Het Noorderlicht spotten in Lapland doe je gewoon zelf

Je kunt natuurlijk allerlei dure Noorderlicht-safari’s boeken om maar een glimpsje op te vangen van dat groene goud in de Lapse lucht. Dat hebben wij niet gedaan. Sterker nog, die foto die boven dit artikel staat, die is niet met een dure spiegelreflexcamera genomen: gewoon met de smartphone. Het Noorderlicht spotten, dat doe je prima zelf.

We zijn niet zo lang geleden teruggekomen uit Levi in Finland. Daar hebben we heerlijk geboard, een huskytocht gedaan en nog met rendieren geknuffeld. En een heleboel meer, maar dat is allemaal voer voor andere blogs. We hebben daar trouwens ook een sneeuwscootertocht gedaan. Nu denk je misschien: “Vast naar een uitkijkplaats voor het Noorderlicht!¨ Nee, dat hebben we bewust niet gedaan om drie redenen: het is duurder, de kans is groot dat je het Noorderlicht helemaal niet ziet én -dit is eigenlijk de belangrijkste reden- je ziet ’s avonds zo weinig op zo’n apparaat.

Maar goed, daarover in een andere post meer, want het gaat nu om dat almachtige Aurora Borealis. Natuurlijk hoop je al vanaf dag 1 dat je zo’n reis naar Levi boekt dat je dat groene mysterie in de lucht zal waarnemen. Maar ja, daar gaat wel wat aan vooraf: de condities moeten goed zijn. Zo moet het Noorderlicht wel ver genoeg reiken, mag er geen bewolking zijn en zo zijn er nog een paar factoren waarmee je rekening moet houden. Daar zijn gelukkig apps voor, die best goed werken, Colin heeft de hele week als een bezetene de gratis app My Aurora Forecast gebruikt.

Aurora boven de bomen
Aurora boven de bomen

Buiten het centrum van Levi

Hoewel het al vrij snel duidelijk was dat donderdag de dag moest gaan worden waarop wij dat bijzondere schouwspel boven ons konden gaan waarnemen, merkte Colin op de dinsdagavond op dat er ineens een piekje was in hoe goed het Noorderlicht te zien moest zijn. Omdat we met ons huisje net even buiten het centrum van Levi zaten, hadden we genoeg donkere luchten om ons heen om goed te kunnen spotten.

Maar ja, dat Noorderlicht dat je overal zo geweldig op foto’s ziet, dat ziet er natuurlijk niet zo uit in het echt. Als je je drukmaakt om Photoshoppende Instagrammodellen, dan zou ik je aanraden je eens druk te maken om lange-sluitertijd-gebruikende fotografen. Je ziet wel een schijnsel in de lucht, maar zoals het op de foto’s uitziet, dat kiek je volgens mij echt alleen maar met een sluitertijd waar een slak nog ongeduldig van zou worden.

Noorderlicht op je smartphone

Maakt niet uit natuurlijk, die plaatjes zijn prachtig, maar ga liever niet met al te veel hoop naar Lapland. En check van te voren even wat jouw camera of telefoon zoal kan. Colin en ik hebben allebei onze smartphones gebruikt om foto’s te maken van die mooie groene lucht en dat is best goed gelukt, al zeg ik het zelf. Het is wel even afzien: je moet ’s avonds als je warm en rozig bent van de sauna, de Baileys en een dag buiten snowboarden wel de -25-kou weer in om te gaan spotten, maar het eindresultaat is dat meer dan waard.

Je krijgt er enorm koude handen van, maar zelfs bij een sluitertijd van 6-15 seconden kun je het groene goud al op de foto krijgen. Let wel goed op of je apparatuur een beetje tegen die kou bestand is; de iPhone van mijn moeder die stopte er al mee als ze hem 2 seconden uit haar zak haalde. Ze kon hem thuis dan weer opladen hoor, geen zorgen, maar de batterij werd in een keer leeggezogen door de ionen die helemaal van de rel waren door die grote schommeling in temperatuur.

Soms is het Noorderlicht recht boven je
Soms is het Noorderlicht recht boven je

Het magische Aurora

We hebben best wat gewandeld en veel foto’s gemaakt voor we de foto’s die je in dit artikel ziet hadden, maar dat is het meer dan waard. Sowieso is de lucht erg mooi in de avonduren in Lapland, waardoor je -ook zonder Noorderlicht- de mooiste plaatjes schiet. En het had ook wel wat: met het hele gezin weer naar buiten omdat de app goede voorspellingen deed. En ja, dat moment waarop je dat Aurora dan op je smartphonescherm ziet verschijnen, dat is magisch. Het in de lucht zien trillen/bewegen is al fascinerend, maar als die groene kleuren op je scherm tonen, dan voelt dat toch heel erg bijzonder.

Niet alleen omdat je dan denkt: wow, ik heb gewoon de Aurora gefotografeerd met mijn smartphone, in de achtertuin van mijn houten hutje, zonder dure safari van 60 tot 120 euro! Maar ook omdat je je weer even klein voelt. Je realiseert je weer eens dondersgoed dat er zoveel dingen in deze wereld gebeuren, vlak onder je neus, die je helemaal niet kunt zien. Immers: als we dat Noorderlicht al bijna alleen kunnen zien door een heleboel hulp van technologie, wat is er dan nog meer allemaal om ons heen te ontdekken?

Complimenten ook aan Colin, die elke avond een soort NightsWatch van de Aurora is geweest. Want, hoewel we al onze pijlen op donderdag hadden gezet, waren de omstandigheden die dag uiteindelijk helemaal niet zo fantastisch. Blij dus dat we dinsdagavond al als een stelletje gekkies buiten liepen te bevriezen. Het eindresultaat mag er zijn, toch?

Het prachtige Aurora Borealis
Het prachtige Aurora Borealis

Een gedachte over “Het Noorderlicht spotten in Lapland doe je gewoon zelf

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.