Stadtrundfahrt Hamburg: op toeristentoer met de Roten Doppeldecker

Heel gebruiksvriendelijk is het allemaal niet, de toeristenbussen die klaarstaan voor het Hamburgse centraal station. Je kunt niet pinnen, dus je moet eerst terug het station in. Toch biedt de bus wel een handige manier om snel de stad te leren kennen.

 

Misschien is het een beetje not-done, maar ik geniet altijd wel van hop on hop off-tours. Dat komt waarschijnlijk omdat ik ervan houd om snel alle trekpleisters te zien, snel te weten hoe een stad in elkaar zit én omdat ik soms aartslui kan zijn. Ik houd er ook van om onderweg te zijn, of ik nou in de bus zit, bij iemand in de auto of in een vliegtuig; heerlijk naar buiten kijken en wachten tot je op je bestemming bent, eventueel onder het genot van een muziekje.

Een van de vele kerken van Hamburg
Een van de vele kerken van Hamburg

Roten Doppeldecker

Dat laatste werd in de Roten Doppeldecker, zoals de Stadrundfahrt-bussen ook wel worden genoemd, wel wat bemoeilijkt. Door twee dingen, gek genoeg. Ten eerste was drie kwartier van de rit alleen muziek te horen, zonder dat er verder uitleg in het Engels kwam in de oortjes. Dat was heel vreemd, maar omdat ik wel muziek hoorde, dacht ik dat je als toerist gewoon een beetje pech had. Er zat namelijk ook een Duitse tourguide bij in de bus, die keihard over de speakers riep.

Dat was erg irritant op het moment dat er wel Engelse uitleg was, want de man kakelde overal keihard doorheen. Toen er na een tijdje een Italiaanse vrouw naar hem toe kwam om te vragen hoe het zat met de andere talen, werd hij een soort van boos: “Waarom zeg je dit niet eerder, natuurlijk hoort het niet drie kwartier uitlegloos te zijn?!” Duitse gastvrijheid.. Nou ja, die vrouw liep enigszins aangeslagen weg, ik riep nog dat het niet zo raar was dat ze dat dacht, want ik hoorde ook alleen muziek, dus ik dacht ook dat het bandje zegmaar wel aan was. Nou, dat had ik ook maar beter niet kunnen zeggen.

Stadtrundfahrt Hamburg
Stadtrundfahrt Hamburg

 

Geen slechte keuze

Ik was uiteindelijk na 1 rondje wel klaar met de toer. Op zich is dat ook lang genoeg. Er zijn 29 haltes waar de bus zo’n 1,5 uur over doet en het kost 18,50 euro. Niet slecht voor een hop on hop off-toer. Bovendien was de uitleg die er wel was ook wel interessant. Gelukkig kan ik Duits wel enigszins verstaan, waardoor ik ook de stille Engelse stukken toch nog wel kon volgen wat er werd verteld in het Duits.

Hamburg is ook wel een heel toffe stad. Er is een soort uitgaansgebied genaamd Reeperbahn waar scheepslui vroeger allerlei zondig gedrag vertoonden (en ongetwijfeld nu nog steeds), inclusief seksshops en andere gekke dingen. Er zijn geweldige villa’s te vinden in Harvestehude, waar ook mooie parken liggen en waar ik het meest van genoot waren de havens zelf. Grote pakhuizen, gezellige straatjes en natuurlijk een heleboel mooie bruggen.

Dit is ook Hamburg
Dit is ook Hamburg

 

Hip op een goede manier

Er is heel veel groen in Hamburg, wat het een fijne stad maakt om rond te wandelen. Dankzij de bus wist ik iets beter waar ik het beste kon gaan wandelen. Het is ook wel een heel Instagrambare stad dankzij de vele kerken en mooie panden. Er zijn gezellige cafés, een heleboel hipstertentjes en andere moderne winkels. Je ziet er een gedeelte van vanuit de bus, dus ik raad je aan om niet per se twee rondjes te maken, maar een rondje te doen, en dan gewoon lekker zelf erop uit te trekken.

Heb je overigens langer dan een dag in Hamburg, dan zou ik de toer hebben geskipt. Je hebt genoeg tijd om de stad dan te voet te ontdekken, of zelfs met de fiets als je dat wil. In ieder geval zijn er genoeg parkjes om even in uit te puffen en genoeg leuke tentjes om wat te gaan drinken. Ik vind het een naar cliché, maar ik heb wel veel Duitse ongastvrijheid meegemaakt toen ik er was, wat spijtig is omdat het verder een heel leuke, moderne stad is met veel jonge mensen, veel culturen en veel moois om te ontdekken. Ik zou het in ieder geval niet erg vinden om nog eens een weekendje terug te gaan naar deze imposante havenstad.

Modern Hamburg
Modern Hamburg

Een gedachte over “Stadtrundfahrt Hamburg: op toeristentoer met de Roten Doppeldecker

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.