voor een keer wat luxer eten zeer geschikt. Het hangt er ook erg vanaf wat je kiest: een steak is al gauw 38 euro (met vanalles erop en eraan), terwijl je ook traditionele roasted rendier kunt krijgen voor 27,50 euro (inclusief aardappelpuree, rode bosbessen en augurken. Colin ging voor het goedkoopste vleesgerecht: de rendierburger van 18 euro. Een flinke burger met salade, countrypatat en zelfgemaakte mayo. En natuurlijk rode bosbessen. Niet slecht!

Ik daarentegen had het als vegetariër iets minder makkelijk. Mijn enige optie was “our greens”, wat ik net even te vaag vond. Toen bleek dat het met halloumi-kaas was, haakte ik af. Dus vroeg ik om twee sidedishes als hoofdgerecht: aardappelpuree en roasted root vegetables. Ze hadden er een mooi bordje van gemaakt, inclusief zelfgemaakt platbrood naar oma’s recept (yum!), waarvoor 12 euro werd geregekend. Dat vond ik prima. Het was heerlijke aardappelpuree en ik genoot ook erg van de groente. Colin is naar eigen zeggen niet zo’n fijnproever, maar hij werd erg blij van zijn burger.

De hamburger met een heleboel patat ;)
De hamburger met een heleboel patat 😉

Een heerlijk avondje

We hebben niet heel erg lang getafeld, want we hebben een voorgerecht en nagerecht geskipt. Niet vanwege het restaurant, maar meer omdat we het zonde vonden om daar geld aan uit te geven, terwijl we ook thuis lekker warme chocolademelk of Baileys konden drinken om nog even na te genieten van onze mooie dag met de huskys en met onze authentieke diner-ervaring.

Nog een leuk detail: het rendiervlees bij NiliPoro is enorm vers en komt van dichtbij. De rendieren staan in Levi en worden door een herder begeleid. Die herder is ook de eigenaar van het restaurant en die vindt het belangrijk dat oude tradities in stand blijven. Zie je dus een rendier lopen met een rood bandje, dan weet je dat die waarschijnlijk eindigt op een bord bij NiliPoro…

Proost!
Proost!

Een gedachte over “Niet echt voor vegetariërs: restaurant NiliPoro in Levi

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.