De lekkerste Thaise snack voor de zoetekauw: sticky rijst met mango

Het is in Thailand niet heel ingewikkeld om vegetariër te zijn, maar bij de meeste streetfoodstalletjes kun je niet terecht. Gelukkig ben ik ook een enorme suikerjunkie, dus heb ik in Bangkok vooral genoten van de heerlijke Thaise snack sticky rijst met mango.

 

Laat ik eerst iets uit de wereld helpen: sticky rijst is in deze context niet zoals plakrijst die je zou gebruiken om bijvoorbeeld sushi te maken. Sticky rijst is aanzienlijk minder gezond: er gaat in deze rijst suiker, kokosmelk en zout. Daarnaast kost het ook wat meer tijd om het te maken: je moet het wel zes uur laten staan om de ultieme plakkerigheid te krijgen. Gelukkig hoef je het in Thailand nooit zelf te maken, want je kunt het overal krijgen. Het wordt soms gegeten als dessert, maar de Thai zelf eten het vooral als snack tussendoor.

 

Mango in Thailand is aanzienlijk zoeter en zachter dan onze Afrikaanse importmango’s in Nederland en mede dankzij hun vrolijke gele kleur is het heel moeilijk deze tropische vruchten te weerstaan. Ze worden in groten getale aangeboden en bij de meeste foodstands snijden ze de mango waar bij je staat: heerlijk vers. Ze doen er vaak ook nog een heerlijk kokossausje bij en soms wat pinda, sesam of ricecrispies overheen. Het is een goed vullend feestje!

 

Sticky Rice met Mango
Sticky Rice met Mango

Mango met sticky rijst

Reis je naar Bangkok, dan hoef je eigenlijk de mango met sticky rijst niet op je to-do-lijst te zetten: je moet het zeker proberen, maar je hoeft er niet lang naar te zoeken. Je komt deze delicatesse zeker weten tegen tijdens je eerste wandeling in de stad. In restaurants ben je er trouwens zomaar 200 baht voor kwijt, terwijl je zelfs op de toeristische Chatuchack weekendmarkt voor 40 baht al een heerlijk plastic bakje met dit goddelijke gerechtje wegsmikkelt.

 

De Thai noemen deze lekkernij trouwens Khao Neeo Mamuang, mocht je de lokale bevolking willen charmeren met je ongetwijfeld perfecte uitspraak 😉

2 gedachtes over “De lekkerste Thaise snack voor de zoetekauw: sticky rijst met mango

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.