Offline in Thailand, heerlijk en relaxed

Waar we in Nederland en Europa eigenlijk altijd connected zijn, was dat in Thailand niet zo. Laura en ik werken grotendeels in de techwereld, zijn altijd verbonden, gebruiken 4G en WiFi alleen niet als we slapen, maar in dit prachtige deel van de wereld was dat toch even anders. Eigenlijk beviel mij dat meer dan prima, maar eenmaal terug in Nederland “waar we wat minder op onze telefoon gaan kijken”, was dat mooie idee helaas al snel verdwenen.

Je kunt in Nederland vrijwel overal gebruikmaken van een snelle mobiele internetverbinding, mits je daarvoor een abonnement hebt natuurlijk. Ook WiFi is te vinden op werk, thuis, in winkels, restaurants en in de stad. Handig natuurlijk om constant je WhatsAppgesprekken te lezen en reageren, iternetmemes te checken, Google Maps te bekijken voor de snelste route of om te kijken hoe laat de trein of bus komt en of je moet rushen of niet.

Geen roaming in Thailand

Je kunt sinds een tijdje grotendeels bellen en internetten in Europa uit je bestaande bundel, wat simpelweg betekent dat je jouw belminuten of MB’s ook kunt gebruiken in Engeland, Frankrijk of bijvoorbeeld Duitsland. Dit heet roaming, waarbij je dus geen aparte bundel meer hoeft aan te schaffen, wat eerder nog wel zo was.

Buiten Europa zijn er niet van die afspraken gemaakt, dus even een belletje plegen, SMS’je sturen of internetten kan flink in de papieren lopen buiten de Europese Unie. In Thailand is dat ook het geval, dus als we on the road waren was het even heerlijk relaxed. Geen WhatsApp-notificaties, geen e-mails, maar ook kijken waar je exact naartoe wilde kon niet via een internetverbinding. Dat betekende enigszins afkicken, maar ook relaxedheid.

Roamingkosten
Roamingkosten

In het hotel even kijken waar je naartoe wilde of wat suggesties opzoeken op Tripadvisor en die maar even onthouden. Wel had ik de offline-kaart gedownloaded van Bangkok, toch wel handig, maar is dat dan nog connected? Dat terzijde, je hebt meer tijd voor elkaar, je bent niet constant bezig met het thuisfront of werk, of alle onzinnigheden die het internet te bieden heeft. Flightmode werd niet aangezet, want je weet nooit wat voor belletje je kunt krijgen vanuit Nederland, maar voor de rest vond ik het eigenlijk wel even heerlijk.

Terug in Nederland, connected en wel

Het vliegtuig landde weer in Nederland, het 4G+-symbooltje prijkt in je notificatiebalk en je bent weer back online, terwijl je on the road bent. De eerste appjes naar vrienden en familie gaan eruit dat je weer in Nederland bent. Toch even kijken via je telefoon hoe laat de trein gaat en welk spoor je moet hebben om het snelste naar huis te komen, even het nieuws bijlezen en ook toch alvast snel wat foto’s sturen van Thailand via WhatsApp.

Het vliegtuig moet nog taxi’en naar de gate, maar je hebt het niet eens door, je bent weer in Nederland, ook oog voor elkaar heb je niet meer, je bent namelijk weer connected. Aan de ene kant fijn, maar aan de andere kant denk ik toch vaker: was ik nog maar in Thailand.

2 gedachtes over “Offline in Thailand, heerlijk en relaxed

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.