Is de Witte Toren van Thessaloniki een bezoek waard?

Thessaloniki is groot, er is heel veel te doen en toch is er een toeristische attractie die vaak het meest lonkt: de Witte Toren. Maar, is die ronde toren aan de zee het entreegeld waard?

 

Hij staat op alle toeristische folders van de stad en als je over de lange boulevard loopt, dan kun je er al helemaal niet onderuit: de Witte Toren. Een mooi cilindervormig bouwwerk met een diameter van 21 meter en zes verdiepingen hoog. ‘s Avonds wordt hij ook nog mooi aangelicht, dus dan ziet hij er weer even helemaal anders uit. Ik snap wel waarom de Grieken trots zijn op hun Witte Toren, maar is het ook je tijd waard om er echt in te gaan?

Informatieborden in de Witte Toren
Informatieborden in de Witte Toren

Geen grote hoogten

Voor het entreegeld hoef je het niet echt te laten, want dat is maar 4 euro per persoon, dus dat is geen rib uit je lijf zoals je voor torens in andere steden zou betalen. Toch is het de vraag of dit boegbeeld van de stad echt een bezoek waard is. Het gebouw is “slechts” 33,90 meter hoog en haalt het daarbij niet bij de meeste andere hoge gebouwen van de stad.

Let op je hoofd, want er zitten een heleboel kruipdoor-sluipdoor gangetjes die erg laag zijn in de toren. Dat maakt het ook wel weer grappig, want sommige kamers kun je alleen bereiken door even flink door de knieën te gaan. Het maakte in mij wel een beetje het kind in me los in ieder geval, maar die moet je misschien niet altijd even hard laten spreken: het is namelijk ook een serieus museum over vreselijke branden die hebben plaatsgevonden in de stad.

 

Uitzicht vanaf de Witte Toren
Uitzicht vanaf de Witte Toren

Grote brand van 1917

In 1917 was er namelijk een enorm grote brand in de stad, die ervoor zorgde dat tienduizenden mensen dakloos werden en tweederde van de stad werd weggevaagd. Bizar genoeg wordt er nergens vermeld hoeveel mensen er zijn omgekomen in deze brand, waardoor het lijkt alsof dat niemand is geweest, maar dat kan toch bijna niet in zo’n grote brand in zo’n grote stad, zou je zeggen.

Hoe dan ook, over de historie van de stad kun je lezen in de Witte Toren. Bovenin kun je een kopje koffie drinken en natuurlijk even naar buiten gaan om de zilte zeewind in je haren te voelen en een foto te maken van het uitzicht. Verwacht daar niet te veel van, want het uitzicht is niet echt fantastisch. Jammer, want de toren staat wel mooi in zijn eentje zonder al te veel om hem heen. Echter zijn de gebouwen die je het eerste ziet niet de mooiste bouwwerken ooit…

Doorkijkje Witte Toren
Doorkijkje Witte Toren

Beklim die toren!

Dus ja, dat de entreegelden zo laag zijn, dat is een dikke plus, want dat maakt het aanzienlijk makkelijker om te zeggen: beklim die toren. Je leert er wat over de Griekse geschiedenis, je kunt er even op staan en het is wel grappig aangepakt met op elke etage weer een ander onderwerp. Houd gewoon je verwachtingen laag, want dat is de toren ook een beetje, inmiddels

Oud-entiek
Oud-entiek

Een gedachte over “Is de Witte Toren van Thessaloniki een bezoek waard?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.