Een bijzondere overnachting: de havenkraan in Harlingen

Groetjes vanuit de havenkraan in Harlingen! Yep, ik schrijf dit blog vanaf een havenkraan, waarvan het hoogste punt 49 meter boven hoogwater ligt. Het is geen goedkope overnachting, maar wat is het een bijzondere ervaring: je kunt de havenkraan namelijk ook nog helemaal rond laten draaien: 65.000 kilo staal dat voor je aan het werk gaat.

Havenkraanbed
Havenkraanbed

Wat ik tof vind aan de Havenkraan in Harlingen is niet alleen dat het echt gewerkt heeft: tot 1996 werd de kraan gebruikt bij het lossen van Russische boten met hout. Het is een geweldige eyecatcher die de skyline van Harlingen bepaalt. Het is een bijzonder gebouw waarin je door middel van twee liften in het slaapgedeelte komt. Daar staat een tweepersoonsbed, twee luxe stoelen en natuurlijk een badkamertje en losse wc.

De kamer van de Havenkraan
De kamer van de Havenkraan

Discodouche

De badkamer bevat een soort discodouche met twee douchekoppen en de mogelijkheid om grappige lichtjes aan te doen in een coole kleur. Er is een mooie flatscreen-tv met soundbar opgehangen en er is een gootsteentje met cooker, zodat je lekker een kop thee of koffie kunt zetten. Ga je omhoog, dan kom je bij de ruimte waar de kraan werd bestuurd. Je kunt daar de pook omzetten om het gevaarte in beweging te brengen, vrij snel draait hij 360 graden rond. Dan bepaal je zelf wat het uitzicht moet zijn: kijk je graag op de lichtjes van de stad of de verre zee?

Terwijl nu de boot naar Terschelling achter ons vertrekt, is Colin het dakterras aan het verkennen. Nu zijn we er in de winter, waardoor het niet heel aantrekkelijk is daar te gaan zitten eten, maar anders had ik dat zeker gedaan. Ik heb nog overwogen om daar in onze jas te gaan smullen, maar de wind zou niet alleen de hagels van mijn knackebrod doen waaien: het zou het complete pak crackers optillen en in mijn gezicht gooien. Dan maar ontbijt op bed, want we krijgen een Bolletje-ontbijt omdat we deze overnachting met een prijsvraag hebben gewonnen.

Discodouche in de Havenkraan
Discodouche in de Havenkraan

Een imposante havenkraan

Gelukkig maar, want het is een prijzige: in het weekend betaal je 350 euro om hier te mogen slapen. Aan de andere kant is het wel een onvergetelijke ervaring. Als je aan komt rijden dan zie je het imposante ding al staan, er is speciaal een parkeerplaatsje gemaakt onder het apparaat voor de gasten die die nacht mogen verblijven. De gastvrouw neemt je vervolgens mee in de eerste lift, die gezellig krap is en vervolgens in de tweede lift, wat een soort brandweerpaal is met een plateautje. Daar zet je je voet tegen een knop om omhoog te gaan. Het is krap maar het werkt prima, en het is erg grappig om te zien waar je uitkomt, want dat is middenin de kamer. Als je hier slaapt dan zou ik ook zeker je lief even naar beneden sturen, want het is hilarisch om iemand naar beneden te zien gaan.

De kamer zelf is van alle gemakken voorzien, zoals ik net al schreef. Er zijn touchscreens om de lampen mee te bedienen, je kunt het klimaat zelf beheren en als je privacy wilt dan kun je zelfs bij de ramen met rare vormen luxaflex dichtdoen. Perfect. De kraan is van binnen rood met zwart en blauw, wat een geweldige combinatie is. Er zit een lekker bed in en je kunt er op grote hoogte heerlijk slapen. Ook wandel je zo even Harlingen in om lekker te eten (Promenade is een gezellige aanrader!) of het stadje te bekijken. Je moet wel met de gastvrouw afspreken hoe laat je weer vertrekt, dat moet voor 12 uur ‘s middags.

Je kunt de Havenkraan echt besturen
Je kunt de Havenkraan echt besturen

Heerlijk Harlingen

Nu is Harlingen voor de meeste mensen slechts een plaats om doorheen te gaan naar de Waddeneilanden, maar het is een heel schattig en mooi stadje met een heleboel gezellige tentjes. Ik vind het in ieder geval geweldig om hier in de winter te verblijven. De Havenkraan is een overnachtplaats die ik nooit meer ga vergeten. Er is zoveel liefde in gestoken: van de zelfgebouwde lift tot de mooi geverfde traanplaatmuren. Ik ga lekker een kopje thee maken met de Qooker en dan genieten van dit weekend op grote hoogten met Colin.

Havenkraanuitzicht
Havenkraanuitzicht

Een gedachte over “Een bijzondere overnachting: de havenkraan in Harlingen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.