Epanomi: prachtig plaatsje in de Griekse zon

Griekenland is de afgelopen tien jaar dan wel wat ingewikkeld in het nieuws geweest, het is en blijft een geweldig vakantieland met een heel eigen cultuur. En een heleboel lekker eten. Dat vind je bijvoorbeeld in het plaatsje Epanomi, dichtbij Thessaloniki.

Epanomi heeft niet alleen een mooie naam, het is ook een heel gemoedelijk plaatsje. Het heeft een klein stadscentrumpje, maar is verder vooral een soort lintdorp. Prima, want de grote stad Thessaloniki is er best dichtbij op 35 kilometer. Ik denk dat de gemiddelde Nederlander niet echt een reden heeft om naar Epanomi te gaan, want vaak trek je toch naar de grote steden of de eilanden. Toch kan ik je aanraden, mocht je lekker met een autootje door het mooie Mediterrane Griekenland scheuren, dan vind je in Epanomi een prima en zeer betaalbare stop.

Grieks eten is zo gezellig
Grieks eten is zo gezellig

De mooie maanden

Ik raad je aan er te komen in de zonnige maanden, want het is in bijvoorbeeld maart, toen ik er voor het laatst was, wel wat gloomy af en toe. Ik ben er vaker geweest, want ik heb het geluk dat mijn lievelingsoom in Epanomi woont. En dat mooie plaatsje ziet er toch heel anders uit met en zonder zon. Ga dus tussen mei en september voor de mooiste periode met heerlijk warm weer.

Epanomi strand
Epanomi strand
Nu kun je je afvragen of er in zo’n klein plaatsje wel wat te doen is, maar dat is zeker wel het geval. Er zijn een paar stranden met uitzicht op de Olympus-berg, je kunt er prima zwemmen in de zee en er is een geweldige wijngaard waar je mooie foto’s kunt maken van uiteraard de wijnranken, maar ook diverse kruiden en kunstobjecten. En je kunt er ook nog eens heerlijk eten.

Epanomi hond
Epanomi hond
Die wijngaard heet Ktima Gerovassiliou en sinds 1981 worden daar druiven verbouwd. Het is een heel moderne plek, met strakke gebouwen, grappige kunstobjecten en heel erg lekker eten. Vooral de rijst in wijnbladeren is een dikke aanrader, al is een kaasplank ook al een lust voor het oog (en de tong). Ik ben allergisch voor wijn, maar als ik mijn tafelgenoten mag geloven, dan zit dat ook wel goed bij Gerovassiliou. Echt een leuke plek om een stop te maken, zeker als je van een wijntje houdt.

Wijn in Epanomi
Wijn in Epanomi

Bakkerij Angelo

En als je dan toch stops aan het maken bent voor voedsel, dan raad ik je ook bakkerij Angelo aan. Ze hebben daar geweldige broodsticks met zonnebloempitten, maar ook een fijne selectie baklava. Ik vond het bijna jammer om al dat lekkers te moeten delen, en nu ik er in Nederland weer over schrijf, loopt het water me al in de mond. Die stokken zijn echt heerlijk en ik heb ze in Nederland nog steeds niet kunnen vinden, zeker niet van die kwaliteit.

Broodstok van Angelo uit Epanomi
Broodstok van Angelo uit Epanomi
Mijn oom woont heerlijk in Epanomi en ik zoek hem er altijd graag op, maar als je op doorreis bent dan denk ik dat Epanomi je prima een tot een paar dagen kan vermaken voor je weer doorreist naar grotere steden of andere mooie dorpjes. In ieder geval kun je er heel goed eten en lekker zwemmen, dus wat wil je nog meer? En als je er dan toch bent, vraag meteen even aan de bakker om die gekke Hollander de groetjes te doen van zijn favoriete nichtje. 😉

Een gedachte over “Epanomi: prachtig plaatsje in de Griekse zon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.