Beste tip voor een korte trip Sofia: Balkan Bites food tour

Mocht het nog niet duidelijk zijn, ik ben altijd erg van de tourtjes. Het is grappig om mensen uit andere landen te ontmoeten, je krijgt een gids die je de oren van het hoofd kunt vragen en je krijgt ook nog eens een bijzonder inkijkje in een stad. Het liefst doe ik gratis tours, want vaak bieden die bijna net zo’n mooie ervaring als hun dure collega’s. Zo ook in Sofia, waar de gratis Balkan Bites food tour echt met stip op 1 staat qua activiteiten in de stad.

Sofia is koud. Als je net als ik in december afreist naar Bulgarije, dan moet je je stevig inpakken. De stad is prachtig besneeuwd en het is er vrij rustig in deze tijd van het jaar, maar het is absoluut een aanrader om wel in de winter te gaan. Het is dan goedkoper dan in de zomer en je krijgt er een heerlijk kerstgevoel van. Niet dat de kerstmarkt nou zo fantastisch is, maar je kunt je er wel in een winter wonderland wanen.

Groenteman Sofia-style
Groenteman Sofia-style

Tourtje

Goed, om de stad beter te kunnen begrijpen, wilde ik een tourtje doen. Eigenlijk was wandelen het idee, maar toen ik een food tour tegenkwam die ook nog eens gratis was, was de keuze gauw gemaakt. Balkan Bites heet de tour, en je betaalt natuurlijk wel een mooie fooi aan je geweldige gids, maar verder geen entreekosten. Ik snap niet hoe ze het doen, maar ik houd ervan.

In tegenstelling tot bijvoorbeeld een gratis food tour in Londen, is dit er eentje waar je ook echt niets hoeft te kopen. Je krijgt hapjes en soms zelfs wat drinken van de restaurants waar je komt, en er is helemaal niet een pusherige sfeer dat je iets moet kopen. Er wordt vaak niet eens gevraagd of je drinken wilt kopen voor je hapje. Het is bijna bizar, maar ook wel weer prettig, het is daardoor echt meer een tour dan een verkapt verkooppraatje. En je kunt er mooie ideeën opdoen voor waar je die avond bijvoorbeeld wilt eten.

Traditioneel Bulgaars eten
Traditioneel Bulgaars eten

Skeptoburger

Onze tourguide Mira was een jonge studente die vanalles wist te vertellen over de Bulgaarse geschiedenis, waarbij ze steeds een mooie link legde met het eten dat we gingen eten. We gingen binnen bij vijf restaurants voor samples en zelfs een keer wijn. En ja, zelfs deze vegetariër kwam aan haar trekken. Zo kreeg ik een geweldige burger-sampler bij Skeptoburger en eindigden we in een heel traditioneel restaurant waar we nog een speciale Bulgaarse dans oefenden met de groep.

We hebben het prima naar ons zin gehad. De tour duwt je niet vol met eten uiteraard, maar we waren toch best voldaan. Zeker omdat we tijdens deze tour besloten dat we toch ook maar voor de pub crawl-tour wilden gaan ‘s avonds, was het fijn om alvast een extra bodempje te hebben. Dat was ook een bijzondere trouwens, maar daarover zal ik een andere keer uitweiden. Ik heb in ieder geval niet vaak zo’n leuke tour gedaan als de Balkan Bites-tour. Omdat het gratis is heb je eigenlijk geen verwachtingen, wat een groot voordeel is ten opzichte van dure andere tours.

Skepto Burger
Skepto Burger

Pas op voor ijspegels

Het is een heel leuke manier om de stad te verkennen, want er wordt onderweg ook vanalles verteld over gebouwen of standbeelden waar je voorbij komt. Soms moet je trouwens oppassen dat er geen ijspegel van een gebouw afbreekt, want dat is wel een gevaarlijk iets in Sofia. We waren er trouwens maar heel kort, want we hadden een verrassingstrip geboekt via FlyWise. Maar in die korte tijd dat we er waren, hebben we mede dankzij Balkan Bites volop genoten van het toffe Sofia.

De tour eindigt hier
De tour eindigt hier

Een gedachte over “Beste tip voor een korte trip Sofia: Balkan Bites food tour

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.