Sakura-gekte in Japan

De mooiste tijd om naar Japan te gaan, dat is makkelijk. Dat is natuurlijk maart/april/mei, wanneer je de meeste kans hebt dat de sakura in bloei zijn. Sakura kennen wij als kersenbomen, ofwel bloesem, ofwel: kersenbloesem. Ik had het geluk in Japan te zijn toen de sakura AAN waren. En dat is veel specialer dan een paar mooie bomen.

Sakura betekent heel veel voor Japanners, maar ook voor wat Japan naar de buitenwereld is. Het staat voor schoonheid, maar ook voor de tijd: een kersenbloesem bloeit adembenemend mooi, maar zo kort. Ook het leven is zoiets: het is mooi, maar eindigend.

Japanners zijn zelf ook elk jaar weer onder de indruk van de bloeiende bomen
Japanners zijn zelf ook elk jaar weer onder de indruk van de bloeiende bomen

Politie en verdediging

De kersenbloesem is ook een teken van de politie en verdediging. Japanners denken dat soldaten reïncarneerden in kersenbloesems, en piloten schilderden de bloesems dan ook op hun vliegtuigen. Het is dus niet alleen een kwestie van schoonheid en de tand des tijds, maar ook van eer.

Hoewel Japanners in hun levens constant sakurabeeltenissen tegenkomen, zijn ze helemaal in hun element als de roze bloemetjes live te bewonderen zijn. Er zijn ook honderdduizendmiljoen bloesems in Japan te vinden. Elke stad heeft minimaal een groot park waar je de bomen ziet.

Wat zo mooi is, dat is dat die roze blaadjes ook naar beneden vallen, waardoor ook de grond ermee bezaaid is en dat is prachtig. Bovendien schijnt het geluk in de liefde te brengen als er een roze bloemetje op je hoofd terechtkomt.

Er worden dan ook een heleboel foto's gemaakt.
Er worden dan ook een heleboel foto’s gemaakt.

Hanami

Japanners vieren ook dat de bloesems weer op hun best zijn. Dat doen ze door bijvoorbeeld met hun collega’s hanami te doen. Hanami betekent dat je wat gaat drinken onder een bloeiende Sakura-boom. Zo zag ik tijdens mijn reis een groep collega’s samen lunchen. Ze zaten allemaal op een perfect recht kleed, allemaal recht naast elkaar, het aanschouwen was al een en al schoonheid op zich.

Dus ja, hoe cliché het ook is, ga vooral naar Japan in de sakura-tijd, want het weer is dan vaak goed, de mensen zijn extra veel buiten te vinden en het is ook voor je vakantiefoto’s natuurlijk erg mooi als die zijn voorzien van een extra roze touch.

Gezellig met collega's eten en drinken onder de bloesems
Gezellig met collega’s of familie eten en drinken onder de bloesems

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.