Hoe kun je goedkoop reizen zonder te cheap te doen?

Ik hoef echt niet in viersterrenhotels te slapen, maar een gemengde slaapzaal in een hostel is ook niet altijd helemaal mijn ding. Soms spendeer ik dus iets meer geld aan een hotelkamer, maar dan houd ik ervan om een beetje op te letten wat ik verder uitgeef. Reizen is natuurlijk een dure hobby, maar je kunt hier en daar best goed geld besparen.
De meest voor de hand liggende manier om geld te besparen, dat is om de momenten dat er kindervakanties zijn te mijden. Ik heb ooit gekeken naar vluchten naar Melbourne, die maar liefst 1000 euro goedkoper waren in het laagseizoen. Dat is een heel flink bedrag, dat je zeker bij zo’n grote reis goed kunt gebruiken. Denk overigens ook verder dan dat: natuurlijk gaat iedereen graag naar Oostenrijk wanneer er sneeuw ligt, maar het land staat ook niet stil in de zomer. Je kunt er dan prima bergwandelen (compleet met Milka-gevoel), wiener schnitzels eten in Wenen en bijvoorbeeld rivierraften.
 

Openbaar vervoer en hotellocaties

Check ook altijd hoe goed het openbaar vervoer is. In London heb je natuurlijk een heleboel extreem dure hotels, maar als je net even buiten het stadscentrum zit, dan betaal je vaak aanzienlijk minder. Het is alsnog geen prijs waar je enorm blij van wordt, maar het openbaar vervoer in Londen is zo goed, dat je hotel dat buiten de stad ligt helemaal niet zo buiten de stad voelt. Enne, ik hou dan niet zo van hostels waarin je op gemengde slaapzalen ligt, vaak hebben hostels ook wel een aantal tweepersoonskamers waar je voor een klein bedrag een prima slaapplek hebt. Of je kijkt gewoon op AirBNB natuurlijk.
 
Een mens moet eten en drinken. Wat ik eigenlijk altijd doe als ik op reis ga, dat is op Schiphol een flesje Malibu kopen. Het is een uitgave van 20 euro, maar je hebt er dagenlang plezier van. En: je mag zelfs als je met Easyjet vliegt gewoon een los tasje van See Buy Fly meenemen, dus je hoeft je fles niet per se in je koffer of tas te proppen. Sowieso is het goed om zelf wat eten mee te nemen, niet alleen omdat het goedkoper is, maar ook omdat je nooit weet hoe je reis verloopt.
 

Sofia

Kaaspompoencrackers

Het klinkt heel moederlijk, maar ik heb altijd een pak pompoenkaascrackers in mijn tas. Deze vullen net zo goed als brood, maar blijven aanzienlijk langer goed. Het is ook een manier om mijn lichaam weer een beetje oke te maken als ik me niet helemaal lekker voel, omdat het heel bekend voedsel is. Ik hoef echt niet mijn eigen kilo kaas mee of een pak hagelslag, maar een klein beetje bekend eten achter de hand houden heeft mij al meer dan eens “gered”. Ook als je bijvoorbeeld weet dat je over een paar uur gaat eten, maar niet per se keihard wil gaan snacken, dan is deze snack prima om in je tas te gooien. Ze zijn bovendien van een formaat dat zelfs in een clutch past, mocht je uit zijn.
 
Nu we het toch over eten hebben: check of er een gratis food tour te doen is. Ik heb in Sofia, Bulgarije een geweldige food tour gehad waar ik niets hoefde te betalen, maar wel overal geweldige samples kreeg en een mooi verhaal over de geschiedenis van de stad meekreeg. Het is natuurlijk wel netjes om je gids een dikke fooi te geven. In London heb je bijvoorbeeld ook een gratis food tour (en zelfs in Amsterdam!), waarbij je zelf kiest wat je wilt kopen. Zo krijg je toch een mooie wandeling in een geweldige stad en kun je een local de nodige vragen stellen, terwijl je niet per se 80 euro per persoon kwijt bent.
 

Durf te vragen

Hoewel ik er eigenlijk geen al te grote fan van ben, is het wel hoe de wereld werkt: brutalen hebben de halve wereld. Ben je niet tevreden met je hotelkamer, geef dit dan meteen aan bij de receptie, mogelijk krijg je dan een upgrade. Het is ook wel zo netjes om dat op het moment zelf te doen, in plaats van een gemene review op Tripadvisor achter te laten. Misschien zit klagen of je mond opentrekken niet zo in je aard, ga ook niet allemaal gekke oncomfortabele dingen doen, maar vaak is hotelpersoneel er om het je naar de zin te maken, dus mag je best aangeven als je het gevoel hebt dat je ervaring niet optimaal is. Zolang je tenminste niet gaat vragen om een eigen douche als je op een gemengde slaapzaal ligt natuurlijk. 😉

Een gedachte over “Hoe kun je goedkoop reizen zonder te cheap te doen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.